Sinds 2018 vlieg ik al met DJI drones, maak ik prachtige opnames in het veld. Met de Mavic Air 2S heb ik eindelijk de overstap gemaakt naar 10 bit video en 20 Megapixel RAW fotografie.

De eerste vlucht begin 2018 begon middenin een weiland onder het Schokland museum. De eerst opnames: gras en de eerste vliegminuten werden gemaakt op enkele meters boven de grond. Heel voorzichtig alles aftasten en goed kijken hoe de drone zich gedroeg in de sterke wind. Ik had al ervaring met op afstand bediende vliegtuigen, maar een drone was geheel nieuw voor mij.

Die Mavic Pro heeft altijd goed gevlogen en is nooit tijdens het vliegen beschadigd. Hij is verkocht en vervangen door een Mavic Air 2 en de Mavic Mini 2. De Mavic Air 2 omdat het dezelfde eigenschappen had als de Mavic Pro, alleen dan wel met een veel betere camera. De Mavic Mini 2 lag met zijn 249 gram in een gebied waarmee je wat meer met de drone mag doen, voorop gesteld dat je privacy respecteert en geen mensen of dieren verstoord of in een onveilige situatie brengt. Beiden zijn hele mooie drones om voor fotografie en video te gebruiken. Maar, beiden gingen met video niet verder dan 8 bits video kwaliteit en had de Mini 2 een kleinere sensor. Eind 2022 werd het tijd voor een update en zo begon de zoektocht naar een opvolger.

DJI had inmiddels de Mavic 3 op de markt geïntroduceerd. Een stevige drone met een gewicht van ruim 900 gram. Deze drone heeft een 3/4 inch sensor die in 10 bit video kan vastleggen. Een Pro versie kan zelfs het beeld in ProRes422 vastleggen op een speciale geheugen module. Prijs van deze Cine versie heeft echter wel een prijskaart van 5000 Euro en dat is, vind ik, voor een hobby en Youtube filmpjes een hele stevige prijs.

De Mavic Air 2 kende ook een opvolger: de Mavic Air 2S, een kleinere versie van de Mavic 3 met dezelfde beeldresolutie van 5K4 en net als zijn grotere broer: 10 bits video kwaliteit met een grotere 1 inch sensor. De Mavic Air 2S is eigenlijk een lichtgewicht uitvoering van de Mavic 2 Pro. Prachtig beeld voor foto’s en video’s, hij ligt ook bij een stevige wind heel stabiel in de lucht en kan met ruim 35 minuten heel veel beeldmateriaal vastleggen.

Wat is het verschil tussen 8 en 10 bit video? Een 8 bit camera heeft voor elke kleur (rood, groen en blauw) 256 stappen tussen donker en licht. Met een 10 bit camera heb je de beschikking over 1024 tinten per kleur. Dat is het verschil tussen 8 bits: 256 x 256 x 256 = 16,7 Miljoen kleuren of 10 bits: 1024 x 1024 x 1024 = 1 Miljard kleuren. Dat bied voor iedereen, die net als ik, meer wil doen met kleur correctie en color graden veel meer mogelijkheden.

Niet iedere leverancier had de fly-more set van de Mavic Air 2S op voorraad en de prijzen liepen ook sterk uiteen. Een dealer had echter een complete set voor een hele mooie prijs in de aanbieding en daar was ik dan ook als de kippen bij. Mijn oude drones waren binnen 24 uur online verkocht en zo kreeg ik de kans om mijn drone gear te vernieuwen. Een heel groot voordeel: Bijna alle onderdelen van de voorganger (Air2) passen op de Air2S en zo heb ik nu een complete set met extra propellers en kan ik dezelfde accu’s gebruiken.

Naast de standaard controller heb ik gekozen voor de nieuwe Smartcontroller RM330 van DJI. Een remote met een 700 lumen LCD scherm ingebouwd. Deze controller moet nog wel via WiFi en Bluetooth verbinding maken met mijn iPhone, maar voor de rest geen gedoe meer met kabeltjes en een telefoon tussen een klem zien te krijgen. Dat is heel even wennen, maar zodra dat in je systeem zit werkt het echt heel erg prettig.

DJI RM330 Smartcontroller

De smart remote heeft bovendien een aantal extra mogelijkheden ingebouwd. De remote heeft een ingebouwd Micro SD slot met, heel belangrijk, een klepje ervoor. Zo raak je nooit je kaartje kwijt in het veld. Ideaal is een flinke Micro SD kaart in de remote. Zo kun je downloads van kaarten en backups van foto’s, video opnames en scherm opnames van de remote allemaal laten vastleggen op het Micro SD kaartje.

De remote kan ook dienen als een mediaplayer. Zodra je een video op het kaartje zet kun je die op het scherm laten afspelen. De remote heeft echter geen ingebouwde microfoon om bij de schermopnames commentaar vast te leggen. Daarvoor moet je via de USB-C connector een externe microfoon aansluiten.

Wie de inhoud van de Micro SD kaart bekijkt ziet een scala aan mappen die allemaal een bepaalde functie en inhoud hebben. Dat deel moet ik nog wel gaan verkennen voordat ik alle functies ken. De remote vraagt wel om een snelle kaart, bijvoorbeeld: de SanDisk Extreme micro SDXC 256GB U3 V30 A2.

De SanDisk Extreme micro SDXC 256GB U3 V30 A2 (klein maar heel snel!)

De Mavic Air2S heeft helaas geen C1 certificaat. Dat betekend dat ik vanaf 1 januari 2024 een afstand van 120 meter moet aanhouden tot gebouwen, mens en dier. De Mavic 3 (classic en cine) drones hebben dat certificaat wel, althans ze kunnen dit certificaat behalen. Je moet de drone dan mogelijk opsturen zodat ze hem kunnen laten aanpassen en testen alvorens je het certificaat hebt. Ook dan moet je nog steeds het A1/A3 en A2 behalen en de drone registeren om hem binnen de EU te kunnen vliegen. Het C1 certificaat bied wel veel meer mogelijkheden dan we nu hebben met drones in dezelfde klasse.

Ik kan dit jaar nog lekker genieten van de prachtige beelden die ik met de Mavic Air2S kan maken. Dat betekend heel veel erop uit gaan en zoveel mogelijk vastleggen. Drones zijn een fantastische manier om vanaf hoogte een heel ander perspectief te geven van de omgeving waarin je rondloopt. Voorop gesteld dat je de regels respecteert voor mens en natuur.

Met dit setje kan ik nog jaren vooruit. Voor de toekomst zal er mogelijk nog een opvolger van de DJI Mini 3 Pro of Mavic Pro 3 met C1 certificaat bijkomen om zo ook andere opnames van dichtbij te kunnen maken. Waarom heb ik dan niet gekozen voor de Mini 3 Pro? Die is mij eigenlijk net iets te licht in gewicht en dat kan in bepaald situaties met meer wind onhandig zijn. Voor nu is die keuze uitgesteld en toekomst muziek. Ik verwacht sowieso nieuwe ontwikkelingen, modellen en prijzen rond het jaar 2023/24. Het is zeker verstandig om jezelf goed (online) te informeren en nooit te snel je drone aankoop doen is een absolute aanrader in deze tijd van heel veel veranderingen. Zeker als het aankomt op de wetgeving. Het is heel goed mogelijk dat door omstandigheden alles opnieuw een jaar wordt uitgesteld. Geduld is een schone zaak.

De DJI Mavic Air 2S.

Beste tip om je opnames mee naar huis te krijgen: Koop een MicroSD kaartje met 256 GB opslag capaciteit of meer. Dan kun je uren lang filmen en fotograferen. Haal ook nooit in het veld het kaartje uit je drone of remote, doe dat thuis. Dat hele kleine kaartje is op een zandstrand of in hoog gras bijna niet terug te vinden. Een 256 GB kaartje is tegenwoordig heel betaalbaar: 36 Euro en de 512 GB kost 79 Euro.

Update 28/02/2023: Wie meer wil weten over de DJI Mavic Air2S. Jeven Dovey heeft ook voor deze fantastische drone een online video gemaakt over hoe je met de drone moet vliegen.

Urk

De combinatie van de camera en de nieuwe RM330 remote maakt dat ik nog even moet wennen waar ik alles kan bedienen. De drone lijkt heel erg veel op zijn voorganger, de DJI Mavic Air2, maar de camera kent een aantal significantie verbeteringen en de remote met eigen beeldscherm ingebouwd is een geniale combinatie met deze drone. Je hebt geen enkel probleem om de beelden overdag goed zichtbaar op je scherm te krijgen. Nog een tip voor in het veld: stop in de remote dezelfde MicroSD kaart als die je in de drone gebruikt. Mocht je die ooit vergeten, dan weet je zeker dat je een reserve bij je hebt. De drone heeft wel 8 GB geheugen vast ingebouwd, wat ook heel erg fijn is. Het liefst had ik een drone met voldoende opslag voor alle beelden. Bijvoorbeeld een interne opslag van 256 of 512GB, uitbreidbaar met een MicroSD kaart.

De remote kan als een losse unit bij de drone gekocht worden. Eenmaal geactiveerd moet je wel eerst de firmware van de remote updaten anders dan kan hij nog niet connecteren met de Mavic Air2S. Die staat dan simpelweg nog niet in het keuzemenu. Een groot voordeel van deze remote: je kunt meerdere drones bedienen. Zo kun je naast de Mavic Air2S of een Mavic 3 ook de Mavic Mini 3 Pro of Mavic Mini 3 bedienen en dat is heel erg fijn.

2023 zal mijn Mavic Air2S drone weer regelmatig nieuwe, maar ook oude beelden maken. Oude locaties ga ik opnieuw bezoeken omdat alle oude beelden in 8 bit kleurdiepte zijn vastgelegd met zijn voorgangers. Met deze camera in D-Log ingesteld krijg je veel betere resultaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *