Elk Europees en Wereldkampioenschap is het met de deelname van het Nederlandse team voor alle voetbalfans van het Nederlands voetbalteam een periode van positieve stress. Iedereen wil op tijd thuis zijn voordat de wedstrijd begint en vooraf worden de boodschappen gedaan.

De Nederlandse wegen staan steevast vol met files als de wedstrijd vroeg begint. Iedereen wil op tijd thuis zijn, dus je kunt rustig stellen dat Nederland wat werk betreft een paar uur voor de wedstrijd volledig stilstaat. De koelkasten staan gevuld en in de berging of schuur staat de kratten bier opgestapeld. Hele straten in ons land zijn oranje versiert en op de hoek van heel veel straten wordt een tent opgezet om samen naar de wedstrijd te kijken. Kroegen zitten vol met aan het plafond een groot scherm en voor de wedstrijd blijft de tap open staan.

Niet iedereen heeft de tijd om thuis alles voor te bereiden en dan is het fijn als de voorbereidingen door een huisgenoot worden gedaan. Zo ook voor onze voetbalfan die met zijn SRV wagen door de stad reed om zijn klanten van boodschappen te voorzien. 

Samen Rationeel Verkopen,  de SRV is in 1966 ontstaan uit de samenwerking van een aantal groothandels die door heel Nederland voornamelijk leverden aan de melkhandel. De SRV-formule werd in 1995 opgeheven. Het Marketing Centrum voor de Melkdetailhandel (MCM BV) kwam daarna met de formule ‘Springer & Partners’. In 2019 waren er nog zo’n 100 rijdende winkels in Nederland.

De SRV-formule

Het was een topdag voor de omzet voor de kleine SRV ondernemer. Achterop zijn wagen stonden de kratten bier hoog opgestapeld en die werden goed verkocht die dag. De meeste huisvrouwen kozen ervoor om bij hem het bier af te nemen omdat het recht voor hun deur werd afgeleverd. Ze konden bijna de klok erop gelijk zetten wanneer hij de straat in kwam rijden, vooraangekondigd door een bel die hij aan de zijkant van de wagen had hangen. Dat bespaarde de huisvrouwen een of meerdere onstabiele ritjes met een vol krat bier achterop de fiets en omdat hij ook kaas, worst, chips, borrelnootjes en aanverwante producten. Hij moest meerdere malen naar zijn magazijn terug rijden om zijn voorraad aan te vullen.

Hij wilde heel graag voor de wedstrijd zijn ronde hebben voltooid. Hij was extra vroeg zijn ronde begonnen en ging op tijd terug naar huis om daar alles voor te bereiden voor de wedstrijd. Maar, zoals bij alle kleine ondernemers viel dat plan in duigen. Die dag werd voor hem een wedstrijd met de tijd.

Thuis had hij het bier koel gezet en zijn koelkast gevuld met alle lekkernijen verpakt, hij moest alleen de kaas en worst in stukjes snijden. De avond ervoor had hij in zijn eigen SRV wagen alle boodschappen gedaan. Hulp was die dag onderweg, zijn dochter was die ochtend thuis en had haar vader al meerdere malen thuis horen komen om zijn voorraad aan te vullen. Op dat moment besloot ze om haar vader te helpen met de voorbereidingen voor zijn voetbal avond.

De huiskamer werd schoongemaakt, zijn luie stoel werd voor de televisie neergezet, met een klein tafeltje ernaast voor de hapjes en drankjes. De bloemen in de kamer werden door haar van water verzorgd en daarna liep ze naar de keuken om twee borden vol met hapjes klaar te maken. Na een tijdje stond alles klaar en werden de borden netjes afgedekt in de koelkast gezet naast de flesjes bier.

Aan het einde van de middag zat zijn ronde erop. Met de laatste klant was hij ook bijna door zijn bier, kaas, worst en nootjes voorraad heen. Die zou hij de volgende ochtend weer moeten aanvullen, maar nu eerst snel naar huis en voetbal kijken. 

Thuis gekomen trof hij zijn heerlijke stoel aan in een met oranje slingers versierde huiskamer. Zijn dochter was inmiddels vertrokken naar haar werk en op het tafeltje trof hij een brief je aan met de tekst ‘In de koelkast staat alles klaar. Veel plezier!’. 

Dankbaar pakte hij de borden en wat bier uit de koelkast en bracht alles het tafeltje in de huiskamer. Nog even en de wedstrijd zou beginnen. 21 Juni 1988 en alles stond klaar voor de halve finale tussen Nederland en Duitsland. 

De televisie werd door hem ingeschakeld, plotseling een felle flits, knal en een witte rookwolk steeg vanuit de achterzijde van de televisiekast richting het plafond. Verbijsterd van wat er was gebeurd ging hij in zijn stoel zitten. Zijn avondje halve finale was zojuist in rook opgegaan. 

Aan de andere kant van zijn stoel stond een klein tafeltje met de telefoon. Een kort moment later ging bij ons thuis de telefoon. Mijn vader pakte op en kreeg van de voetbalfan te horen: ‘Mijn televisie is ontploft! Ik heb jullie hulp nodig!’

Hij had geluk, ik had mijn rijbewijs en kon hem voorzien van een ander toestel zodat hij de wedstrijd wel kon gaan kijken. Ik reed snel naar de winkel en belde de klant om te informeren naar zijn wens. Hij vertelde mij dat hij heel graag een nieuw toestel wilde hebben. ‘Geen ingewikkeld toestel met afstandsbediening, net zo groot als ik nu heb en je hoeft niet alle zenders in te stellen. Als ik vanavond maar voetbal kan kijken’.

Het toestel werd in de auto gelegd en door mij bij de klant afgeleverd. De voetbalfan bleef vanaf het moment dat het nieuwe toestel in de kast stond, aangesloten en ingeschakeld in zijn stoel zitten. De wedstrijd was inmiddels begonnen. Het oude toestel werd in de auto gelegd en door mij meegenomen. ‘We bellen morgen wel even wat er met het toestel is gebeurd’. Ik werd tevreden uitgezwaaid met de boodschap ‘Je komt er wel uit he? Dankjewel man!’

De volgende dag had Jaap de oorzaak gevonden en bij navraag bij onze voetbalfan klopte zijn diagnose. De dochter had met het verzorgen van de plantjes ook de bloempotten op de televisiekast van water voorzien. Aan de onderzijde van een van de bloempotten zat een gaatje waar het water weer onderuit uitliep. Het schoteltje onder de bloempot werd zo snel gevuld en begon het water over de rand via de achterzijde in de kast te lopen. Precies boven het hoogspanningsgebied in de televisie. Met het inschakelen van het toestel flitste er ruim 25000 Volt door het toestel. Met een knal en witte rookwolk sloeg alles achterin het toestel onherstelbaar kapot.

Het nieuwe toestel was verkocht, de zenders de volgende dag ingesteld en de geschrokken dochter werd getroost. De schade van de avond werd gered door een prachtige overwinning van Nederland met 2-1 over Duitsland. Van de wedstrijd heb ik zelf niet gezien kunnen zien, maar de overwinning was dezelfde avond tot in de late uurtjes in de stad te horen. Vier dagen later won Nederland met 2-0 tegen Rusland. Heel Nederland kleurde opnieuw oranje en de straten stonden vol met feestende fans.

Reacties zijn gesloten.