Thomas Heaton is bekend fotograaf met zijn eigen Youtube kanaal waar hij elke week een video deelt over landschapsfotografie en verteld hij veel over de reizen die hij hiervoor onderneemt. Veel van die reizen maakte hij in zijn Mitsubishi Delica die hij zelf heeft omgebouwd tot een camper. 

Die Mitsubishi Delica heeft hem al naar verschillende prachtige locaties verspreid over de Britse eilanden gebracht. Tussendoor maakt hij ook langere uitstapjes, zoals een reis naar Zweden om een Hasselblad camera op te halen.

In de zomermaanden heeft Thomas een reis naar IJsland geboekt per boot. Hij neemt zijn trouwe Delica mee, maar voordat die reis kan beginnen zal de auto eerst een servicebeurt krijgen en van een paar belangrijke updates worden voorzien. Voor de reis essentiële dingen als: extra brandstof voor het overbruggen van grotere afstanden, een snorkel voor het doorwaden van de rivieren op IJsland, een nieuw kookstel om onderweg zijn eten te bereiden.

Voor de stroomvoorziening heeft hij twee enorme units van Ecoflow in de wagen. De verschillende accu’s van zijn laptop, camera’s en drone moeten immers onderweg opgeladen worden. Voorin de auto is een 360 camera op een houder gemonteerd, met die ene camera kan hij alles vastleggen voor zijn reisverslag.

De reis die hij gaat ondernemen kent een flink aantal uitdagingen, maar ook heel veel gelegenheid voor het maken van prachtige beelden. Na alle controles van zijn auto in de garage, wat klein herstel aan de inrichting en het aanbrengen van alle updates kan zijn reis eindelijk beginnen.

De voorbereidingen en updates in de Delica

Een reis naar het onbekende kan je behoorlijk onzeker maken, maar als alles goed is voorbereid en je weinig problemen ondervind kan het je een enorme boost geven in zelfvertrouwen. Maar, zonder een goede voorbereiding kom je nergens en zelfs voor een korte dagtrip kan het zomaar gebeuren dat je iets essentieels vergeet, zoals de camera of een batterij.

Thomas gaat goed voorbereid met zijn Delica naar IJsland. Zijn reis begint met de veerboot van Newcastle upon Tyne naar Amsterdam. Daarna rijd hij via het noordelijke deel van ons land over de Afsluitdijk richting Duitsland en Denemarken waar hij met de M.S. Norröna via de Shetland eilanden naar IJsland zal varen.

De M.S. Norröna vaart het hele jaar door wekelijks tussen Denemarken en IJsland. Met deze vorm van reizen kunnen passagiers hun eigen auto, motor, caravan, camper of fiets meenemen naar IJsland. Je bent een aantal dagen onderweg en zo krijgt iedereen de kans om uit te rusten en gebruik te maken van alle faciliteiten die het schip bied. De reis duurt, afhankelijk van de maand waarin je vertrekt, twee tot drie dagen.

Onderweg maakt de boot een stop bij de Faeröer eilanden voordat ze verder vaart naar IJsland, er is tevens een mogelijkheid om met deze tussenstop een verblijf op Faeröer eilanden te boeken. De M.S. Norröna heeft ruimte voor 800 auto’s en 1482 passagiers die gebruik kunnen maken van de 366 kamers aan boord van het schip.

Een cafetaria, buffet en gastronomisch restaurant, evenals een café en bar, zorgen voor de culinaire behoeften van de passagiers. De dagen op zee kunnen worden doorgebracht in de bioscoop van het schip, het zwembad, de fitnessfaciliteiten of gewoon door te genieten van de oceaanbries op het buitendek van het schip.

De keuzes en planning voor deze trip hebben enige tijd gekost. Thomas is met een auto vol met spullen een lange tijd onderweg naar IJsland. Voor ons Nederlanders is er ook een alternatief. Weet dat er vanuit Rotterdam door dezelfde maatschappij ook een veerdienst naar IJsland vaart, maar die is rechtstreeks, zonder een stop bij de Faeröer eilanden.

In het tweede deel van zijn videoreeks zijn we getuige van zijn reis naar Denemarken. Daar eenmaal aangekomen ontvangt hij slecht nieuws. De bootreis naar IJsland wordt wegens een zware storm uitgesteld. Onzeker over zijn vertrekdatum parkeert hij zijn minicamper in de buurt van de haven waar Thomas de nacht doorbrengt en zijn tijd gebruikt voor het monteren van deze eerste reisvideo.

De dag erop krijgt hij eindelijk het goede nieuws dat zijn bootreis naar IJsland kan beginnen.

De reis naar IJsland

Zoals je in het tweede deel hebt kunnen zien is de reis, op een mistige stop bij de Faeröer eilanden na, voorspoedig verlopen. De storm is overgetrokken en de boot is over een kalme zee naar het eiland gevaren. Thomas is eindelijk gearriveerd op IJsland maar helaas met een flinke vertraging. Dat maakt het einde van deze tweede video ook zo interessant als hij zijn ervaringen over dit deel van zijn reis met ons deelt. Hij is zes dagen onderweg geweest en zo’n reis is niet voor iedereen weggelegd.

In de beste omstandigheden had de reis in vier dagen kunnen voltooien. Hij had natuurlijk ook voor een vliegreis kunnen kiezen en daarna op IJsland een camper kunnen huren. Maar zijn keuze om de reis met zijn eigen Delica te maken maakt het persoonlijker en heel bijzonder. Zijn eigen auto wordt opnieuw deel van zijn persoonlijke reiservaringen.

In het derde deel zien we de aankomst op IJsland. De weersomstandigheden zijn ideaal en hij geniet van de omgeving, maar het plan om een aantal andere bekende fotografen te ontmoeten moet hij door alle vertragingen nog even uitstellen.

Onderweg over IJsland ontdekt hij fantastische plekken om foto’s te maken, het prachtige eiland stelt hem gelukkig niet teleur. Ook vanuit de lucht weet hij prachtige beelden vast te leggen met zijn drone, de Mavic Air 3. Deze drone krijgt tijdens zijn reis een steeds grotere rol. De Mavic Air 3 heeft een dubbele lens; normaal en zoom, en kan met zijn ingebouwde sensor 48 Megapixel RAW foto’s maken.

In het derde deel van de reis ontmoet Thomas zijn reisgenoten @NickPage, @SeanBagshaw, @NormanMcCloskey, @IcelandicThor en @PeterGordon. Het zijn ervaren fotografen met hun eigen websites of een Youtube kanaal. Enkele van hen kennen IJsland zeer goed en nemen Thomas mee op reis over de Zuidelijke Highlands met misschien wel de mooiste foto locaties op onze planeet Aarde. Onderweg wordt de Mitsubishi Delica onderworpen aan zijn eerste IJslandse vuurdoop door een rivier.

Het grote genieten kan eindelijk beginnen. De camera’s beginnen te draaien en de mannen genieten van de prachtige omgeving waar ze kamperen. Youtuber Nick Page heeft inmiddels net als Thomas zijn eerste video’s gedeeld van deze prachtige trip die ze samen beleven.

Een reis over het zuidelijke deel van IJsland
Nick Page heeft ook prachtige beelden gedeeld op zijn Youtube kanaal.

Na de reis over reis over de Zuidelijke Highlands van IJsland keren de mannen terug naar de bewoonde wereld. De reis is echter nog niet voorbij, de tanks worden weer gevuld met benzine en Thomas gaat nog een week op reis over IJsland. Helaas slaat het noodlot toe: de uitlaat van zijn Delica maakt plotseling enorm veel lawaai tijdens het rijden en dus hij moet op zoek naar een garage die dat voor hem kan oplossen.

Met nog een enorme reis voor de boeg over IJsland en daarna terug naar Engeland is dit een onaangename verassing waarbij opnieuw veel tijd verloren kan gaan. In het volgende deel van zijn video serie deelt Thomas daarom geen reisverslag en beelden van IJsland, maar wel een interessant verhaal over zijn workflow. Nick Page vult het verhaal van Thomas goed aan met opnieuw een prachtige reisverslag van hun reis op IJsland.

Er is iets mis met de uitlaat van de Delica.
Het vervolg van hun prachtige reis over de zuidelijke highlands van IJsland.

Ondanks alle pech met de uitlaat gaat Thomas weer verder met zijn reis over IJsland. Hij rijd met de kapotte uitlaat met veel herrie onder de auto naar een camping met een fantastisch uitzicht en maakt hij met zijn drone prachtige opnames van dat landschap. Voordat hij bij de kampeerplaats arriveert word hij getrakteerd op een prachtig uitzicht over een adembenemend stuk kustlijn.

De mooiste kampeerplaats op deze wereld.

In de volgende aflevering van zijn IJsland video’s kiest Thomas om verschillende redenen voor analoge fotografie met zijn Hasselblad 501CM camera. Hij rijd verder naar een deel van IJsland wat veel weg heeft van onze maan. Met zijn oude Hasselblad 501CM maakt hij nieuwe beelden van IJsland op 6×6 formaat. Bij analoge fotografie heeft hij geen preview op een LCD scherm. Hij maakt gebruik van een lichtmeter en filters om bepaalde accenten van het beeld te versterken. Alle beelden worden vastgelegd op Ilford Delta 100 monochroom film.

Zwrt/wit film fotografie met de Hasselblad camera op IJsland

IJsland begint te wennen en in een ouderwetse aflevering komt Thomas Heaton na dagen van ontspanning op IJsland eindelijk uit zijn luie stoel en gaat hij op pad naar de Múlagljúfur Canyon. Dit brengt hem naar een aantal prachtige en unieke plekken langs de zuidkust van het eiland. Met maar een paar kilometers te voet afgelegd naar het verste punt heeft hij tijdens zijn dagtrip flink moeten klimmen en daarbij gevaarlijke delen moeten passeren met grote dieptes. Gelukkig komt hij veilig terug zodat hij opnieuw het reisverhaal en de prachtige beelden met ons kan delen.

Múlagljúfur Canyon

Voor wie belangstelling heeft gekregen om IJsland te bezoeken is dit een hele mooie ‘Top 10 introductie video’ met prachtige beelden van IJsland gemaakt door Ryan Shirley.

IJsland Top 10

Met een luid ratelende uitlaat, en aan de binnenkant van zijn auto van alles los getrild, begint Thomas aan reis naar Seyðisfjörður waar hij aan de reis terug naar huis zal beginnen. Veel eerder dan gepland komt hij aan in Seyðisfjörður en besluit daarom om nog een korte trip boven Seyðisfjörður te maken naar een gebied vol geisers waar hij opnieuw prachtige beelden maakt.

Daarna blijft hij nog een nacht op een camping in Seyðisfjörður met een avond diner alleen in zijn auto en een goede nacht slapen voordat hij met de boot richting Denemarken vaart. De reis terug verloopt opnieuw voorspoedig over een kalme zee en net als de weg heen maakt de boot een korte stop op de Faeröer eilanden. 

De Faeröer eilanden blijven opnieuw voor een deel gehuld in mist, maar hij krijgt wel de gelegenheid om Tórshavn te bezoeken om wat cadeaus mee te nemen voor zijn vrouw. In Denemarken begint de lange rit via Denemarken en Duitsland naar Amsterdam waar hij de boot naar Newcastle upon Tyne hoopt te halen.

Net over de grens met Duitsland slaat de vermoeidheid toe en moet hij rusten voor het vervolg van de reis naar huis. Bij Bremen maakt hij opnieuw een stop voor de nodige nachtrust waarna hij in de ratelende Delica door Duitsland en Nederland richting Amsterdam rijd waar hij in de haven van IJmuiden hij de hyper boot naar Engeland weet te halen. Met een speciale ‘time warp pas’ weet hij het laatste deel van zijn reis drastisch in te korten. 

De reis per boot met de auto naar IJsland nam een groot deel van de reis in beslag. Zijn ervaringen met de auto vond ik heel leerzaam. Vooral de durf om met een kapotte uitlaat door verschillende landen te rijden vond ik heel bijzonder. Maar ondanks dat heeft de auto de reis goed doorstaan.

Misschien heeft Thomas het zelf ook overwogen: Zelf had ik misschien gebruik gemaakt van de gelegenheid om een aantal dagen op de Faeröer eilanden te verblijven . De boot vaart immers eerst een dag terug naar Denemarken en daarna weer richting IJsland, om vervolgens opnieuw terug te varen naar Denemarken. Die boot kun je dan zes dagen later voor de reis terug boeken. Geen idee wat de totale kosten daarvan zullen zijn, maar dat zal ongetwijfeld minder dan een reis apart naar de Faeröer eilanden.

Ik ben heel benieuwd waar het vanaf hier verder gaat. Gaat hij nog meer reiservaringen delen en een mooi boek maken van zijn beelden? We gaan het meemaken in de volgende afleveringen op zijn Youtube kanaal.

Bronvermelding:

Website Thomas Heatonhttps://thomasheaton.co.uk

Youtube kanaal Thomas Heatonhttps://www.youtube.com/@ThomasHeatonPhoto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *