Er is een enorme geschiedenis voorafgaand in de ontwikkeling van de USB-C standaard, die ook in de toekomst zich steeds verder zal ontwikkelen. USB-C is een standaard voor alleen de connector. Wat daar allemaal op aangesloten wordt en met welke protocollen er gecommuniceerd wordt, is een geheel ander verhaal.

Met de komst van USB-C op de iPhone heeft Apple daar de laatste stap gemaakt naar deze standaard. Maar er is nog steeds een groot verschil tussen de USB-C poort op de iPhone 15 en de Pro versie. De iPhone 15 heeft een USB-C poort met een data transport vergelijkbaar met USB2 (480 Mbit/sec), hetzelfde als bij de Lightning poort. De Pro versie van deze telefoon kan snelheden halen tot 10 Gbit/sec, maar dan moet je wel een daarvoor geschikte kabel halen, want de meegeleverde laadkabel ondersteunt die snelheid niet.

Alles wat voor nu rest, is een voorlopig antwoord op de vraag: wat voor kabels moet ik gebruiken? Voorlopig, want ook in de USB-C en Thunderbolt wereld blijven de ontwikkelingen elkaar opvolgen.

Zo heeft Intel heeft kort geleden de Thunderbolt 5 standaard vrijgegeven:

https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/intel-introduces-thunderbolt-5-standard.html

Mijn huidige computer heeft vier USB-C Thunderbolt poorten ingebouwd. Thunderbolt 3 ondersteunt snelheden tot 40 Gigabit/sec. De nieuwe computers hebben Thunderbolt 4 poorten ingebouwd; drie stuks, die elk ook tot 40 Gbit kunnen verwerken. Thunderbolt 4 kan twee 4K monitoren van signaal voorzien of een 8K monitor. Niet alle computers met Thunderbolt 3 protocol ondersteunen 4K monitoren. De MacBook Pro 16 inch kan dat gelukkig wel.

Met de komst van Thunderbolt 5 is de lat behoorlijk hoger komen te liggen. Thunderbolt 5 levert maar liefst 80 gigabit per seconde (Gbps) bidirectionele bandbreedte en met Bandbreedte Boost tot 120 Gbps voor de beste weergave-ervaring. Deze verbeteringen bieden tot drie keer meer bandbreedte dan de beste bestaande connectiviteit oplossing en zorgen voor uitstekende verbindingen voor beeldschermen en gegevens. Thunderbolt 5 voldoet aan de hoge bandbreedte behoeften van content makers en gamers. Thunderbolt 5 is gebaseerd op bestaande industriestandaarden, waaronder USB4 V2, en is in grote lijnen compatibel met eerdere versies van Thunderbolt en USB. Deze nieuwe standaard zullen we in de volgende generaties computers zien verschijnen, maar voorlopig moeten we werken met de ‘oude’ standaarden.

Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Je weet welke poorten je computer heeft en je randapparatuur. Je moet ze alleen nog met elkaar verbinden. Ik gebruik zelf hiervoor de volgende kabels:

  • USB-C laadkabels
    USB laadkabels hebben alleen de functie om apparaten van stroom te voorzien, met de mogelijkheid om een minimale hoeveelheid data te communiceren voor informatie. Op de MacBook Pro gebruik ik hiervoor de standaard Apple laadkabels. Die functioneren uitstekend, maar je moet ze wel voorzichtig behandelen. Knik nooit de kabel vlak achter de connector, dat kost je na een tijd een vervangende kabel. Rol ze op. Hetzelfde geldt ook voor de laadkabels voor de nieuwe iPhones met USB-C, de Apple Watch USB-C laadkabel, iPad en andere hardware. Onderling is de standaard laadkabel nu ook te gebruiken. Zo kun je alles van stroom voorzien.
  • Thunderbolt 4 data kabel
    Deze kabels zijn niet goedkoop. Kies daarom voor de beste kwaliteit. Deze kabel is bij mij aangesloten tussen de Macbook en een externe hub; een verdeel station met meerdere poorten voor externe apparaten. Deze Thunderbolt kabel zorgt voor laadstroom vanuit de hub naar de laptop en kan daarnaast een stabiele 40 Gigabit verbinding tussen de hub en computer opbouwen. Op deze externe hub heb ik mijn 4K monitor aangesloten, vijf USB harddisks (elke poort krijgt 5 Gbit), een stereo audio uitgang en twee USB-C SSD drive’s (elk verbonden met een 10 Gbit poort).
    Door maar een kabel te gebruiken voor laden en data tussen de laptop en mijn externe hub heb ik op mijn laptop nog steeds de beschikking over drie vrije poorten die ik kan gebruiken voor drie snelle SSD drives of andere hardware.

Thunderbolt kabels hebben dezelfde aansluiting als USB-C kabels. Ze onderscheiden zich door een bliksem symbool met een cijfer: 3, 4 en in de toekomst: een 5. Kijk naar de symbolen op de USB-C en Thunderbolt kabels om de juiste te vinden. Staat er niets op de connector, dan is het een laadkabel.

Credt: Intel
Koop de juiste kabel

Reden waarom Thunderbolt kabels zo duur zijn: de interne aders voor data transport zijn heel goed van elkaar afgeschermd en in de connectoren is complexe elektronica ingebouwd die het signaal hersteld voordat het de computer of device in gaat.

Ik gebruik zelf een 1 Meter Thunderbolt 4 kabel, deze kost 69 Euro.

  • USB-C datakabels
    De externe drives die ikzelf gebruik zijn van Samsung. Samsung T7 drives zijn te koop in 512 GB, 1, 2 en 4 Terabyte. Deze drives worden geleverd met een USB-C naar USB-C datakabel, maar ook een USB-C naar USB-A datakabel. Met de oude standaard (USB-A kabel) haal je een gemiddelde snelheid van 350-500 MB/sec. Met de USB-C kabel wordt die snelheid verdubbeld.

Er zijn ook externe drives te koop met een Thunderbolt 4 aansluiting die nog sneller zijn. De ervaringen lopen uiteen, afhankelijk van merk en type. Daar heb ik zelf nog geen ervaringen mee opgebouwd. De snelheden kunnen bij deze drives oplopen tot over de 2500 MB/sec.

Met de komst van Thunderbolt 5 zullen de hardware fabrikanten weer flink aan het werk moeten. Of het nu een scherm of een SSD drive is, de elektronica zal al die data moeten verwerken.

Net als bij Thunderbolt 5 zal de datastroom in meerdere lanes (vergelijk het maar met rijbanen op een snelweg) verdeeld worden, met het einddoel om een veel hogere snelheid te behalen. Ik verwacht dat we de eerste computers, kabels en hardware in de loop van 2024/2025 zullen zien verschijnen.

Nog een opmerking over de verschillende kabels: niet alle kabels zijn voorzien van de veiligheidsmaatregelen die ze eigenlijk allemaal zouden moeten hebben. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor je computer of randapparatuur. Wees dus zeer voorzichtig met het kopen van goedkope alternatieven. Bij overbelasting kan de poort in je computer kapot gaan en dat kost meer dan een dure kabel. Dat is de reden waarom ik voor originele Apple laadkabels en Thunderbolt 3/4 kabels heb gekozen en de originele kabels bij de Samsung T7 drives werken ook prima.

  • Oude kabels rommelbakje
    Vergeet niet om een oude kabels rommelbakje aan te leggen. Van elk soort minimaal een kabel. Zo kun je apparaten met die poorten blijven aansluiten of opladen. Over vijf tot tien jaar kun je die oude kabels allemaal vervangen door je USB-C/Thunderbolt kabels, want dan zijn die weer vervangen door nieuwe soorten.
Het probleem met USB-C kabels

Dank voor je hints en hulp Gerard!

5 reacties

  1. Pingback: Nog meer USB-C – G E R T K R A C H T

  2. Dag Gert, dank voor de toelicht. Thunderbolt is de gewoon de naam die Apple geeft aan UCB-C als ik het goed begrijp.
    Ben eindelijk overstag gegaan en heb mijn oude Mac Pro 5.1 in de kast gezet voor een Mac Studio M2 MAX. Heb nog wel mij oude Nec 3090 WQXI, 30 inch. Deze eerst ff proberen via DVI-HDMI kabel. Als dit niet lekker loopt, toch de aanschaf van een 4k 27 inch. Welke?? Liefst de Apple Display maar die kost hekel veeleer. Misschien IIyama 4k 27 inch of de Asus Proart wellicht. Moeilijk. Maar wat is het beste qua aansluiting monitor? Thunderbolt/USB-C of HDMI?

  3. Thunderbolt is een protocol wat al langer bestaat en is uitgevonden en ontwikkeld door Intel. Recent hebben ze de licenties vrij gegeven en nu kunnen meer fabrikanten het gaan integreren.
    Via USB-C connectoren is het niets anders dan een combinatie van elektronica en een protocol (lees: communicatie taal) die via de kabel een verbinding tot stand brengt. Een goede kabel heeft elektronica ingebouwd die het signaal hersteld.

    Gefeliciteerd met je nieuwe Mac Studio M2 Max! Dat is een hele mooie computer! Nu kun je eindelijk aan het werk met de nieuwe versies van Final Cut Pro en alle plugins.
    Ik heb zelf de HP U32 4K HDR-monitor. Die heeft alles wat je nodig hebt voor video en foto. De monitor komt met een meegeleverde USB-C kabel die je direct op de Mac kunt aansluiten. Mocht je een. externe hub gaan gebruiken, dan adviseer ik een Thunderbolt 4 kabel tussen de computer en de hub, dan gaat alles door een 40 Gigabit tunnel heen en weer en kun je op de hub weer de kabel van de monitor aansluiten.
    Philips heeft een 27 inch model 4K monitor. Die heeft Chris Hau nog recent in een short op zijn Youtube kanaal besproken.

    Heel veel succes!

  4. Dag Gert,
    dank voor de info. De Philips kom ik in NL niet tegen.27E2F7901. Welke hub adviseer je? Dus monitor via usb-c of hdmi?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *