Sinds 15 Jaar, 6 maanden en 26 dagen heb ik een account op Twitter. Mijn oude account heb ik opgeheven en sinds 4 Juni 2011 heb ik nog steeds mijn account @gertkracht. De begindatum kan ik heel goed onthouden, dat is een dag voordat @punkmedia op Twitter is begonnen.

Mijn nieuwe account is nu 11 jaar, 5 maanden en 16 dagen actief. Op de vraag of Twitter een zinkend schip is en of Elon Musk een maatje is van politieke leiders kan mij niets schelen. Twitter is sinds de overname sterk veranderd en ik zeg er eerlijk bij dat de berichten die ik dagelijks voorbij zie komen mij niet altijd vrolijk doen stemmen. Een voordeel: net als bij slechte televisie programma’s kun je van zender schakelen of gewoon de televisie uitzetten.

Niet zo lang geleden heb ik besloten om mijn andere social media accounts op Facebook, Instagram en Whatsapp te sluiten. Dat heeft de nodige rust en tijd gebracht. Veel minder schermtijd en veel meer tijd voor andere zaken zoals fotografie, video en mijn eigen website bouwen. Dingen die ik echt leuk vind.

Ook op andere online platformen heb ik mijn aanwezigheid verwijderd, met als hoofdreden: mijn vrije tijd terug winnen. Je kunt al die platformen onmogelijk bijhouden zonder daar heel veel tijd aan te besteden. Twitter vormde tot voor kort de uitzondering op die reden. Ik ben ooit begonnen met een eigen website en daarna kwam Twitter aan de beurt met een eerste account op het Social media platform. Dankzij het Twitter platform heb ik veel mensen mogen ontmoeten en kennis mogen delen en vergaren. Ik heb heel veel mooie dingen mogen meemaken dankzij al die mensen.

In het begin van Twitter was de wereldwijde belangstelling voor het netwerk nog erg beperkt. Het netwerk begon in Juli 2006 en is opgericht door Jack Dorsey, Noah Glass, Even Williams en Biz Stone. De website gebruikte eerst nog SMS om berichten te verzenden. Tijdens de SZSW 2007 kreeg het netwerk zijn eerste boost toen de dienst in real-time alle berichten naar iedereen kon versturen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een netwerk met een userbase van ruim 300 Miljoen actieve dagelijkse gebruikers en is het lange tijd eigendom geweest van een groep aandeelhouders. Nog niet zo lang geleden is daar, met een bedrag van 44 Miljard dollar verandering in gekomen. De dagelijkse beslommeringen hierover zijn op Twitter en in het nieuws te volgen. Alle speculatie laat ik graag over aan iedereen die zich daarmee bezig wil houden.

Twitter is ooit klein begonnen met een of een aantal kleine servers wereldwijd. Het is gegroeid tot een enorm netwerk wat serieus veel geld nodig heeft om te kunnen blijven draaien, of dat lukt zal de toekomst uitwijzen. Zelfs met miljarden kun je daar geen verandering in brengen. Het moet immers blijven draaien en heel belangrijk: je hebt de juiste mensen nodig. Als je die mensen uit het bedrijf verwijderd kun je tegen onverwachte problemen aanlopen. Daarnaast wil men bij het nieuwe Twitter de regels loslaten, en daarmee de kans vergroten op het verspreiden van minder prettige of onjuiste berichten.

Twitter is een gecentraliseerd netwerk. Servers die allemaal op een hoofdserver netwerk zijn aangesloten, een ster netwerk. Al die servers draaien dezelfde software, protocollen en delen dezelfde informatie. Wie een alternatief zoekt voor Twitter, om welke reden dan ook, komt al snel in aanraking met het Mastodon netwerk. Dat netwerk van computers biedt eenzelfde service, maar dan wel decentraal.

Mastodon kent een heel andere ontwikkeling als Twitter. De software wordt ontwikkeld door Eugen Rochko die vanuit zijn woning in Duitsland hier dagelijks aan werkt. Hij krijgt ook online hulp van anderen via Github en alle software is dankzij die hulp beschikbaar in 96 talen. Zoals ik al eerder schreef: het netwerk is decentraal, het kent instances; servers die verspreid over de gehele wereld een eigen uniek deel van het netwerk vormen, maar ook net als Twitter met elkaar verbonden zijn. Het verschil: Twitter is een ster-netwerk en alle informatie is over de hele wereld gelijk. Bij Mastodon zijn de servers unieke netwerkjes, met hun eigen gebruikers, maar ook met meerdere tegelijk verbonden, zo vormt het een gedecentraliseerd netwerk wat, ook bij uitval van een of meerdere servers, kan blijven functioneren. Je kunt je zelfs op een of meerdere servers met eenzelfde account aanmelden, maar je bericht op een server zal dan nooit op de andere servers met hun eigen account terecht komen. Het beste is om te kiezen voor een server.

Mastodon kent een eigen protocol (een eigen taal) waarmee alle informatie die mensen met elkaar delen; tekst, foto’s, video’s, websites, diensten en andere bestanden meegestuurd kunnen worden. In Nederland hebben we meerdere servers (Instances): Mastodon.NL en  Mstdn.social Maar je kunt je account ook registreren op Mastodon-belgium.be, Mastodon.world, Mastodon.green, Mastodon.art of Mastodon.online

Via JoinMastodon.org/servers kun je een idee krijgen welke servers er nog meer beschikbaar zijn. De servers verschillen veelal in locatie, taal, maar ook in onderwerpen. Je kunt ze allemaal bezoeken en op de locale tijdlijn zie je wie er actief zijn, over welke onderwerpen er gepraat wordt en hoe vaak. Natuurlijk zal niet elk onderwerp je interesseren en daarvoor kun je zelf weer de nodige filters instellen zodat ze niet op je scherm voorbij komen. Mastodon kent voor zover mij bekent ook geen reclame van bedrijven, maar mocht je er wel mee belast worden kun je ook dat uiteraard filteren.

Een heel belangrijke regel met decentrale netwerken: als een server offline gaat en om wat voor reden dan ook verdwijnt zijn alle gebruikers en hun berichten weg. Wil je dat voorkomen en alles behouden, dan zul je regelmatig van al je berichten en contact lijsten een backup moeten maken. Ingewikkeld is het niet en het is net als bij Twitter vanuit je gebruikers menu uit te voeren. Hieronder vind je een aantal handleidingen hoe je alles kunt doen: aanmelden, verhuizen, backups maken etc.

Net als op Twitter heb ik op Mastodon een eigen account aangemaakt met dezelfde naam: https://mastodon.nl/@gertkracht 

Meer informatie bronnen over Mastodon:

Mastodon: wat is Mastodon en hoe kun je overstappan?

Mastodon: hoe kies je een server en hoe verhuis je je account? 

Mastodon: welke servers zijn er beschikbaar?

Luister ook even naar deze podcasts:

De Technoloog Podcast
De Bits of Freedom Podcast

Heb je nog meer informatie of tips? Stuur mij een bericht op Twitter of Mastodon!

Zolang er geen gekke dingen gebeuren zal Twitter blijven. Maar niemand kan de toekomst voorspellen. Ben je nog twijfelachtig over Mastodon? Je zou misschien wel kunnen overwegen om je account in ieder geval te reserveren op een van de servers. Zo weet je in ieder geval zeker dat je unieke naam gereserveerd is. Tot ziens op Mastodon, of Twitter.

NU.NL over Mastodon

Reacties zijn gesloten.