De JVC GR-C1 is misschien wel de meest iconische videocamera die ooit gemaakt en verkocht is. Hij was een van de eerste camera’s die gebruikt werd in een echte film. Hij werkte met standaard VHS tapes, maar dan wel in een veel kleinere behuizing. Deze camera was de start van een videocamera race over de hele wereld. Het is ook de enige camera in mijn tijdlijn die ik nooit zelf heb aangeschaft of ingekocht, maar ik heb er echt mee mogen werken en ik heb nog steeds een tape in mijn grote box liggen met opnames om dat te bewijzen. Ik heb alleen geen idee wat ik heb gefilmd en wat er dus op die tape staat.

Tijdens research voor deze serie van ‘Mijn Video Tijdlijn’ was ik op zoek naar beeld materiaal van de camera’s die ik heb gebruikt en inmiddels allang niet meer heb of digitaal kan maken. En daardoor kwam ik een video tegen van Marques Brownlee die ik al eerder gezien had. De allereerste aflevering van zijn nieuwe Youtube serie Retro Tech.

Retrotech S1E1 – De JVC GR-C1

In de eerste aflevering krijg Marques net als ik in de jaren ’80 een JVC GR-C1 in handen en gaat dan vervolgens die camera ontdekken. Marques is bekend van zijn MKBHD Youtube kanaal waar hij elke week een of meerdere tech reviews doet van nieuwe producten. Zijn kanaal heeft ruim 17 Miljoen abonnees. Marques wordt in zijn ontdekkingstocht met deze camera bijgestaan door de iets oudere, maar inmiddels zeer ervaren Youtuber Casey Neistat die hij speciaal voor deze camera heeft uitgenodigd in zijn studio. Casey’s kanaal heeft tot op heden 12.6 Miljoen abonnees.

De JVC GR-C1 is een van de eerste compacte camcorders op de markt. JVC heeft de VHS cassette aangepast naar een VHS-C cassette die dezelfde tape gebruikt als in een VHS tape. Om die tape af te kunnen spelen kun je gebruik maken van de recorder in de camera, maar je kunt de VHS-C tape ook in een VHS-C tape houder doen die dezelfde afmetingen heeft als een VHS tape. Die cassette houder opent de kleine deksel van de VHS-C cassette en trekt de tape uit die cassette zodat het geheel in een normale VHS recorder afgespeeld kon worden. Ideaal voor de VHS eigenaren, maar niet altijd goed voor die kleine gevoelige rolletjes tape. Dat was voor mij een van de voornaamste redenen om niet te kiezen voor de JVC, maar voor de Sony CCD-V8. Het tweede belangrijkste punt vond ik de tape opname lengte: 30 minuten.

Maar zoals ik schreef; deze camera werd een enorme hit. Hij was iconisch in vele opzichten, helemaal toen ik in de bioscoop in Meppel ging kijken naar de film ‘Back to the Future’ met Marty McFly en Doctor Emmet Brown, gespeeld door Michael J. Box en Christopher Lloyd. Marty wordt in een scene van de film gevraagd om de camera mee te nemen naar een verlaten parkeerterrein in het midden van hun stad waar Emmet Brown voor de eerste keer in geschiedenis zijn hond Einstein in een DeLorean een minuut in de toekomst stuurt. Marty moet dit op tape vastleggen en gebruikt daarvoor de JVC GR-C1. Een briljant moment van product placement in de film want de maanden erna vind er een ware run plaats in de Amerikaanse hardware stores. Iedereen wil zo’n camera kopen en vanwege die enorme vraag werden er in een razend tempo nieuwe modellen op de markt geïntroduceerd, de Sony CCD-V8 kwam dus net na de JVC GR-C1 op de markt.

Back to the Future met de JVC camera

Het loopt niet goed af met de tijdmachine in het laatste deel van de derde film. Ik kon het destijds niet geloven dat de filmmakers het verhaal zo zouden laten aflopen. Maar als je middenin de film zit heb je geen enkel besef van tijd. Tijd is voor velen belangrijk, maar…..

“Your future hasn’t been written yet. No one’s has! Your future is whatever you make it. So make it a good one!” (Doctor Emmet Brown – Back to the Future III)

‘De tijdlijn van ons allemaal is ongeschreven. Je toekomst is wat je er zelf van maakt. Dus probeer er het beste van te maken’

De cast van de film komen nog regelmatig bij elkaar en delen hun ervaringen met hun fans. De films worden nog steeds uitgezonden en regelmatig komen ze terug op de huidige streaming kanalen. Destijds hebben we de films allemaal in de bioscoop gekeken, daarna op VHS gehuurd en later weer op VHS in Widescreen gekocht. Maar ook op DVD en BluRay. De BluRay disks heb ik nog en ze staan bij mij klaar om bekeken te worden op onze Apple TV.

Netflix, Prime Video en SkyShowtime hebben de films regelmatig in hun assortiment staan. Er zijn boeken van de films, Funko poppen, film posters, DeLorean model auto’s en fans doen hun best om volledig in die extremen mee te gaan door oude Deloreans om te toveren in een tijdmachine. Wie weet lukt het een van hen ooit om…..de toekomst zal het leren.

Ben je fan van deze films, kijk dan of je de film ‘Still’ over Michael J. Fox kunt gaan kijken op Apple TV. Hierin wordt zijn leven met zijn familie vol ups en downs verteld in een documentaire van ruim 1.5 uur. Michael J. Fox krijgt begin jaren ’90 een onverwachte diagnose enkele jaren na de release van de derde film. De eeuwige optimist moest plotseling leren omgaan de ongeneselijke ziekte Parkinson.

De indrukwekkende documentaire over het leven van Michael J. Fox ‘Still’.

Terug naar de toekomst. Marques heeft samen met zijn team en Casey Neistat een prachtige aflevering gemaakt waarin de geschiedenis, maar vooral ook de betekenis van deze iconische camera wordt verteld. De huidige generaties werken niet meer met deze camera’s. Iedereen gebruikt veelal een mobiele telefoon waarin een of meerdere camera’s zijn ingebouwd. Iedereen kan die video’s op dezelfde telefoon monteren en vervolgens online met de wereld delen via Youtube en andere platformen.

Er is zoveel veranderd in al die jaren. Maar het is zo leuk om te zien hoe jongeren omgaan met oude technologie. Het is letterlijk een ontdekkingstocht voor ze. Maar het is ook heel mooi om te zien dat wij de basis hebben gelegd voor de toekomt, de tijd waarin we nu leven. En zoals Dock Emmet Brown zei ‘De toekomst bepaal je zelf, dus maak er het beste van’. Bijna veertig jaar zijn voorbij en wie weet hoe we in 2065 onze beelden registeren en delen. Alle camera’s uit ‘Mijn Video Tijdlijn’ liggen dan al heel ver achter ons.

Ik ben in ieder geval heel blij met mijn ervaring met de JVC GR-C1, dezelfde camera als in de film. Al was het maar voor een hele korte tijd. Binnenkort moet ik toch maar eens kijken hoe ik de opnames op die tape kan gaan bekijken. Ik ben zo benieuwd!

Tot de volgende….in de toekomst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *