In de laatste weken van November en de eerst van December was elk jaar steevast gereserveerd voor Sinterklaas acties. Onze klanten hadden dan echt zin om leuke inkopen te doen. We verkochten in die weken een goed en gevarieerd palet aan producten, van klein tot heel erg grote apparaten. De Sint had het er maar druk mee.

Alles moest natuurlijk zoveel mogelijk als een cadeau ingepakt worden. Dat is bij producten in een kleine verpakking niet zo’n probleem, maar geloof me dat je een hele uitdaging hebt als iemand een centrifuge met die tuit op de buik of een enorme koelkast als cadeau ingepakt wil hebben. Het inpakken was vaak een kwestie van goed wikkelen in flinke stukken papier, maar daarna moest het ook nog heel afgeleverd worden en daar ging nog wel eens wat mis. Maar, met veel oefenen werd het een kunst. We werden er steeds beter in.

Elk jaar kwam de Sint via het Zwartewater met zijn boot naar Hasselt en werd op de kade dan ontvangen door een menigte van ouders en kinderen. Muziek en zang werd lokaal verzorgd en met het paard ging de hele stoet dan richting het stadhuis waar iedereen welkom werd geheten door de burgemeester. Na de welkom speech en liedjes trok dan het bonte gezelschap door de stad gevolgd door de kinderen die met handen, en vooral jaszakken vol snoep en pepernoten van de feestelijkheden genoten.

Sint had ook hulp in die dagen, hij kon het lokaal niet alleen af. Zo had de winkeliersvereniging een collega van de Sint gevraagd om samen met een groepje pieten de winkels te bezoeken tijdens de koopavonden. Het was steevast feest als het bonte gezelschap de winkels binnen kwam sprinten om daar alles op de kop te zetten. Zakken vol met snoep en pepernoten werden op die avonden onder de klanten verdeeld of dwars door het pand gelanceerd. Klanten en winkelpersoneel moesten dan telkens op tijd bukken om die kleine bruine projectielen te ontwijken.

Het was een prachtig om te zien als ze over het plein heen en weer dansten tussen alle winkels. Met tussenpozen liepen ze ook feestend even de kroeg van onze buren binnen om daar met een kleine borrel, of iets meer, op te warmen. Op die avonden was het bij ons ook druk en kwam ik bijna nooit de winkel uit. We liepen samen heen en weer tussen de producten om onze klanten van informatie te voorzien en de aankopen in te pakken achter de balie met de kassa. Vanaf dat punt zag ik het bonte gezelschap vrolijk heen en weer gaan over het plein.

Al die tijd vroeg ik mij wel af wanneer ze bij ons zouden binnen zouden lopen, want de kroeg leek voorrang te krijgen. Op een bepaald moment vroeg ik mij zelfs af wanneer ze bij ons naar binnen zouden komen kruipen. Gelukkig kwam het niet zover, de voordeur vloog open en het gezelschap maakte rondjes door de winkel. Vrolijkheid alom en de pepernoten vlogen ons om de oren. De volgende dag vonden we ze nog terug op de meest vreemde plekken tussen alle artikelen die we verkochten.

Ze werden even meegenomen naar de keuken waar ze werden opgewarmd met warme chocolademelk en knijpertjes. In de winkel vervolgde ik mijn verkoopgesprek met een klant die een mooi koffiezet apparaat wilde kopen. Hij had geluk, want het model werd goed verkocht en hij mocht de laatste mee naar huis nemen, netjes verpakt als cadeau van de Sint. Het werd die avond laat en na de laatste bezorging viel ik moe in bed.

De volgende ochtend werd alles in de winkel weer klaargezet voor een volgende ronde, toen de klant van het koffiezet apparaat onze winkel binnen liep met onder zijn arm de uitgepakte doos. ‘Hij doet het niet! Er komt alleen maar stoom uit!’ zei hij teleurgesteld. Ik vertelde hem dat ik dat nog niet eerder had meegemaakt, maar dat we het zouden oplossen. Hij kreeg de keuze om op een nieuw toestel te wachten, die zouden in de middag geleverd worden, hij mocht ook een ander model uitzoeken of geld terug.

Terwijl hij en mijn vader in de winkel keken naar een ander model liep ik met het apparaat naar de keuken. Ik vulde daar het apparaat met water en schakelde het in. Een wolk stoom vulde de keuken. Ik begreep er niets van, maar besloot het apparaat even van binnen te bekijken. Met vier schroeven lag de bodem eraf en zag ik vrijwel direct wat het probleem was. In het buisje tussen de waterbak en het verwarmingselement zat in de terugslagklep iets bruins. Die slang kon ik heel gemakkelijk los maken om daarna alles schoon te spoelen onder de kraan boven de wasbak.

In het siliconen buisje zat opgeloste pepernoot prut. Die had piet natuurlijk de avond ervoor in een jolige bui in de waterbak achtergelaten en die pepernoot was thuis bij de klant opgelost in het water voor de eerste kopjes koffie. Bij inspectie in de winkel werden er nog meer gevonden in verschillende andere apparaten. Welke piet het geweest is weten we niet, maar de klant koos ervoor om het schoongemaakte apparaat weer mee naar huis te nemen. Hij vertrouwde ons volledig en vertrok met de garantie dat hij een nieuwe thuis gebracht zou krijgen van ons als er weer iets zou voorvallen.

De volgende dag liep hij met een tevreden lach op zijn gezicht de winkel binnen. Hij had de avond ervoor een heerlijke kop koffie gedronken met zijn familie, en het verhaal verteld over de pepernoot en Sinterklaas.

Reacties zijn gesloten.