Iedereen op deze planeet is bezig met vergroenen. Dat proberen we onszelf wijs te maken. Maar achter de schermen moet er nog heel veel veranderen voordat we een echte circulaire economie hebben gerealiseerd. We verbranden letterlijk alles om aan onze energie behoefte te voldoen: olie, kool, gigantsche hoeveelheden hout uit gekapte bossen en olie, gewonnen uit lijken van dode beesten. Dat verbranden maakt alles kapot. We kunnen er omheen draaien of ontkennen, maar moeder natuur is het meer dan zat.

Mother Nature op bezoek bij Apple

We kunnen er een grappig filmpje over maken. Maar moeder natuur is niet Octavia Spencer. Wij maken allemaal deel uit van moeder natuur. Maken we haar ziek, dan worden we zelf ziek. Zo eenvoudig is het. En we zijn al een aardig eind op weg naar een punt waar een hele dikke aspirine niet meer helpt.

Planet of the Humans

Als je de tijd hebt genomen om de hele film te kijken, net als ikzelf heb gedaan, hebben we samen een flink stuk bos verbrand, allemaal onder de noemer: groene energie.

Even terug naar dat bovenste filmpje van Apple. Bekijk het nog eens goed en zie het glas, silicium, plastic en andere materialen die heel veel energie nodig hebben om te produceren. Silicium, het meest gebruikte materiaal zit in alle elektronica en dat wordt gemaakt met enorme hoeveelheden energie. Kwarts en kool worden in een oven bij 2000 graden gesmolten. Het eindproduct is silicium, waar alle chips van worden gemaakt. China is groot producent van alle benodigde grondstoffen en elektronica producten. Het land heeft alles in de grond: olie, kolen, gas, kwarts, koper, aluminium en zeldzame metalen. China produceert voor de gehele wereld en hun schoorstenen roken 24 uur per dag en 365 dagen per jaar.

Over tien jaar hebben we hier geen winters meer. Ons klimaat veranderd snel en is straks gelijk aan dat van de gebieden rondom de Middellandse zee. We verwarmen onze huizen en eten, rijden auto’s en fietsen, gebruiken steeds meer elektrische apparaten…allemaal op stroom. Netwerken zijn nu al overbelast en de mensen die het stroomnet beheren moeten steeds slimmer en vooral sneller schakelen als de zon schijnt, of weg valt door bewolking want dan komt er in een keer een flinke dip in opgewekte zonne-energie.

We leven wat dat betreft in een mooi en rijk, maar ook zeer uitdagend klein land. En voordat we het vergeten: ons gas, water, transport, tankstations en de gehele telecom industrie met alle datacenters draaien allemaal op stroom. Heel erg veel stroom. Stroom is stil, maar het is een sluipmoordenaar. Het belast ons milieu steeds zwaarder, stil en onopgemerkt. Om dat probleem op te lossen hebben we heel veel knappe koppen nodig. Maar we moeten eerst allemaal op zoek gaan om veel minder energie te gaan gebruiken.

We leven allemaal op dezelfde planeet. Heb je plannen om te verhuizen naar Mars? Die planeet kan nog wel wat opwarming gebruiken. Onze enige redding hier op Aarde, is heel veel oplossingen vinden voor deze ‘Planet of the Humans’. Nu, en niet in 2030.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *