I really don’t want to talk about cameras, at all.

Een zoektocht beginnen naar de bron van inspiratie voor jou fotografie. Dat moment land vroeg of laat bij iedereen die bezig is met fotografie, of het nu voor hobby of werk is. Die inspiratie kun je uit een prachtig boeken halen, maar de mooiste herinneringen komen volgens mij uit gesprekken met de fotograaf zelf.

Die herinneringen worden bijna nooit vastgelegd, ze leven voort in elke fotograaf die iets heeft meegemaakt tijdens het creëren van haar of zijn beelden. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Peter McKinnon is zelf fotograaf en ontmoet Matt Barnes tijdens een Apple event waar beiden voor zijn uitgenodigd. Tijdens een kort gesprek wisselen de mannen hun Instagram account uit. De beelden die Matt op zijn account deelt zijn voor Peter een aanleiding om hem te bezoeken.

Wat volgt is een korte documentaire waarin Matt zijn herinneringen en ervaringen deelt. Matt is een fotograaf die op zijn eigen uniek manier zijn beelden creëert. Het verschil zit bij hem tussen foto’s maken en creëren en dat is duidelijk terug te zien in zijn werk. Zijn klanten weten dat.

Het verschil zit hem tussen foto’s maken en creëren.

Matt Barnes
Niet veel later fotografeert Peter analoog

Zelf ben ik op zoek naar een nieuw doel voor mijn beelden. Deze website heb ik in het afgelopen jaar kunnen opbouwen en hier deel ik een aantal van mijn herinneringen, foto’s en video’s. Mijn beide dochters hebben inmiddels een kopie van mijn volledige fotoarchief gekregen waarmee ze zelf door alles heen kunnen bladeren. Maar ik ben nog niet klaar met fotografie. Ik wil verder, met een nieuw doel en precies dat doel werd in de afgelopen weken steeds duidelijker.

Ik heb fotoboeken op mijn kamer staan en het meest recente fotoboek wat ik heb besteld is van Nigel Danson met de titel ‘Spirit of Luskentyre’. Dat boek en de bijbehorende video’s heeft mijn inspiratie aangewakkerd. Ik weet nu precies waar ik zelf naar toe wil in het komende jaar.

Ik ben net als Peter begonnen met informeren bij andere fotografen over hun inspiratie en ervaringen met het bewerken en afdrukken van hun beelden op print of in een boek. Veel van mijn beelden staan al op papier afgedrukt in Terschelling Magazine. In bijna alle uitgaven tussen 2017 en 2022 hebben ze mijn foto’s gebruikt. Het is nu tijd voor eigen prints, iets wat ik al eerder heb gedaan in 2021 toen ik prints mocht bestellen bij aanschaf van mijn Sony camera.

Wat ikzelf waarschijnlijk niet ga doen is terug naar analoge fotografie. Analoog is meedogenloos, maar het kent ook facetten die je in digitaal niet terug kunt vinden. Je kunt het ook maar een keer goed doen. Belicht je te weinig, dan is alles te donker en laat je teveel licht op de film landen is alles wit. Bij digitaal is dat met fotograferen in RAW een heel stuk gemakkelijker. Maar, ik ben stiekem wel op zoek naar een methode om de beelden met een bepaalde film emulatie te verrijken.

Ik hoor een vriend uit de USA, ook een Peter, het nog zeggen: ‘Vroeger probeerden we al die ruis uit het beeld weg te halen en tegenwoordig proppen we het er allemaal weer in’. Dat klopt, maar die kennis is wel van ruim tien jaar geleden en heel veel technieken zijn inmiddels significant verbeterd. Fuji heeft bijvoorbeeld in heel veel van hun camera’s verschillende film emulaties ingebouwd.

Mijn digitale fotoreis is ergens rond het jaar 2000 begonnen en voor die tijd werkte ik met analoge film camera’s. In 2021 is mijn digitale fotoreis opnieuw begonnen met de Sony A7RIV en de lenzen die ik erbij heb aangeschaft. Daar werk ik het liefst mee en voor de nabewerking leun ik voornamelijk op Lightroom Classic, Photoshop en Nik 6. De beelden zelf, bewerkt of onbewerkt wil ik net als Peter verzamelen in een of meerdere boeken. Het thema mogen jullie raden.

Kleine documentaires als deze onderstaande video zijn voor mij de parels op Youtube. Ze gaan op pad voor een fotoshoot middenin de prairie en filmen alles om daar een verhaal van te maken. Dat verhaal begon maanden geleden met de video over Matt Barnes. In deze video gaat Peter zelf op pad om zijn eigen beelden te creëren. Het plezier spat er vanaf, maar ook een klein beetje de onzekerheid. Het is een geheel nieuw avontuur, met een prachtig verhaal en resultaat.

The Valley

Bronvermelding:

Website Matt Barnes – https://www.mattbarnesphotography.com

Website Peter McKinnon – https://www.petermckinnon.com

Youtube kanaal Peter McKinnon – https://www.youtube.com/@PeterMcKinnon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *