Wie met Final Cut Pro zijn video’s maakt weet dat er een lange lijst met wensen van alle gebruikers bestaat. Om al die wensen te vervullen zal een hele uitdaging worden voor het software development team van Apple.

Toch kijk ik met verbazing naar het tempo waarmee het software development team achter DaVinci Resolve aan de features werkt. DaVinci Resolve is vergelijkbaar met Final Cut Pro, maar er zijn wel duidelijke verschillen in de workflow. Zo kent de software verschillende schermen; pages waarin je kunt werken aan de verschillende stappen van je montage.

In de Media page kun je audio, video en titels importeren en organiseren
In de Cut page kun je snel een eenvoudige montage maken.
In de Edit page werk je in een volledig functionele editor voor je video’s.
In de Fusion pagina kun je effecten toevoegen aan je beelden.
In de Color page kun je kleur correcties uitvoeren in je montage.

De Fairlight pagina is wat mij betreft het deel wat mist in Final Cut Pro. Het is mogelijk om je audio in Final Cut Pro te bewerken of over te brengen naar Logic Pro, maar die workflow is niet compleet. In DaVinci Resolve blijf je in dezelfde software werken, schakel je naar Fairlight onderin de balk en kun je zelf een audiomix maken binnen je eigen montage. Een beetje zoals dit concept in Final Cut Pro:

Een concept voorstel voor Final Cut Pro voor betere audio bewerking.

Helaas is dit concept al drie jaar lang een onbeantwoorde wens gebleven. Met een update of workaround met Logic Pro zou dit concept waarheid kunnen worden. Maar of dat ooit waarheid zal worden kan niemand van ons vertellen. Speculeren heeft geen zin, maar goed rondkijken en andere tools leren kennen, zoals DaVinci Resolve Studio wel. Dat zou betekenen dat ik na heel veel jaren Final Cut Pro ga overstappen naar deze hele mooie editing suite.

Het mooie is dat je tot 4K video volledig gratis een versie van DaVinci Resolve kunt downloaden van de website. Naast de software is er een uitgebreide handleiding (Engels talig) te vinden die net is vernieuwd naar versie 18.5 en maar liefst 1600 pagina’s telt. Maar ook alle andere onderdelen zijn ruim gedocumenteerd.

Voor wie niet van lezen houd, die 1600 pagina’s zijn best veel, kun je op Youtube op heel veel kanalen tekst en uitleg vinden over hoe je met DaVinci Resolve kunt werken. DaVinci Resolve is trouwens beschikbaar voor computers die werken met Windows, Mac OSX en Linux. Een tip: Resolve Studio heeft een sleutel nodig om te kunnen werken. Die is er in verschillende vormen. Zelf heb ik de software gekocht via de App Store. Updates zijn daar veelal een dag na de release te downloaden. Beta versies van de Studio versie werken alleen met de sleutels die je koopt via de website van Black Magic Design. De Studio versie kost 332,75 Euro. De Studio versie is geoptimaliseerd voor je computer hardware (werkt sneller met hardware versnelling) en kent meer functies in o.a. de Color page.

Wellicht vraag je je af waarom er een gratis versie van de software beschikbaar is? Dat is heel eenvoudig te beantwoorden; Black Magic Design is een hardware bedrijf die heel graag zijn hardware wil verkopen aan haar klanten. Voor DaVinci Resolve zijn een flink aantal apparaten te koop. Voor wie daarin wil investeren krijgt de Studio versie er gratis bij. Zo kun je met een investering die ruim 300 Euro weer besparen op de software. En de updates, die zijn tot op heden gratis.

Het zal wennen worden in deze nieuwe interface, maar met een beetje tijd en moeite went het snel. Je moet ook nooit op een paard wedden. Voorlopig kun je met DaVinci Resolve heerlijk aan het werk en ben je verzekerd van regelmatige updates. Deze ‘suite’ is overcompleet en betaalbaar. Geen abonnementskosten zoals bij andere software ontwikkelaars. Downloaden, Importeren, Monteren, Kleuren, Audio mixen en Exporteren….

Via de laatste pagina: Deliver page kun je alles in de gewenste bestandsvorm exporteren.
MotionVFX bied een breed scala aan producten aan voor DaVinci Resolve
RippleTraining bied Engelstalige cursussen aan voor DaVinci Resolve
Everlearn bied Nederlandstalige cursussen aan voor DaVinci Resolve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *