Onze foto’s zijn ons allemaal lief. We willen ze geen van allen kwijt raken. Ik schreef er al vaker iets over in mijn blogs. Ik maak backups, maar alleen op harddisks en niet online. Vanaf komend weekend gaan ze wel off-site.

Twee redenen voor de keuze om alleen harddisks te gebruiken: prijs en privacy. Een harddisk komt wat prijs betreft overeen met een jaar alles online opslaan. Maar aan online opslaan zijn wel meer kosten verbonden: de laptop, de harddisk en het stroomgebruik. Je moet al je bestanden (in mijn geval heel veel data) online zetten en niet elke dienst ondersteund RAW beelden. Mijn foto’s zijn vaak alleen maar RAW, dus ik moet al die beelden ook nog eens omzetten naar een .JPG bestand met hoge kwaliteit.

Een kopie op een disk van alles kost c.a. 2-3 dagen tijd. Een online upload kost vele maanden. Eigenlijk te lang om verantwoord te noemen. Ik ben er daarom mee gestopt. Het duurt te lang, het belast de laptop ongewenst lang en het stroomgebruik is ook maanden lang te hoog.

Een nog snellere internet verbinding zou nog enigszins helpen, maar veel online diensten zijn niet echt snel te noemen. Dan is een 1:1 kopie op een harddisk sneller en goedkoper. Nog een leuk weetje: bij Seagate disks krijg je vaak een soort tegoedbon voor vier maanden gratis Adobe Lightroom/Photoshop. Dat scheelt op de aanschaf weer zo’n 48 Euro. Een 2.5 inch disk van 5 TB is genoeg voor alle beelden tussen 1999 en de eerste vijf maanden van 2021. Een tweede drive krijgt alles van 2021 maand 6 tot en met nu.

Komend weekend krijgen onze meiden elk hun eigen disks met alle foto’s. Een van hen woont elders; off-site. Beiden kunnen dan zelf in het programma Photos op hun laptop een bibliotheek gaan maken met de foto’s op die disk. Instructie video’s volgen. Belangstelling hiervoor? Laat het gerust weten.

2 reacties

 1. Dag Gert,

  Interessant. Is het een interne of externe hdd die je gebruikt? Linkje?

  • Ik maak gebruik van externe harddisks. Je kunt zelf kiezen voor het merk wat je het best bevalt. Ik maak zelf al jaren gebruik van Seagate harddisks. Tot nu toe een keer een drive uitgevallen, maar netjes onder garantie vervangen en dankzij de extra backups die ik heb geen beeldmateriaal verloren. Feit is dat elke harddisk ooit een keer kapot gaat. Dus je moet periodiek, zeg maar om de vijf jaren, een harddisk vervangen. Die kosten zijn vergeleken met andere opties, zoals online, veel goedkoper.

   Tot en met 5 TB: https://www.seagate.com/nl/nl/products/external-hard-drives/backup-plus/
   Van 5 TB naar grotere capaciteit: https://www.seagate.com/nl/nl/manuals/one-touch-hub/

   Je kunt natuurlijk ook kiezen voor diensten als Backblaze, maar dat kost je ongeveer 60 Euro per jaar + je moet je computer aan laten staan + je upload snelheid bepaald hoe snel je alles bij hen hebt opgeslagen + je moet regelmatig updaten anders ben je weer alles kwijt. Dat laatste is mij een keer gebeurd en dat was voor mij de reden om ermee te stoppen. Er bestaat een alternatief waarbij alles blijft staan, maar daar moet je wel meer voor betalen. Voorwaarden van en de online diensten veranderen, dus ook dat moet je goed in de gaten houden.

   Als ik al mijn materiaal zou gaan uploaden zou ik ruim een jaar nodig hebben. Tel dan alle kosten bij elkaar op, dan kun je veel beter af en toe eens een extra USB drive aanschaffen.Een volledige backup duurt dan enkele dagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *