Fotografie en GPS zijn al een aantal jaren met elkaar verbonden. Niet lang geleden hadden veel merken en modellen een GPS ontvanger ingebouwd die alle gemaakte foto’s van de bijbehorende coordinaten kon voorzien. GPS is super handig als je al die foto’s op een kaart kunt zetten, zoals met de kaart module in Lightroom. Je kunt dan een afgelegde route zichtbaar maken en de locaties waar alle foto’s zijn gemaakt. Dit kan vooral handig zijn als je niet meer weet wanneer, maar eerder waar de foto is gemaakt.

Ingebouwde GPS units in camera’s zijn bijna allemaal verdwenen, ik vermoed vanwege het hogere stroomgebruik. GPS elektronica staat bijna altijd aan, totdat de camera accu leeg is. Je kunt ervoor kiezen om die functie alleen in te schakelen als je een foto maakt, maar dat is geen doen. De GPS moet eerst genoeg signalen opvangen om zijn positie te bepalen en dat neemt wat tijd in beslag. Tijd die je nodig hebt om de foto te kunnen maken. Veel fabrikanten hebben daarom een andere oplossing gevonden: GPS via een app op je mobiele telefoon.

Je hebt twee methodes: een deel in de app die je wandeling vastlegt en die data stuur je achteraf naar je toestel, of je telefoon staat continue in verbinding met de camera via BlueTooth en stuurt in een kleine stroom data de posities live door. Kennelijk is die technologie toch net iets meer energiezuinig voor de accu in de camera. Je hebt alleen wel een goed opgeladen telefoon nodig als je een dag lang gaat wandelen en fotograferen.

Om een lege accu te voorkomen kan er gekozen worden voor een extern accupack. Afhankelijk van de capaciteit kun je dan 3-8 keer langer je telefoon gebruiken op die dag. Deze combinatie heeft wel een paar nadelen: een extra accu kan het gewicht van je rugtas verzwaren en helaas is de verbinding tussen telefoon en camera niet altijd stabiel, dus je moet continue goed in de gaten houden of alles nog werkt.

Een mooiere oplossing is een externe GPS logger, een die nauwkeurig is en gemakkelijk in gebruik. De meest goedkope oplossing is een GPS logger app op je horloge of telefoon. MyTracks is zo’n app voor je telefoon. Die kun je installeren en dan je route vast laten leggen. Dat gaat heel erg nauwkeurig, maar zoals eerder al genoemd: de accu van de telefoon bepaald hoe lang je kunt loggen, net als de accu van je horloge. En je moet niet tijdens je activiteiten per ongeluk op een knopje drukken waarmee het loggen stopt. Ik schrijf dit na meerdere ervaringen in het verleden.

Een externe GPS logger kopen bij camera dealers. Die categorie viel al ook weer snel af omdat de meeste van deze apparaatjes alleen met Windows software geleverd worden. Wie een Mac heeft zal dan naar een alternatief moeten zoeken. Maar, sinds kort heeft Garmin de eTrex SE op de markt gebracht. Het is een wat grotere GPS unit die meerdere functies kent, maar vooral een die ik heel erg belangrijk vind: een nauwkeurige GPS logger.

Etrex SE LCD scherm

De Garmin eTrex is een hele eenvoudige GPS navigator als je hem vergelijkt met zijn duurdere broertjes en zusjes. Deze unit heeft een eenvoudig LCD scherm die echter in de felle zon uitstekend zichtbaar is. De unit kan je activiteiten (GPS loggen) door gebruik te maken van meerdere signalen: GPS, GLONASS, Gallileo, BeiDou en QZSS satellieten. Je kunt met deze unit ook Geocachen, gebruik maken van een ingebouwd elektronisch kompas, de actuele weersvoorspellingen bekijken en dat allemaal tot 168 uur lang op twee AA batterijen. De eTrex kan via Bluetooth ook met je telefoon communiceren via de Garmin Explore app waardoor je een kaart in kleur zichtbaar kunt maken met jou positie erop, zolang je maar een signaal van je mobiele provider beschikbaar hebt.

Van de meeste functies zal ik niet zo snel gebruik maken. Wellicht kan dat nog veranderen in de toekomst. Voorlopig komt er keurig een GPX route bestand uit de app rollen die ik vervolgens via Airdrop naar de Macbook kan versturen om het daar te exporteren in Lightroom. Als de ingestelde tijd van de ETREX SE overeen komt met die van de camera kan ik alle gemaakte beelden in Lightroom synchroniseren en voorzien van hun GPS coordinaten. Loopt een van de twee voor of achter, dan zal dat eerst gecorrigeerd moeten worden.

Zodra alle beelden zijn voorzien van hun GPS posities rest er nog maar een handeling en dat is het vastleggen van al die informatie. De coordinaten worden bij .JPG bestanden in de foto bestanden zelf vastgelegd, bij RAW bestanden zal er door Lightroom een .XML sidecar bestand gegenereerd worden.

De ETREX SE is eenvoudig te bedienen met vier knoppen. Bovenop vind je een aan/uit knop. Schakel je de unit in, dan zal hij ook direct automatisch beginnen met het GPS loggen. Ben je die dag klaar, dan kun je de sessie opslaan en de unit synchroniseren. Vanuit de app op je telefoon rolt er dan automatisch een .GPX bestand uit. Mooier en gemakkelijker kunnen ze het voor mij niet maken.

Oh ja, nog maar een keer benoemen: de unit draait zo’n 168 uur op twee AA batterijen. Genoeg om een week in de jungle rond te lopen. Waarschijnlijk heb je dan wel meer batterijen mee te nemen voor je foto of videocamera. Maar een pakje van vier extra AA Alkaline batterijen is veel lichter dan een USB accu in je tas.

Voor de ETREX SE zijn er ook nog verschillende accessoires te koop om hem op te hangen of bevestigen op je rugtas. Persoonlijk houd ik de unit veel liever verborgen in de rugtas. Ik heb een hekel aan bungelende delen die tegen mij aan botsend meekomen en alles wat in het zicht hangt kan gestolen worden. Ik heb de unit een aantal malen getest in een binnenzak van mij jas tijdens een wandeling en dat werkt uitstekend.

Etrex SE achterzijde

Boven de clip zit een oogje, dat is bedoeld om de klep te openen voor de twee AA batterijen of de unit aan te sluiten op je computer met een USB-C kabel. De sealing aan de binnenkant maken hem waterdicht. Zoals je kunt zien is de buitenkant van de ETREX SE zeer stevig opgebouwd. Houd hem goed beschermd in je tas, dan houd je het LCD scherm ook langer heel. Ik heb helaas nog geen LCD bescherming kunnen vinden die past.

Voor de liefhebbers van #Geocoaching kun je ook prima werken met de ETREX SE
ETREX SE Youtube handleidingen

Voor wie meer wil weten over de mogelijkheden van de ETREX SE kan ik aanraden om te gaan zoeken op Youtube. Bijna elke week komen er een of meerdere videos bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *