In de afgelopen maanden ben ik begonnen aan een nieuw foto archief. Een waar al onze digitale beelden zijn samengebracht. Dit archief zal twee kanten op groeien: alle beelden die er vanaf nu bij komen en oudere analoge beelden (film) zullen door mij ook digitaal gemaakt worden. Hopelijk kan ik daarbij op de afgedrukte foto’s nog een datum terug vinden wanneer ze gemaakt zijn. Meestal werd die datum in het afdruk proces op de achterzijde geprint.

Nu ik alles in mappen heb staan met een structuur van [Jaar]/[Maand] kan ik beginnen met het maken van back-ups. Alle beelden staan al samen op een harddisk met genoeg capaciteit om nog enkele jaren de driver verder te vullen met beelden.

Nu een van onze familie elders woont heb ik de kans gegrepen om een kopie te maken van alle beelden en die ‘offsite’ te houden. Alle beelden had ik ook online kunnen aanbieden, maar dat duurt maanden voordat ik die backup heb kunnen realiseren. Daarnaast moet ik die regelmatig verversen om hem te behouden. De kosten daarvan zijn vrijwel gelijk aan die van een externe harddisk, maar dan elk jaar opnieuw.

Beide dochters krijgen hun eigen harddisk met alle beelden. Daarnaast houd ik zelf meerdere back-ups van alle beelden. Dat kan overdreven lijken, maar vandaag heb ik een harddisk van 16 Terabyte terug moeten sturen omdat die defect is. Elke harddisk gaat een keer kapot en dan ben je echt alles wat erop staat kwijt. Het is dus altijd verstandig om een of meerdere back-ups te maken van je foto’s.

Voor mijn foto archief gebruik ik zelf Adobe Lightroom en voor het maken van de back-ups maak ik gebruik van de applicaties: Carbon Copy Cloaner en Chronosync. De eerste kan heel eenvoudig de inhoud van een drive op een ander kopiëren. De ander kan meer uitvoeren als het gaat om bibliotheken. Dat zijn verzamel bestanden waar je soms een deel van wilt kopiëren. Chronosync is daarvoor de meest geschikt applicatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *