Afgelopen avond kwam ik een reisverhaal tegen van Nigel Danson op Youtube. Het eerste deel van een serie video’s die hij geproduceerd had na zijn reis naar het strand Luskentyre, op Isle of Harris in Schotland. Alle drie video’s zijn bijna een uur lang, een lange zit, maar zeker de moeite waard voor natuur fotografen die op zoek zijn naar inspiratie.

Nigel Danson is een fervent liefhebber van het buitenleven en landschapsfotografie, en hij deelt graag zijn avonturen met anderen door prachtige landschappen vast te leggen in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten. Met zijn educatieve content wil hij andere landschapsfotografen motiveren en voorzien van nuttige tips en technieken op onder andere zijn Youtube kanaal.

Net als ik begon Nigel al op jonge leeftijd met fotografie met een groot verschil: ik bracht al mijn belichte rollen film naar de lokale fotograaf om daar alles te laten ontwikkelen en afdrukken. Nigel deed dat allemaal zelf op de donkere zolder van zijn ouderlijk huis.

In 2017 besloot hij zijn passie voor fotografie te verruilen voor zijn kantoorbaan en zijn Youtube kanaal te doen groeien door zijn kennis en reizen met iedereen te delen. Zijn kanaal heeft tot op heden ruim 450.000 abonnees. Lang stil zitten deed Nigel sowieso niet goed vanwege een chronische pijn in zijn rug. Iets wat ik ook voor een lange periode heb meegemaakt, nadat ik was aangereden door een bus gevuld met piano’s in een file bij Apeldoorn. De angst om daar niet vanaf te komen blijft heel lang rondzingen in je hoofd en als liefhebber van rondlopen in, en het fotograferen van natuur gaat dat heel slecht samen. Mijn klachten zijn na enkele jaren voor een groot deel weg, maar helaas moet Nigel nog dagelijks met die rugpijn omgaan. Ontspanning in de natuur, rond wandelen en fotograferen heeft hem daarbij enorm geholpen.

Het bijzondere aan de serie video’s over Muskentyre is, dat hij besloten heeft de tijd te nemen om een gebied te bezoeken. Hij verbleef maar liefst een maand in een dorp vlakbij het gebied wat hij dagelijks wilde verkennen. Vechtend tegen de pijn in zijn rug, het zout, de zee, de regen, de harde wind, het zand en de snel wisselende temperaturen in deze omgeving. Maar toch loopt hij bijna dansend door deze prachtige omgeving. Moeder natuur trakteert hem in die maand op de mooiste beelden die hij na zijn reis heeft verwerkt in een prachtig boek en samen met zijn reisgezel in deze prachtige serie video’s.

Is je belangstelling gewekt? Ga ze dan rustig aan allemaal bekijken. Neem de tijd en geniet van deze prachtige serie reisvideo’s en de follow up video’s waarin hij meer verteld over deze reis en je een blik gunt in zijn prachtige boek. Het boek is te bestellen via zijn website.

Heel veel kijkplezier met deze prachtige serie! Je kunt je ook aanmelden als abonnee op zijn Youtube kanaal. Dat helpt hem weer verder met het maken van nieuwe verhalen over zijn reizen.

30 days on Muskentyre – Part I
30 days on Muskentyre – Part II
30 days on Muskentyre – Part III
30 days on Muskentyre – The book

Om de serie af te sluiten nog een video waarin Nigel een andere wens van hem vervuld met een bezoek aan IJsland om Puffins te fotograferen. Zijn enthousiasme is zeer aanstekelijk.

Photographing puffins in Iceland

Update 8/8/2023: Nigel Danson is geïnterviewd door Rick Bebbington, de man die samen met hem naar Luskentyre is geweest om voor hem video en drone opnames te maken tijdens hun verblijf. Dat interview is online gedeeld op het kanaal van Rick. Het beschrijft hoe Nigel een succesvolle business heeft opgezet met zijn populaire Youtube kanaal en alles daarom heen. Maar het verteld ook wat er allemaal vooraf is gebeurd en Nigel door dat alles zijn leven heeft moeten aanpassen.

Also available in English

3 reacties

  1. Pingback: 30 days on Luskentyre – G E R T K R A C H T

  2. Pingback: Terug naar Luskentyre – G E R T K R A C H T

  3. Pingback: Koffietafel fotografie boek – G E R T K R A C H T

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *