Voor het maken van foto en video back-ups gebruik ik al heel lang Carbon Copy Cloaner. Een super eenvoudige en handige tool om complete mappen en/of drives te back-uppen. Je kunt per drive een taak instellen en als je meerdere drives hebt aangesloten de taken tegelijk uit laten voeren.

Een andere tool die ik al een geruime tijd op mijn systeem drive had geinstalleerd is ChronoSync. Een vergelijkbare tool met Carbon Copy Cloaner die ik al een hele tijd niet had gebruikt, totdat ik de video bekeek van Matthew O’Brien.

ChronoSync kan complete drives back-uppen. Daarbij kijkt deze tool, net als Carbon Copy Cloaner naar de inhoud van de originele drive en vergelijkt deze met de inhoud van de back-up drive. Er is echter een optie die Carbon Copy Cloaner zover ik weet niet heeft en dat is het ontleden van bestanden in een library bestand.

Library bestanden zijn op Apple computers populair. Lightroom heeft een Library, maar Final Cut Pro, Capture One en Apple Photos maken ook allemaal gebruik van libraries. Optisch gezien lijkt het alsof het grote bestanden zijn die op de harddisks staan. De grootte kan oplopen met de hoeveelheid beeldmateriaal wat je in de library kopieert.

Feitelijk is een library niets anders dan een ordinaire map met een icoon erop geplakt. In elke library staan lossen mappen en bestanden. Ga maar eens naar zo’n bestand en klik op het bestand met ALT+muisklik. Kies dan ’toon pakketinhoud’ en je ziet een verzameling mappen en losse bestanden. In elke map respectievelijk weer de bijbehorende bestanden:

Tijdens het maken van een back-up met ‘updates’ zal Carbon Copy Cloaner elk library bestand zien als een groot bestand wat in zijn geheel gekopieerd moet worden. Chrono Sync gaat dieper in op deze bestanden. Door ‘dissect’ (ontleden) in te schakelen gaat deze software in alle bestanden kijken om ze met elkaar te vergelijken.

Stel, je hebt een library van 400 Gigabyte en je hebt gisteren een foto toegevoegd van 2 Megabyte in het project. Chrono Sync zal dan alleen dat bestand in de kopie toevoegen en 2 Megabyte kopiëren in plaats van het gehele bestand van 400 Gigabyte. Dat kost wat meer tijd dan een normale kopie maken, maar zeker veel minder tijd dan een volledige back-up maken van de library.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *