Met de introductie van de iPhone 15 modellen is het opnieuw duidelijk geworden dat achter elke USB-C poort de elektronica bepaalt wat er met deze standaard poort gedaan kan worden. Apple heeft eindelijk al zijn apparatuur voorzien van een USB-C poort. Deze poort kan gebruikt worden voor het opladen van de interne accu’s en data transfer van o.a. foto’s en video’s. De snelheid waarmee dit gebeurd verschilt echter per model iPhone, de interne elektronica bepaald de snelheid waarmee bestanden kunnen worden overgezet.
Het is heel belangrijk om te weten waarmee je werkt. Elke verbinding tussen twee apparaten met USB-C poorten bestaat uit drie belangrijke onderdelen. Er is maar een standaard: de vorm van poorten zelf en welke signalen over de verschillende pennen in die poorten lopen.

In het bovenstaande plaatje is heel goed te zien dat alle pennen kruislings gespiegeld zijn. Het maakt niet uit hoe je de kleine USB-C connector aansluit, de signalen zullen altijd goed aankomen. Ook hier speelt de achterliggende elektronica een belangrijke rol, die detecteert automatisch hoe de connector is aangesloten.
De iPhone 15 heeft een maximale data transfer van USB2 (480 Mbit/sec) en je kunt met dezelfde kabel ook de iPhone opladen. Je hoeft dus geen dure Thunderbolt kabel van meer dan 35 Euro voor je telefoon te kopen want je maakt alleen gebruik van de zwarte, rode en paars gekleurde pinnen.
Alleen de iPhone 15 Pro en Max modellen hebben een snelle 10 Gbit USB-C poort ingebouwd die gebruik maakt van alle pennen: A1 tot en met A12 en B1 tot en met B12. Uit verschillende testen is ook naar voren gekomen dat je op deze modellen telefoons ook SSD drives en geheugen kaarten kunt aansluiten om je beelden direct op deze media te laten schrijven. Je hoeft dus niet perse te gaan voor het duurste model met 1 TB ingebouwd geheugen, maar houd altijd in gedachten wat je allemaal op je telefoon wilt opslaan. Een vol geheugen kan je telefoon namelijk trager doen reageren.
In de onderstaande video kun je zien hoe gemakkelijk het is om een externe SSD drive aan te sluiten op de iPhone 15 Pro. Zonder de aangesloten SSD drive is het niet mogelijk om op de iPhone 15 Pro in ProRes422 en Log te filmen. Als de SSD drive is aangesloten is dit wel mogelijk. Zo kun je op een eenvoudige manier de functionaliteit van je iPhone uitbreiden en hoef je niet perse te kiezen voor een duurder model iPhone 15. Het is alleen wel te hopen dat Apple dit niet gaat aanpassen in toekomstige firmware updates.
Naast de ontwikkelingen rondom de iPhone 15 modellen is een nieuwe USB-C standaard voor SSD drives op de markt geïntroduceerd: USB 3.2 Gen 2×2 met multi-lane operation. De ontwikkelingen rondom de interne SSD drives van laptop en desktop computer staat niet stil. De klant wil snellere SSD drives en daarvoor zijn nieuwe types ontwikkeld die alle data parallel via meerdere kanalen naar de geheugen chips kan transporteren en dat geld ook voor externe SSD drives.
De interne SSD drive van mijn MacBook Pro 16 inch kan data lezen en schrijven met een snelheid die ligt rond de 2500 MB/sec. Een Samsung T3 SSD drive aangesloten via een USB-C kabel haalt maximaal 450 MB/sec, de Samsung T5 SSD drives gaan daar met 540 MB/sec iets overheen en mijn Samsung T7 drive kan maximaal 1050 MB/sec halen.
Recent heeft Samsung een T9 model geïntroduceerd die gebruik maakt van een USB-C poort met USB3.2 Gen 2×2. Deze drive kan met twee data lanes ruim 2000 MB/sec lezen en schrijven. Maar, zoals ik al eerder schreef: een verbinding bestaat uit drie belangrijke componenten. Deze drives hebben een USB-C poort met USB3.2 Gen 2×2, de meegeleverde USB-C kabel zal ongetwijfeld ook geschikt zijn voor USB3.2 Gen 2×2. Maar, de poort in de computer moet ook USB3.2 Gen 2×2 aankunnen, en daar loopt het verhaal vast. Niet alle poorten in laptop en desktop computers ondersteunen namelijk de nieuwe USB3.2 Gen 2×2 standaard en daardoor kun je niet optimaal gebruik maken van deze drives. De snelheid blijft steken op die van een enkele lane, wat overeen komt met 1050 MB/sec.
Apple heeft de keuze gemaakt om niet te kiezen voor USB3.2 Gen 2×2 maar voor de USB4 standaard, die via dezelfde poort begint met een datasnelheid van 20 Gbit/sec tot zelfs 40 Gbit/sec. Terug vertaald naar aangesloten SSD drives met een USB4 poort komt dat neer op een snelheid van ruim 2000 MB/sec en 4000 MB/sec. Ook hier krijgen we voor dezelfde type connectoren weer te maken met een nieuwe kabels (volgt U het nog?), de USB20 en USB40 kabels.
In deze blogpost schreef ik al eerder dat Intel de nieuwe Thunderbolt 5 generatie heeft geïntroduceerd. Met dezelfde poort, maar met nieuwe elektronica, nieuwe datatransfer protocollen en ook hier een nieuwe kabel: de Thunderbolt bliksem met een 5 eronder. Thunderbolt 5 haalt snelheden tot 80 Gbit/sec.
Zo heeft Intel heeft kort geleden de Thunderbolt 5 standaard vrijgegeven:
https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/intel-introduces-thunderbolt-5-standard.html
Even terug met beide voeten op onze Aarde. Moet je al gaan investeren in al deze dure hardware en kabels? Nee, de meeste apparaten werken nog steeds met een USB-C poort die maximaal 10 GBit/sec aankan, zoals de splinternieuwe iPhone 15 Pro en Max modellen. Ook de verschillende SSD drives van Kingston en Samsung zijn niet sneller. Dat is voor de meesten van ons ook niet nodig. Want met 4K of 8K video kun je met deze drives prima blijven werken.
Pas als je data gaat bundelen, zoals bij een verbinding tussen je laptop en een externe hub; een data verdeler tussen je computer en verschillende aangesloten apparaten, dan heb je een Thunderbolt 3 of 4 Kabel nodig om al die data snel genoeg te kunnen transporteren. De hub verdeelt die data dan netjes tussen je monitor, de verschillende aangesloten USB harddisks en SSD drives. De tijd van Thunderbolt 5 is begonnen, maar men moet nog wel alle hardware ontwikkelen om gebruik te kunnen maken van deze snelheden. Met geduld kun je veel geld besparen, maar voor wie één kabel voor alles wil gebruiken is er een keuze: koop een Thunderbolt 3 of 4 kabel.

Dit is een video gemaakt met de duurste 1,8 meter Thunderbolt 4 kabel die Apple verkoopt. We krijgen niet alleen de verschillende draden, maar ook de elektronica te zien die in deze kabel zit: