Eind jaren zeventig werd door Philips en Grundig het Video 2000 systeem ontwikkeld en op de markt gebracht als concurrent voor VHS en Betamax videorecorders. We hebben ooit een Sony Betamax recorder op voorraad gehad en die is verkocht. Betamax had in die tijd de beste kwaliteit in beeld en geluid maar was voor velen een niche product.

VHS begon zich in die jaren te ontwikkelen als het meest verkochte en gebruikte videorecorder systeem. Dat kwam vooral omdat het ook heel populair was in de landelijke videotheken waar mensen films op VHS konden huren. Videoland had al hun films op VHS banden jaren lang op de plank staan. Dezelfde films waren vaak niet te huren op Betamax of Video 2000 tapes.

Video 2000 werd heel populair bij klanten die veel opname capaciteit wilden hebben. Een tape kon immers 2×4 uur opnames vastleggen. Voor de tweede helft moest je dan wel de tape uit de recorder halen, omdraaien en weer in de recorder doen. Eind 1984 werd dat nog eens verdubbeld met de komst van de Philips VR2840 Video 2000 recorder. Deze had een LP (long play) functie. Het was de best verkochte recorder voor binge watchers.

De eerste Video 2000 recorders die begin jaren ’80 werden verkocht waren groot, bijna net zo groot als de Panasonic (1978) en niet geschikt voor draagbaar opname werk. Met de komst van de nieuwe en veel kleinere modellen kwam daar heel snel verandering in. Dit waren ook hele populaire videorecorders. Ze waren kleiner, lichter, sneller en kenden uitgebreide opname mogelijkheden.

In de jaren ’78 tot en met ’84 was het filmen van familie- en bedrijfsfeesten, evenementen, raadsvergaderingen, middenstandsbeurzen en optochten voor ons bedrijf een echte business aan het worden. Ik ging regelmatig op pad met de VHS portable recorder. Met de komst van de nieuwe compacte Philips VR2120/VR2220 Video 2000 recorder in 1983 werd de JVC door deze video recorder set vervangen. De VR2120 functioneerde als tuner/timer en de VR2220 als portable recorder. Deze set werd een volwaardige videorecorder door ze met een dikke kabel met elkaar te verbinden aan de achterzijde. 

De Philips VR2220 had net als de JVC recorder een verwisselbare loodaccu als voeding voor mobiel gebruik, maar hij kon ook met de VR2120 samenwerken en zo van spanning worden voorzien.

Het mooie was dat de JVC camera ook op de nieuwe videorecorder kon worden aangesloten. Voedingspanning voor de camera en alle signalen voor audio en video liepen door dezelfde kabel die aan de zijkant werd aangesloten met een grote connector. De set was lekker compact, draagbaar, stabiel en met 2×4 uur opname capaciteit ruim voldoende voor heel veel opnames. De accu ging ook langer mee als die van de JVC.

De VR 2220 Video 2000 recorder had diverse knoppen om het beeld in verschillende snelheden af te spelen en hij kon audio dubben; een opname van nieuwe audio voorzien. Het stilstaande beeld was voor die tijd bijzonder goed. Met deze recorder kon ook op heel eenvoudige wijze een andere videorecorder aangesloten worden om samen daarmee een montage te maken van recorder op recorder.

De Video 2000 recorders zijn tot eind 1988 verkocht, daarna daalde de verkoop van deze recorders en begonnen steeds meer merken over te stappen naar VHS tapes. Philips stopte met de productie van Video 2000 en stapte ook over op VHS. De Video 2000 recorder en losse camera werden in 1985 verruild voor een totaal nieuwe cameraset.

De Philips VR2220 recorder heeft ons goed gediend. Het gemak van de langere opnametijden waren ideaal voor lange events en vergaderingen. Door de omkeerbare tapes werd ook het archief kleiner omdat de helft minder tapes nodig was. Er waren zelfs enkele klanten die ook zo’n setje gekocht hebben om te kunnen filmen. Voor ons was dat het begin van de verkoop in camera’s en recorders. 

De deelbare set werd altijd geleverd in twee verschillende dozen. Een voor de receiver/timer en de ander voor de recorder. Op een dag werd een nieuwe set geleverd voor een van onze klanten. Gelukkig werd de beschadigde doos bij het afleveren snel opgemerkt door mijn vader. Beide apparaten waren uit de doos gehaald en vervangen door een vierkante stoeptegel. Die mocht de chauffeur weer snel mee terug nemen en de groothandel werd ingelicht over de diefstal.

Twee jaar later, in 1985, zou alles veranderen.

Tot de volgende!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *