De video documentaire ‘The spirit of Luskentyre’ is een parel die je op Youtube kunt vinden. Het project heeft zoveel mooie ervaringen gedeeld over Nigel Dansons 30 dagen op het strand van Luskentyre. Niet alleen in de video’s zie je echt prachtige beelden, maar ook in het boek wat Nigel heeft gemaakt. Ik heb het boek (nummer #1286 van de 1500) inmiddels binnen en het heeft mij nieuwe inspiratie en ideeën gebracht.

Met een team van twee mannen hebben ze de lat heel erg hoog gelegd. Ondanks dat ze een hele maand de tijd hadden om te filmen was er vaak geen tijd om met een tweede camera opnames te maken voor ‘behind the scenes’. Het was heel hard werken om alle facetten van landschapsfotografie vast te leggen. Werkelijk alles kwam in die maand voorbij: wisselende weer condities met harde wind, regen, sneeuw, storm, warm en koud. Maar ook pijn, vreugde, blijdschap en de vele worstelingen met de verschillende omstandigheden waarbij ook alle apparatuur de nukken van moeder natuur moest doorstaan. Zand en zilt zijn meedogenloos voor je camera.

Alles werd vastgelegd met verschillende camera’s, waaronder een drone voor de prachtige luchtopnames. Vooraf werd er een plan gemaakt voor de opnames, opgedeeld in themas. Een script werd gebouwd, muziek werd vooraf uitgezocht en alles op papier gezet. Maar natuurlijk ben je van heel veel omstandigheden afhankelijk en moet je afwachten wat je van die voorbereidingen kunt vastleggen. In mijn vorige blogpost kun je alle drie delen van ‘The spirit of Luskentyre’ bekijken, samen met een video waarin Nigel het prachtige boek laat zien. Hij mag daar met recht heel erg trots op zijn. Maar ook Rick verdiend alle lof want zijn ‘dans’ rondom Nigel om al die prachtige opnames te maken is oprecht van een heel hoog niveau.

Wat ik ook heel erg kan waarderen is de openheid waarmee Rick nu zijn verhaal doet over zijn ervaringen met het project. Hij heeft misschien niet veel achter de schermen kunnen filmen met een extra camera, maar hij had genoeg beeldmateriaal waarmee hij zijn eigen verhaal in deze serie heeft kunnen vertellen. Wat mij betreft is dit het vierde deel van de serie wat uitstekend aansluit op de eerste drie.

Creating a Viral Photography Documentary (with Nigel Danson)

Rick heeft naast deze video ook een gemaakt over zijn werkwijze; hij werkt namelijk heel vaak alleen. Maar na de samenwerking met Nigel heeft dit avontuur hem tot andere gedachten gebracht. Tijdens een ontmoeting met Nigel waar ze samen deelnamen aan een foto workshop heeft hij regelmatig met hem samengewerkt en opnieuw: de samenwerking voor dit project heeft ze geen windeieren gelegd.

De serie is een succes op Youtube, de verkoop van het boek verloopt ook voorspoedig en Nigel heeft in het weekend van 16 en 17 September 2023 een expositie gehouden met beelden die zijn gemaakt tijdens hun bezoek aan Luskentyre.

Is Creating Alone the Key to Getting your Best Work?

Deze documentaire met alle extra’s is een prachtige serie geworden die absoluut de moeite waard zijn om te bekijken als je van landschap fotografie houd. Het is een persoonlijk verhaal en een ontmoeting geworden tussen de natuur van Luskentyre, de twee mannen en hun camera’s. Elk van hen speelde een belangrijke rol, en beide mannen wisten perfect in te spelen op die ander, getuige de prachtige beelden die ze hebben gemaakt. 

Bronvermelding:

Website Nigel Danson – https://www.nigeldanson.com

Youtube kanaal Nigel Danson – https://www.youtube.com/@NigelDanson

Instagram Nigel Danson – https://www.instagram.com/nigel.danson/

Website Rick Bebbington – https://www.rickbebbington.com

Youtube kanaal Rick Bebbington – https://www.youtube.com/@RickBebbington

Instagram Rick Bebbington – https://www.instagram.com/rickbebbington/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *