De GoPro Hero 10 en 11 die ik heb zijn beiden voorzien van elektronische beeldstabilisatie. De Hero Max kan het beeld zelfs stabiel krijgen in zijn eigen 360 bol. Het is haast niet voor te stellen hoe dat werkt, maar toch, ze doen het prima. Een hele kleine chip detecteert de beweging op meerdere assen en geeft dat door aan de ingebouwde processor die het beeld daardoor aanpast. Actie en reactie zeg maar.
Grotere camera’s werken anders door de afmeting van hun sensoren, die veel groter zijn. In het filmpje worden de verschillende soorten stabilisatie uitgelegd:
Ik ben begonnen met het stabiliseren van een camera met een Steadicam. Een aluminium buis met onderaan een aantal gewichten die je kunt afstellen. Op circa een kwart van de bovenkant is een handvat bevestigd met een aantal draaipunten en een lager waarin de buis kan draaien. Zo kun je de camera draaien tijdens het verticaal stabiliseren. Een zware oplossing die in veel situaties samen met een harnas en een mechanische arm wordt verkocht. Zo kun je het filmen langer volhouden. Het goed afstellen van dit soort oplossingen vereist een cursus van een of meerdere dagen.
Een nadeel van een harnas is vaak de grote afmeting waardoor je niet overal kunt filmen zonder iets te stoten of jezelf beklemmen. Een alternatief naast een gimbal is een slider, die net als stabilizers in veel merken, maten en soorten te koop zijn. Sliders bestaan vaak uit setje buizen van aluminium of carbon (lichtgewicht) die parallel aan elkaar zijn vastgemaakt. Tussen die twee buizen kan een slede langs de lengte van de buizen worden bewogen. Dit gebeurd vaak met de hand, maar ook steeds vaker met een stappenmotor gecombineerd met een controller.
Elektronische sliders voor in het veld kun je in heel veel merken en soorten kopen. Kessler was een van de pioniers op het gebied van sliders. Ze hebben een compleet programma waar je van een zeer compacte tot zware professionele camera’s mee kunt verplaatsen. Sliders worden gebruikt voor video opnames en timelapses. De prijs van een slider gecombineerd met een meer-assige-unit die volledig programmeerbaar is kan in prijs aardig oplopen. De mogelijkheden van een dergelijke set zijn heel erg uitgebreid.
De DJI RS3 Pro in combinatie met een Raveneye setje vormt een uitzondering op alle hierboven genoemde hardware. Het is een gemotoriseerde stabilizer die razendsnel kan worden ingesteld. Geen gedoe met alles fijntjes instellen of draaien, zoals bij de Steadicam en mocht er iets van de apparatuur verschuiven in gewicht, dan kunnen de motoren dit tot binnen bepaalde grenzen corrigeren. Een zoomlens kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk zijn zwaartepunt veranderen.
Kaal gekocht is de DJI RS3 Pro set een uitstekende stabilizer die modulair is opgebouwd. Hang je daar een uitbreiding onder met de naam ‘Raveneye’ dan veranderd de hele set in een gemotoriseerd wonder die met dat kleine stukje hardware in een keer zoveel meer kan doen. De hele set is in een keer volledig te bedienen met een mobiele telefoon en je kunt ook het beeld live op het scherm van je telefoon zien. Een heel klein onderdeel mist: een USB-C naar microUSB kabel van ongeveer 20 centimeter lang. Die heb je nodig om de camera op afstand te bedienen (start/stop opname) bij sommige modellen van Sony. Zoals de A7RIV die ik nu gebruik.
Als je denkt dat een gimbal alle verkeerde bewegingen kan oplossen heb je het mis. De RS3 heeft nog wel een aantal skills nodig om top resultaten te verkrijgen:
Tip: elke avond even met wat gewichten oefenen om je armen sterker te maken. Bij voorkeur de wat zwaardere gewichten. Rustig opbouwen en vooral niet over grenzen heen gaan wat je lichaam kan hebben. Je zult zien dat je er gemak van hebt. Je krijgt meer kracht in je spieren en kunt de vrij zware gimbal goed vasthouden. Het is en blijft een hele mooie workout. Hoe meer kracht je hebt, des te beter ook je resultaten. Kijk wel uit met rennen, je wilt absoluut niet met de hele set op straat struikelen.
Naast de RS3 Pro van DJI kun je nog vele accessoires bij de set kopen die je nog meer mogelijkheden bieden. Zo is er een lidar sensor voor het automatisch focussen, wat je weer kunt uitbreiden met compacte focus motore die de lens voor je instellen. Maar het kan nog gekker met een DJI Transmission set, zuignappen voor op een auto en een stabilisatie arm. Een prachtige set voor professioneel productiewerk. Ik houd het wel bij de Raveneye.