Om een montage van je opnames te kunnen maken is heel veel software beschikbaar op de markt. Ik heb ervaring met Magic, Pinnacle Video Studio, Sony Vegas Pro, Adobe Premiere (Express, CS en CC), Final Cut Pro en sinds kort ook DaVinci Resolve Studio.

Van al die software pakketten komen vrijwel jaarlijks nieuwe updates op de markt. Je kunt dan de nieuwe versie verkrijgen tegen betaling van een update prijs en bij de software pakketten met een abonnement kun je de update vaak als hij beschikbaar is meteen downloaden. Een aantal pakketten vormen tot nu toe een uitzondering. Final Cut Pro (alleen beschikbaar voor Apple computers) kost ongeveer 325 Euro en die prijs is sinds de introductie onveranderd. Updates zijn ook na de introductie al ruim 12 jaar gratis. Ik heb sinds de eerst versie die uitkwam in 2011 geen update kosten meer hoeven te betalen.

Van het pakket DaVinci Resolve zijn twee versies online beschikbaar. De versie zonder Studio is de gratis versie die op de website van Black Magic Design gedownload kan worden. Zoals al eerder geschreven, er zijn verschillen tussen de gratis en Studio versie. Zo kan iedereen die tot Ultra HD in 4K video wil monteren prima aan het werk. De gratis versie maakt gebruik van een processor core, dus als je van meerdere cores gebruik wilt maken kun je het best overstappen naar de Studio versie. Die is ook geschikt om te werken met beeldmateriaal wat boven Ultra HD (4K) is gefilmd: 6, 8 en zelfs 16 Megapixels. De gratis versie mist ook een kleine verzameling effecten die de Studio versie wel heeft en zo zullen er nog wel wat kleine verschillen zijn.

Waarom dan een gratis en betaalde versie? DaVinci Resolve is een volledige editing suite die overcompleet is in een software pakket. Waar je bij Adobe bijvoorbeeld Prelude, Premiere, After Effects, Audition en Media Encoder kunt gebruiken heeft Resolve eigenlijk bijna al die onderdelen in hetzelfde programma geïntegreerd en dat heeft hele grote voordelen. Zo hoef je nooit je werk van een pakket naar de ander te exporteren en zit je ook niet met de gebakken peren als er incompatibiliteit problemen zijn. In Resolve, ook in de gratis versie, vind je elk onderdeel heel gemakkelijk bereikbaar in de onderste balk terug. Je kunt zonder problemen heen en terug wisselen tussen de verschillende schermen.

Van links naar rechts heb je de Media page, Cut page, Edit page, Fusion page, Color Page, Fairlight page en als laatste de Deliver page. Van links naar rechts heb je de volledige professionele workflow op je scherm staan. Professioneel? DaVinci Resolve was voorheen een professionele kleur correctie suite, die jaren geleden door Black Magic Design is gekocht. Sinds dien is er hard aan deze software gewerkt en hebben de engineers deze overcomplete suite gebouwd.

Nog even terug komend op de prijsverschillen: De kleinste pakketten zijn uitstekend geschikt voor op een PC te gebruiken met HD of Ultra HD (4K) video materiaal. De prijs ligt dan gemiddeld op 99 Euro en kan zowel in een doos of online via een betaalde download aangeschaft worden. Doe je alles online, zorg dan wel voor een goede backup van je mail met gegevens zodat je bij herinstallatie daarop terug kunt vallen.

De gratis pakketten zijn o.a. iMovie en DaVinci Resolve. De professionele versies daarvan zijn qua prijs gelijk aan elkaar. Zowel Final Cut Pro en DaVinci Resolve kosten beiden rond de 329 Euro. De updates zijn tot op heden gratis. Dan hebben we ook nog de software pakketten van Adobe, Avid en Sony Vegas Pro van Sony is in verschillende uitvoeringen beschikbaar en kent een abonnementsprijs die ligt tussen de 12 en 25 Euro per maand. Bij Adobe kun je het eerste jaar hun volledige Creative Suite met al hun applicaties voor een bedrag van net over de 50 Euro per maand verkrijgen. Na die periode betaal je 63 Euro per maand. Bij AVID heb je ook drie verschillende smaken; Media Encoder First welke gratis is, de standaard Media Composer kost 24 Euro per maand en de Ultimate versie kost 50 Euro per maand. Voor de hobby is het misschien raadzaam om goed alles met elkaar te vergelijken. Voor professioneel gebruik is het verstandig om die maandelijks terug komende huur in je prijzen te verwerken.

Gratis software bestaat niet. Ze willen je natuurlijk heel graag naar de betaalde versie overhalen. Maar het is geheel aan jou om die keuze te maken. Bijna alle pakketten zijn stabiel om mee te werken, uitzonderingen daargelaten, maar bij de meeste merken zit je goed. Black Magic Design heeft een voordeel: het is net als Apple een hardware bedrijf en ze willen je ook heel graag hun hardware verkopen waar ze veel meer aan kunnen verdiepen. Zo hebben ze een uitgebreid programma met keyboard en controllers beschikbaar die heel goed samen kunnen werken met hun software. Dus, wil je echt professioneel aan het werk, dan is het misschien een heel goed idee om hun stand te bezoeken op de IBC 360 die vaak in September plaats vind in de RAI te Amsterdam. Registratie voor dit evenement is tot een bepaalde datum gratis. Alle grote merken zullen daar met een stand aanwezig zijn om je met raad en daad bij te staan.

Mijn reden om te kiezen voor DaVinci Resolve Studio: het is een zeer uitgebreide en totaal geïntegreerde suite met vergelijkbare mogelijkheden die Final Cut Pro, Motion en Compressor hebben. Veel functies zijn, zo het lijkt, letterlijk overgenomen. Met een groot verschil: de audio mixer. Dat deel mist voor een heel groot deel in Final Cut Pro. Ik heb er al eerder over geschreven op mijn blog. Het is dat deel van de software die het voor mij definitief heeft gemaakt. Veel door mij gebruikte plugins van MotionVFX zijn inmiddels ook gemigreerd. Een uitstekend moment om over te stappen dus. Mogelijk kan ik deze editing suite in de toekomst, bij voldoende gebruik, uitbreiden met de bijpassende hardware voor editing, kleur correctie en audio mixen.

Zelf werk ik op een MacBook Pro met een van de laatste Intel processoren die zal over een aantal jaren opgevolgd worden door een MacBook Pro met de nieuwe Apple hardware. DaVinci Resolve Studio is geschikt voor zowel OSX (Intel en M-serie processoren), maar ook voor computers met Windows en Linux. Het werkt tot nu toe heel snel en stabiel. Maar het is wel een flinke stap om te maken als je uit Final Cut Pro weg komt. Maar zoals bij alle software pakketten is het een learning curve waar je doorheen moet. Door veel te doen kun je het redelijk snel leren.

Zelf maak ik gebruik van meerdere platformen: Youtube, Everlearn en Ripple Training. En net als bij de software zijn daar weer verschillende prijs niveau’s aan gekoppeld. Youtube is veelal gratis, maar voor wie meer wil weten en leren bieden veel eigenaren van kanalen hun eigen cursus aan. Die prijze kunnen verschillen tussen de 150 en ruim 1000 Euro. Dan zijn Everlearn en Ripple Training met hun prijzen voor onder de 100 Euro per cursus een heel stuk aantrekkelijker. Wie zich aanmeld op hun websites kan regelmatig ook gebruik maken van diverse acties en/of kortingen.

Zelf werk ik op een MacBook Pro met een van de laatste Intel processoren. DaVinci Resolve Studio is geschikt voor zowel OSX (Intel en Silicon processoren), Windows en Linux. Het werkt snel en stabiel. Maar het is wel een flinke stap om te maken als je uit Final Cut Pro weg komt. Maar zoals bij alle software pakketten is het een learning curve waar je doorheen moet. Door veel te doen kun je het redelijk snel leren. Heel eerlijk: met de updates die regelmatig beschikbaar komen worden ook nieuwe onderdelen geïntroduceerd en afhankelijk van of je die gebruikt zul je die weer moeten leren.

Op Youtube volg ik een aantal kanalen, waaronder die van Darren Mostyn. Hij werkt als professioneel colorist al een hele lange tijd met DaVinci Resolve en hij is in de corona periode een eigen Youtube kanaal begonnen waarop hij regelmatig nieuwe instructie video’s publiceert:

Darrn Mostyn – Introductie DaVinci Resolve Studio.

Maar ook Daniel Batal heeft een populair kanaal met zijn ‘DaVinci Resolve foor Noobs’

Daniel Batal – DaVinci Resolve for Noobs.

De keuzes die je moet maken om van je opgenomen beeldmateriaal een video te maken is niet altijd gemakkelijk. Als je echt geen keuze kunt maken is het verstandig om eens in je buurt rond te kijken of iemand je daarmee kan helpen. Bedrijven kunnen je vaak goede raad geven, je mag mij ook een mail sturen of informeer eens of er een video club in je buurt actief is. Ja, ze bestaan echt, ik heb al meerdere avonden een verhaal gehouden voor kleine groepen zeer enthousiaste hobby filmers. Er zijn veel mensen met fotografie en video bezig. Ook op verschillende social media kanalen zul je ze tegen komen. En iedere gebruiker, net als ik, heeft zijn eigen smaak, mening en ervaringen. Zie dit verhaal dus als een opsomming van een aantal feiten die ik heb meegemaakt en neem ze mee in je beslissing, maar ga ook verder informeren.

Heel veel succes met het opbouwen van je eigen ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *