Tussen alle merken en type recorders en camera’s door was er een bijzonder merk wat zich heel kort tussen alle merken met VHS, Video2000, op de markt begaf: Technicolor. Het merk bestaat nog steeds en heeft een bijzondere geschiedenis achter de rug in haar bestaan.

Technicolor, voorheen Thomson, is een Frans elektronica– en mediaconcern. Technicolor is genoteerd aan de Euronext Parijs. Het bedrijf is gevestigd in Issy-les-Moulineaux, bij Parijs. Technicolor is eigenaar van de merknaam RCA, niet te verwarren met RCA Records dat in handen is van Sony Music Entertainment.

Het huidige concern is het resultaat van een groot aantal fusies en overnames. De originele tak is het zusterbedrijf van het Amerikaanse General Electric, dat in 1892 in Amerika ontstond als resultaat van de fusie tussen de Thomson-Houston Electric Company en de Edison General Electric Company. (Thomson-Houston werd in 1879 in Amerika opgericht door Elihu Thomson en Edwin Houston.) Het Franse bedrijf werd in 1893 de Compagnie Française Thomson-Houston (CFTH).

In 1966 fuseerde CFTH met Hotchkiss-Brandt om Thomson-Houston-Hotchkiss-Brandt te vormen (later hernoemd tot Thomson-Brandt). In 1968 fuseerde Thomson-Brandt met Compagnie Générale de Télégraphie Sans Fil (CSF) tot Thomson-CSF (het latere Thales Groep). Thomson Brandt behield een aandeel van ongeveer 40% in dit bedrijf.

In 1982 werd Thomson-Brandt genationaliseerd. In 1987 nam Thomson RCA en de consumentenafdeling GE Consumer Electronics over van GE. Het karakter van Thomson veranderde door het aanbieden van niet alleen elektronica, maar ook media (door de overname van onder andere RCA). Dat kwam tot uitdrukking in een nieuwe naam Thomson-multimedia in 1995. In 1999 werd Thomson, zonder de defensietak, weer geprivatiseerd.

In 2000 kocht Thomson Multimedia het beroemde Technicolor. In de tweede helft van 2006 kocht Thomson het Nederlandse NOB Cross media facilities (voorheen Nederlands Omroepproduktie Bedrijf).

In 2010 werd Thomson hernoemd tot Technicolor. (bron van de bovenstaande gegevens: Wikipedia)

Wij hebben in de jaren ’80 een Technicolor videorecorder gehad waarop een camera kon worden aangesloten. Een draagbaar model recorder die heel opvallend lekker compact en lichtgewicht was. In die tijd een uitermate goede vervanger voor de veel groteren modellen van JVC en Philips. De cassettes waren ook veel kleiner, vergelijkbaar met Video 8 bandjes, maar dan veel platter. De tape zelf is maar 6mm breed. Toch kon je voor deze recorder 30, 45 of 60 minuten tapes kopen. Een klein nadeel: de tapes waren altijd wat korter, dus je kreeg niet 100% waar voor je geld.

Op deze recorder kon onze veel gebruikte videocamera weer aangesloten worden. Het had dezelfde aansluiting als de JVC en Video 2000 recorders. Ik heb nog steeds een CVC Technicolor tape liggen met de opschrift dat het opnames bevat van mijn opa en oma. Maar die kan ik helaas niet meer afspelen.

De recorder is op een dag ontvreemd. Meegenomen door een mevrouw die bij ons in de winkel rondliep met een grote boodschappentas. Ze vroeg naar van alles en in een onbewaakt moment wist ze de recorder in haar tas mee te nemen en ging ze ermee vandoor. Het was wel een hele onervaren mevrouw, want ze had de voeding en de camera laten liggen. Twee essentiële delen die ze erbij had moeten hebben om hem te kunnen verkopen.

We hebben er nooit weer iets van terug gehoord en de tape, die wacht op een recorder die hem alsnog kan afspelen om het digitaal vast te kunnen leggen. In een speurtocht op Youtube kwam ik wel een liefhebber van deze recorders tegen die alle ins en outs van deze bijzondere recorders laat zien. Leuk om zo die recorder weer eens terug te zien en er was nog een ander bijzonder model wat hij in de video laat zien. Dat model heb ik nooit in handen gehad.

Tot de volgende!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *