We hebben al jaren de producten van Vodafone-Ziggo in huis. Complete Internet (350/35) met recent een Smart WiFi modem, een Next ontvanger beneden en een Next Mini boven.
Voor WiFi had ik eerst een compleet draadloos netwerk opgebouwd met Ubiquiti hardware; een Unifi Security Gateway, een Unifi Switch port 8, Unifi Switch port 10 en drie AP-LR WiFi access points. Een prachtige set die voor kleine bedrijven die WiFi nodig hebben voor een flink aantal mensen meer dan genoeg. Het signaal was door het hele huis zeer goed en niemand die te klagen had over de snelheden.
In het begin hadden we nog een 500/50 Mbit internet verbinding, maar toen ik naar ons gebruik ging kijken viel mij op dat ons gemiddelde gebruik nooit boven de helft uit kwam. We konden dus met gemak een stap terug doen in de snelheid. Aldus geschiedde, we draaien nu 350/35, oftewel: 350 Mbit download en 35 Mbit upload. De Ziggo Media XL box maakte plaats voor een Next box die veel kleiner is en ook veel minder stroom verbruikt. Televisie en ontvanger werden achter een spanningsverdeler gezet die we aan/uit kunnen schakelen. Weg sluipverbruik.
Met de komst van onze zonnepanelen vond er een volgende ‘energie revolutie’ plaats in ons huis. We gingen serieus stroom besparen. Spaarlampen eruit en alles vervangen door LED, maar ook geen toestellen meer op stand-by en alles meten, heel erg veel en letterlijk alles meten. Dat kun je op meerdere manieren doen. Zo heb ik een meter van het merk Brennenstuhl in huis die op een display alles kan laten zien wat je uit een wandcontactdoos haalt aan belasting. Maar ook Energy socket van Homewizard is een uitstekende oplossing. Met deze draadloze oplossing kun je ze via WiFi digitaal uitlezen in een app op je telefoon, je kunt apparaten laten aan/uit schakelen met een timer of, nog slimmer: bij voldoende stroom vanaf het dak kun je een wasdroger of wasmachine laten inschakelen. Het gemak dient de mens.
Uiteindelijk ging ik ook het stroomverbruik van ons hele netwerk bekijken. Wat bleek? We hadden een dagelijks verbruik van bijna 200 Watt per uur. Dat kon volgens mij wel beter, veel beter. Was dat netwerk wel nodig voor ons gebruik? De oplossing diende zich al snel aan nadat ik een TP-Link M4 setje in Friesland had geïnstalleerd. Drie WiFi units die een mesh netwerk in huis verzorgen en ook nog eens veel minder stroom gebruiken: een kleine 20 Watt per uur, naast het modem, die 14 watt per uur gebruikt.
Het hele netwerk van Ubiquiti werd verkocht en het nieuwe TP-Link M4 setje besteld. Installatie was net als in Friesland eenvoudig en snel gedaan met mijn telefoon en een app. Een van de drie modems was achter een tijdschakelaar aangesloten en ging rond middernacht automatisch uit. De andere twee bleven aan omdat daar apparatuur op is aangesloten die ik wel online wil houden, zoals een alarm.
Medio Oktober 2022 viel er een brief in de bus: U krijgt een nieuw modem die beter aansluit op het vernieuwde netwerk van VodafoneZiggo. Een Sagem modem met Docsis 3.1 en SmartWiFi lande een week later op de deurmat. Het oude modem verwijderd en het nieuwe modem geïnstalleerd. Dit nieuwe modem had niet alleen SmartWiFi software geïnstalleerd, maar is ook WiFi 6 gecertificeerd dus sommige apparaten die daar gebruik van konden maken waren nog sneller.
SmartWifi met slimme wifi versterkers = altijd en overal in huis perfecte WiFi staat er op de website van Ziggo. Dus, heb ik een WiFi pod besteld voor boven. Eentje, want drie stuks vond ik niet nodig. Deze heb ik een week nadat het nieuwe modem actief was pas besteld. Zo kon de WiFi pod gekoppeld worden aan het modem. Oude kabels naar boven verwijderd en vervangen door een nieuwe CAT6 ethernet kabel en zo had ik al snel de WiFi Pod via een Gigabit switch op de eerste verdieping aangesloten. Een bekabeld (waar nodig) en draadloos netwerk voor iedereen op de eerste verdieping.
Ook nu is het WiFi signaal en de snelheid door het hele huis naar wens, met de tuin voor en achter inbegrepen. De schuur zou nog een uitdaging kunnen worden, maar daar zitten we niet te Internetten, dus daar komt ook geen WiFI booster te hangen.
Nog even over dat stroomverbruik:
Oude situatie was 200 watt (inclusief modem) per uur stroom. Dat komt overeen met 4,8 kWh per dag. In de tweede stap gingen we terug naar 0,72 kWh/dag en nu zitten we in de meest recente situatie op 0.54 kWh/dag. In eerste instantie ging ik nog uit van 400 watt per uur, maar die 200 watt extra gemeten stroom belasting bleek uit een Netwerk Nas drive te komen. Die is inmiddels ook uit het netwerk gehaald, anders was het verschil nog veel groter.
De kosten van 1 kWh zijn met recht onstabiel te noemen anno 2022 gaat de hele markt op en neer als een stuiterbal. Maar, als we nu eens uitgaan van 50 cent per kWh, dan zijn we per dag van 2,4 Euro naar 0.27 Eurocent gegaan. En dat alleen om WiFi in huis te hebben. De WiFi boven schakelt elke dag nu automatisch uit van middernacht tot 12:00 uur de volgende dag. Dat levert elke dag nog eens een extra besparing op van 10 cent.
Vind U het overdreven? Laat U de kraan ook de hele dag open staan? Met miljoenen ‘kranen’ in Nederland kan deze minimale besparing in een keer omslaan naar een hele grote. Reken het maar eens uit hoeveel ruim 8 Miljoen huishoudens samen kunnen besparen op hun stroomverbruik door in te zoomen op al die kleine apparaten. Het is letterlijk stroomgebruik waar je wel doorbetaald, maar niet gebruik van maakt. Tenzij je middenin de nacht moet werken.
Met SmartWiFi hebben we niet alleen een goed dekkend WiFi netwerk in huis, ons stroomverbruik is ook verbeterd: Wij zijn van 4,8 kWh/dag (2,4 Euro per dag bij een prijs van 50 cent per KWh) aan stroom naar 0.18 kWh/dag wat overeenkomt met 9 Eurocent per dag. Vermenigvuldig die twee bedragen met 365 dagen in een jaar. Dan komt er in een keer een heel ander beeld naar boven: We zijn van van 876 Euro naar een kleine 33 Euro per jaar aan stroomkosten voor WiFi gegaan. Met die besparing kunnen we het Internet en de huur van de apparatuur betalen voor het hele jaar. Dat lijkt mij een heel goed idee.
De specificaties van de pods heb ik trouwens online op het Ziggo community forum gevonden:
Wifi / Ethernet specs:
Dual Band – 2×2 2.4Ghz en 4×4 5Ghz MIMO 802.11 B/G/N/AC
2.4GHz – 20/40MHz en 5 GHz – 20/40/80MHz
AC2100 Gigabit Wifi (300+1733 Mbps)
Ethernet: 100/1000Mbps
Beveiliging:
WPA2-PSK (AES)
SPI Firewall
VPN passthrough
Processor: ARM a7 – 900MHz
RAM Memory: 256MB
QoS: WMM, DSCP en 802.1p
Wie technische informatie over WiFi zoekt, Tweakers heeft een hele webpagina over alle technieken gemaakt. Wie ook daarnaast ook wil beginnen met z’n huis automatiseren: Homewizard is een van de vele oplossingen die je daarvoor kunt gebruiken. Ze verkopen meters en schakelaars die je kunt gebruiken om grote en kleine apparaten aan en uit te schakelen met de door jezelf bepaalde regels. Kijk maar eens naar de onderstaande video. En mocht je afvragen wat de Homewizard Socket gebruikt: minder dan 1 Watt. Lees deze review maar eens door.