In het weekend van 25-27 Augustus 2023 is de DaVinci Resolve Conference gehouden. Drie dagen lang delen verschillende experts hun kennis over het werken in deze zeer uitgebreide Non Lineair Editor (NLE afgekort). Bijna alles komt aan bod en het deel waar ik het meest naar uitkijk is werken met audio in de Fairlight page.
Fairlight is precies het deel van de workflow wat ik heb gemist in mijn workflow. Tot voor kort werkte ik vaak alleen in Final Cut Pro en daarvoor in Premiere CS en CC. Voor veel opnames zorgde ik altijd voor een extra opname met een audio recorder die ik met meerdere kanalen tegelijk de opname liet maken. Twee kanalen werden per kabel rechtstreeks aan het mengpaneel gekoppeld en ruim onder -6 dB opgenomen. Dat deed ik expres omdat de persoon achter het mengpaneel vaak de neiging had om te oversturen. En als dat gebeurd in de opnames kun je ze met de techniek van toen weggooien.
Met de huidige recorders kan er gewerkt worden met 32 bit floating point. Met de juiste software kun je te zachte passages versterken en overstuurde passages corrigeren zonder dat er iets verloren gaat. Het klinkt bijna onmogelijk, maar toch is er nu veel meer mogelijk. De software moet er natuurlijk wel op mee kunnen werken en op aansluiten. Daar heb je weer een punt van aandacht te pakken als je nog een keuze moet maken voor een NLE.
Vaak heb ik het geluid tijdens de opnames uit het mengpaneel betrokken. Daarnaast had de recorder ook nog twee extra ingangen voor externe microfoons en twee interne microfoons. Zo kon ik maar liefst zes kanalen vastleggen en later in de montage gebruiken. In het begin was dat nog wel eens puzzelen. Vooral als de tweede cameraman de pauzeknop belangrijk vond. Maar gelukkig kon dat met een tool als Pluraleyes opgelost worden en kreeg ik in enkele minuten een tijdlijn compleet synchroon op mijn scherm. Pluraleyes is tegenwoordig niet meer nodig omdat de meeste NLE’s zo’n synchronisatie functie hebben ingebouwd.
Wat niet in elke NLE zit ingebouwd zijn uitgebreide mogelijkheden om met audio te werken. Het Creative Cloud pakket van Adobe heeft daarvoor Audition CC en die werkt perfect samen met Premiere CC welke gebruikt wordt voor het monteren van de video’s. Maar als je tussen die twee wilt schakelen moet je wel telkens een paar handelingen uitvoeren. Een ander punt is de maandelijkse prijs die je voor het gebruik betaald van de hele suite. Zonder korting is dat gemiddeld zo’n 62 Euro per maand voor alle applicaties binnen de Creative Cloud, oftewel ruim 744 Euro per jaar. Dat is voor een hobby vaak een pittige prijs. Om die prijs te kunnen verantwoorden zul je bijna dagelijks ermee moeten werken of betaald werk moeten verrichten.
Final Cut Pro koste in 2011 nog 300 Euro, die prijs is tegenwoordig gestegen naar 329 Euro. Maar voor die prijs krijg je nog geen uitgebreide mogelijkheden om audio te bewerken zoals in Audition CC. Dan heb je Logic Pro nodig, maar ook dat is weer software wat maar deels een aantal bewerkingen kan doen en de roundtrip workflow (heen en weer tussen Logic en FCP) is niet 100% door de verschillen in beide pakketten. Je moet dan echt keuzes maken die je soms beperken. Zo kun je in FCP voor audio rollen maar een beperkt aantal kleuren kiezen terwijl je in Logic kunt kiezen uit een veel breder pakket kleuren.
DaVinci Resolve Studio had ik al sinds februari 2021 op de plank liggen. De Studio versie heeft nu dezelfde prijs als Final Cut Pro. Ik heb het gekocht via de App Store omdat dat gemakkelijker is als ik updates ontvang en moet installeren. Daarmee zit ik echter wel vast aan Apple’s MacOS.
Deze NLE heeft, zoals ik al eerder heb beschreven op dit blog, verschillende schermen; pagina’s, waarin je kunt werken. Van links naar rechts staan ze onderin de balk op je scherm: De Media pagina voor het importeren van je beeldmateriaal, audio, foto’s en titels (deze is te vergelijken met Adobe Prelude CC), dan hebben we de Cut page of Edit Page voor de montage van je video; deze zijn vergelijkbaar met Adobe Premiere CC, voor audio heb je de Fairlight pagina beschikbaar voor het bewerken en mixen van je audio kanalen; deze is vergelijkbaar met Adobe Audition CC, dan heb je ook nog de Color page voor het kleur corrigeren van je beelden, de Fusion page is er voor het creëren van effecten; deze is min of meer vergelijkbaar met Adobe After Effects CC, en de Deliver page; vergelijkbaar met Adobe Media Encoder CC. Er is een groot verschil: bij Adobe zijn alle apps in CC apart en in DaVinci Resolve Studio zijn ze elk onderdeel van een applicatie. Je hoeft alleen maar van pagina te wisselen en dat is ideaal. Zodra je op de een iets aanpast is het in de andere pagina direct zichtbaar of hoorbaar.
Het gaan mij te ver om te kiezen welke nu de beste van allemaal is. Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel applicaties. De prijzen verschillen ook tussen volledig gratis tot een bepaalde prijs of bedrag wat je betaald per maand. Je kunt zelf het beste inschatten en keuzes maken op basis van jou gebruik. Als ik naar mijn eigen gebruik kijk bied DaVinci Resolve Studio met Fairlight precies wat ik nodig heb en waar ik al jaren op wacht als uitbreiding in Final Cut Pro. Je kunt direct aan het werk in de gratis versie, maar ik heb gekozen voor de Studio uitvoering omdat die alle hardware in de computer ondersteund. Dat werkt sneller en je hebt nog meer mogelijkheden op de verschillende pagina’s. De updates zijn tot nu, net als bij Final Cut Pro, vrij van kosten en het werkt op meerdere platformen: MacOS, Windows en Linux.
Nu is het tijd om kennis op te bouwen. Hoe begin ik met een montage, en hoe werk ik richting een correcte mix van alle geluiden. Dat begint al snel met enkele video’s op Youtube en ik heb inmiddels ook drie cursussen waarin het allemaal ruimschoots aan bod komt. Rustig adem halen en lekker blijven prutsen met audio en video. Dat is toch het leukste wat er is?
Ripple Training heeft ook een aantal cursussen voor DaVinci Resolve, waaronder een specifiek gericht op Fairlight. Ook Ground Control heeft verschillende cursussen, waarin Fairlight in een speciaal hoofdstuk wordt behandeld.
De drie live stream video’s van ResolveCon in het weekend van 25 tot en met 27 Augustus 2023 kunnen hier terug gekeken worden (klik op een van de drie links).

ResolveCon wordt elk jaar voor een live publiek georganiseerd en heel fijn: als stream verzorgd op Youtube. Iedereen die niet in de gelegenheid is om er live bij te zijn kan toch alle sessies gaan volgen of opnieuw bekijken. Meer informatie over ResolveCon vind je op deze website. De datum van 2024 zal hier binnenkort aangekondigd worden.