Fotografie kent heel veel verschillende ’takken van de sport’. Voor elke discipline heb je een ideale combinatie van camera en lens. Camera’s onderscheiden zich in heel veel eigenschappen. Lenzen zijn er in verschillende merken en uitvoeringen: groothoek, zoom, standaard, prime, telezoom, macro en de specials.
Met een mooie serie f/4 lenzen had ik tot nu toe mijn hele set compleet. Met drie zoom lenzen kan ik beelden maken tussen 12 en 300 millimeter. Drie lenzen: 12 tot 24mm, 24 tot 105 mm en 70 tot 200mm kan ik in full frame (lees: de gehele 35mm sensor) beelden maken in 61 Megapixels. Dat is veel beeld, maar tegelijk bied dat ook heel veel ruimte om een beeld hier en daar wat te croppen; kleiner maken.
De Sony A7RIV heeft ook een crop mode instelling voor de sensor waarbij maar een deel van de sensor voor het maken van foto’s wordt gebruikt. De maximale resolutie van die beelden is 26 Megapixels. Meer dan genoeg om nog steeds hele mooie beelden te maken en het heeft een groot voordeel: alle lenzen worden nu vergroot in hun bereik met een factor x1.5 vermenigvuldigd.
Op alle drie lenzen heb ik aan de zijkant een knop zitten die ik een functie toe kan wijzen in het menu van de camera. Ik heb op alle lenzen de crop-setting toegewezen zodat ik snel kan schakelen tussen full-frame en crop beelden maken. Zo is de 12-24 lens met een druk op de knop een 18-36 lens geworden, de 24-105 wordt een 36-158mm lens en de 70-200 heeft dan een bereik tussen de 105 en 300mm.
Er zullen ongetwijfeld nog wel zichtbare verschillen zijn als ik een 24 mm foto maak met de 12-24 lens of met de 24-105 ingesteld op 24mm. Beide lenzen zijn immers anders opgebouwd. Ja, ze zijn beiden f/4, maar door de interne opbouw zal het beeld enigszins anders zijn. Niet iedereen zal echter kunnen vertellen met welke lens een beeld gemaakt is.
F/4 lenzen gebruik ik voor fotografie overdag. Lenzen zijn vaak best prijzig en als ik dezelfde serie lenzen in f/2.8 zou kopen zou het totale aanschaf bedrag bijna verdubbelen. Voor mij is dat een reden om heel bewust keuzes maken: wat voor beelden wil ik maken en wanneer. Deze drie lenzen zijn bedoeld voor overdag. Met een statief kan ik ze ook in het donker inzetten, maar dat heeft wel tot gevolg dat ik een langere sluitertijd of hogere ISO instelling moet gebruiken om een goed beeld te krijgen. De f/4 blijft f/4 en kan niet meer licht dan dat binnen laten.
Recent kwamen we in een gesprek op sterren fotografie. Daarvoor had ik ooit een hele mooie Canon 50mm f/1.4 lens. Maar die heb ik destijds samen met de camera verkocht. Die lens had destijds een heel aantrekkelijke prijs van 350 Euro. De huidige Sony G lenzen (die met de RODE G) van Sony liggen hoger in prijs: 24mm f/1.4 kost 1449 Euro, de 35mm f/1.4 kost 1499, de 50mm f/1.4 kost 1699 en de 85mm f/1.4 kost 1649 Euro. Met vier lenzen ben je dus al snel een kleine 6300 Euro kwijt.
Alle vier lenzen zijn echt prachtig, maar ik ben toch op zoek gegaan naar andere merken en vooral meningen en ervaringen. Via Albert Wester kwam ik terecht bij Sigma lenzen. Van dat merk heb ik al eerder een hele mooie lens van gehad toen ik nog met Canon camera’s werkte. Canon laat tot op heden geen andere merken toe op hun R serie camera’s, maar Sony doet dat gelukkig wel met hun E-mount.
Mijn keuze viel op de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art E-Mount lens. Een 24mm vast brandpunt lens met een flink aantal knoppen. Je kunt daarmee de focus ring vast zetten, de camera laten schakelen tussen full-frame en crop, handmatige of automatische focus en twee ringen voor diafragma en focus instellen. Dit is mijn groothoek droomlens voor in de nacht.
Dankzij de diafragma ring kan ik de lens ook overdag gebruiken. Maar mijn voornaamste reden voor aanschaf is de nacht fotografie en in het bijzonder: sterren fotografie. De G van Gerrit heeft dus plaats gemaakt voor de A van ART – het is ook een hele kunst om een goede lens te vinden.
Helaas werkt het weer niet mee. Gisteren hadden we de hele dag regen en nu is het voor een groot deel bewolkt. De sterren moeten dus nog even wachten. Zondag worden de condities hopelijk beter.
Nog een tip voor als je een Sigma lens wilt aanschaffen. Je krijgt op bepaalde modellen nu 100 Euro terug via hun Cashback actie die geldig is tot 15 November 2023.

Deze ART lenzen kennen nog iets bijzonders wat ik tot op heden nog niet eerder was tegengekomen. Je kunt achterop de lens een ND filter in de lensopening stoppen. Zo heb je geen last van stof of vocht op het filter zelf. Het merk Haida levert een filter kit met 3/4/6 en 10 stop ND filters voor een prijs rond de 60 Euro.


Bron vermelding: Website Sigma Benelux – https://www.sigmabenelux.com/nl/24mm-f14-dg-dn-a