Ik gebruik al jaren hoofdtelefoons met noise cancelling. Door een mechanisch gebrek aan de oude was het tijd voor een nieuwe en dat werd de Sony WH-1000XM5 en die is vergeleken met de vorige modellen die ik heb gehad een enorme update. Vooral als het gaat om de noise cancelling.

Online bestellen had gekund, maar zo vlak voor het weekend reden we in de vroege avond naar Joure voor ontspanning, boodschappen, koffie en cola op een terras en hoefde ik alleen maar de hoofdtelefoon telefonisch te reserveren bij de lokale Expert winkel om hem daar op te halen. Dus, onze bejaarde Jack Russel Terrier Stitch mee en lekker even wandelen door Joure.

Op weg naar terug naar huis de hoofdtelefoon aangesloten op de USB om hem op te laden. Thuis aangekomen accu op 100% en aanmelden op de telefoon. Het enige wat mij wat tegenviel was wat daarna kwam: app installeren en een enorme lijst van handelingen die je moet uitvoeren om te registreren en alles ingesteld te krijgen. Met als slagroom op de taart volgde er ook nog een 50 minuten (!) durende firmware update, die zich overigens niet tegen liet houden door het afspelen van een reeks muziek op Spotify.

Het zal nog wel even finetunen worden in de komende weken. Dat wordt in de app door Sony aangemoedigd met het behalen van een hele reeks medailles. Het is niet voor niets een hoofdtelefoon met een olympisch niveau.

Heel erg prettig is trouwens de verpakking van de hoofdtelefoon: volledig van karton. Dat mogen alle merken wat mij betreft doen. De opbergbox die is meegeleverd beschermd de hoofdtelefoon goed en kan aan een lus worden opgehangen. Intern heb je nog een vakje met een klepje wat magnetisch vast zit. Je treft in dat vakje de USB-C laadkabel en vaste hoofdtelefoon kabel, voor als je met draad wilt werken.

De noise cancelling kent verschillende niveaus die je met een knop kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld het geluid van de omgeving laten mengen met waar je naar luistert. Zo blijf je bewust rond lopen of rijden in je omgeving zonder dat jezelf of anderen gevaar lopen. Maar zittend middenin een drukke omgeving of waar veel geluidsdruk is kan je met de maximale demping voor de nodige rust krijgen. Ook heel er goed in de app is het meten van de geluidsdruk van de hoofdtelefoon zelf. Je krijgt immers de neiging om het allemaal net iets te hard aan te zetten en daar kun je gehoorbeschadiging mee oplopen. De hoofdtelefoon heeft interne microfoons ingebouwd en een processor waarmee dat gemeten wordt. In de app kun je een report inzien van je geluidsdruk.

De WH-1000XM5 heeft ook de mogelijkheid om met twee apparaten tegelijk verbonden te zijn. Met laptop en telefoon bijvoorbeeld. Gaat de telefoon over, dan schakelt de hoofdtelefoon automatisch over naar dat gesprek en eenmaal beëindigd hoor je weer het geluid van de laptop.

De komende weken worden een ontdekkingstocht van deze nieuwe hoofdtelefoon die nieuwe of sterk verbeterde features heeft ingebouwd. Ik neem hem mee naar mijn werk waar het lawaai je om de oren raast in de technische locaties en in de rust van ons huis waar ik kan genieten van muziek en mooie beeldverhalen waarvan ik nu ongestoord kan genieten.

Verwissel de WH-1000XM5 trouwens niet met de WF-1000XM5, dat zijn kleine oordopjes die waarschijnlijk ook heel erg goed zijn, maar ik geef zelf de voorkeur aan een hoofdtelefoon in plaats van twee propjes in mijn oren. Dit is puur persoonlijk, ik heb nooit goede ervaringen gehad met in-ear hoofdtelefoons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *