Middenin de nacht werd de hele buurt wakker van een dreunend geluid wat door de muur leek te komen. Buren links en rechts het pand keken uit het raam en zagen dat de straat voor het pand naast hun fel werd verlicht. Eerst hadden ze nog het idee dat het wel voorbij zou gaan. Maar toen ook alle buren van de andere kant van de straat naar buiten kwamen in hun pyjama’s was het tijd voor een nader onderzoek. 

Het licht op de straat veranderde constant van kleur en af en toe leek het alsof er een brand woedde. Maar misschien gelukkig; geen enkel teken van aanwezige brandweer lieden of politie agenten. Alleen maar dat bonkende lawaai en een goed verlichte straat die inmiddels vol stond met alle buren, in hun pyjama.

De volgende dag zou het nieuws ons al snel bereiken. Maar in de eerste uren geen enkel teken, we begonnen onze dag in de winkel met het voortzetten van alle werkzaamheden. Klanten belden ons al vroeg in de ochtend voor reparaties van hun apparatuur en na enkele rondjes kwamen we terug voor de eerste ronde koffie met koek. Oh ja, ik dronk vaak thee of een warme chocolademelk, met een plak koek erbij.

Onze koffiemachine werkte als een magneet. Iedereen van ons kwam rond koffietijd naar de keuken achter de winkel. Jaap, mijn vader, de stagiaire, mijn moeder en onze hulp in de winkel. De keuken zat al vol toen ook de eerste vertegenwoordiger de winkel binnen kwam lopen. ‘Kom maar verder’ riep ik tegen hem. Hij liep lachend naar binnen en zei ‘Wat ik nu weer heb gehoord’.

Onze nieuwsgier was uiteraard gewekt. Maar eerst werd een koffie klaargemaakt met een plak koek en mocht hij een plekje zoeken. Toen de laatste stoel ook gevuld was begon hij met zijn verhaal.

‘Hebben jullie niet gehoord wat er bij de buren is gebeurd?’ We keken hem allemaal verbaasd aan. ‘Nee?…….maar vertel’.

’Nou, het lijkt erop dat de winkel van jullie collega afgelopen nacht in lichterlaaie heeft gestaan. De hele straat was wakker en stond op straat toe te kijken. Jullie collega woont niet in Hasselt, maar die hebben ze gelukkig telefonisch kunnen bereiken. Maar het duurde nog wel een half uur voordat hij er was. Ook hij stond in zijn pyjama voor de deur van de winkel om alles open te doen.

‘Had de winkel dan brandschade opgelopen?’ vroeg ik hem verbaasd? We waren die ochtend het pand gepasseerd maar toen was er duidelijk geen enkel teken van een interne brand? Brand, water of andere schade, dat is verschrikkelijk voor elke ondernemer.

‘Nee, gelukkig niet’ vervolgde hij zijn verhaal. ‘Maar het was wel stevig schrikken van de telefoontjes die hij had ontvangen van zijn buren. Alle apparaten in de winkel stonden aan. Maar dan ook letterlijk alle apparaten die tijdens de nacht op stand-by hadden gestaan. De hele wand met televisies en de stereo installaties. Kennelijk is er iemand geweest die dat met een afstandsbediening voor elkaar heeft gekregen’.

We keken elkaar opgelucht aan en tegelijk ook weer lachend. Dat verhaal van de twee buren met hetzelfde merk televisie en afstandsbediening kwam meteen bij iedereen weer naar boven. ‘Maar hoe hebben ze dat dan voor elkaar gekregen?’ vroeg ik hem.

Kennelijk was er een nieuw type afstandbediening op de markt gekomen die programmeerbaar was voor verschillende merken, types en apparaten. Een enorm veld met toetsen waarop je elk merk en apparaat kon instellen. Met een paar avonden voor de etalage staan had de eigenaar van de remote waarschijnlijk eerst alle merken ingesteld en toen had die persoon in een keer toegeslagen.

Elk toestel werd eerst waarschijnlijk eerst ingeschakeld en daarna werd elk merk op maximale volume ingesteld. Met een wand vol met toestellen van enkel merken was dat razendsnel gebeurd. Allereerst was het geluid alleen voor de winkel hoorbaar, maar na een tijdje dreunde het dwars door de muren en ramen naar buiten.

De hele straat had buiten gestaan en buren hadden hem wakker gebeld. Met de pyjama nog aan is hij met een noodgang naar Hasselt gereden om de winkel te openen en daarna alles uit te schakelen.

Het was niet de buurman met de Sony remote, want die liep dezelfde ochtend nog door de straat en had het verhaal via het ‘Hasseltse nieuws’ ook al gehoord. Hij vond het een prachtige stunt en had genoten van het verhaal. 

Wie die streek heeft geleverd zijn wij nooit achter gekomen. Een week later lag er wel zo’n afstandbediening nieuw in de doos van een leverancier op onze toonbank. Toch even kijken wat dat ding nog allemaal meer kon doen. Het duurde wel even voordat we hem hadden gevonden, want Internet en Google bestond in die tijd nog niet.

Sindsdien heeft onze buurman, net als wij, nooit weer opnieuw een toestel op stand-by laten staan in zijn winkel. De les was geleerd en gelukkig waren wij net iets eerder gewaarschuwd door die ene buurman. Oh ja, een kleine tip voor thuis: zet je televisie altijd volledig uit. Want ook al staat de televisie met zijn rug naar het raam, het infrarood licht uit een afstandbediening is sterk genoeg om hem alsnog te bedienen. Het spaart je bovendien een flinke hoeveelheid in de stroom kosten.

Reacties zijn gesloten.