In 2019 heb ik een aantal 360 video’s gemaakt en online gezet. Ik had de camera al in 2018 aangeschaf en ben daarna ook meteen begonnen met filmen. Het monteren van het beeldmateriaal kwam pas echt goed in een workflow terecht nadat Apple een nieuwe versie van Final Cut Pro X uitbracht waarin het monteren van 360 video mogelijk is.

Alles in beeld ziet er anders uit, totdat je de beelden in 360 ziet.


De Garmin Virb was niet goedkoop, maar in zijn klasse destijds de beste camera op de markt. Duurdere en betere alternatieven waren er ook, maar die waren onnozel groot om mee te nemen en/of het prijskaartje was ook ‘ietsje’ hoger; ergens tussen de 4000 tot 6000 Euro’s voor een 8K versie.

In 360 videobeelden staat alles bol en krom. Niets lijkt te kloppen en de horizon draait alle kanten op, totdat je met de juiste software corrigeert en monteert. Je neemt je kijkers mee op reis, maar het mooie is, dat ze nu zelf kunnen rondkijken en dat is heel bijzonder.

360 camera’s zijn er in vele soorten, kwaliteiten en maten. Het filmen in 360 wordt niet door iedereen beoefend, de camera’s kom je zelden tegen, maar onder de bloggers en vloggers wil er nog wel eens een een uitstapje maken en een video maken in 360. De camera’s zijn wel heerlijk compact geworden, maar met een lens aan elke zijde blijven ze zeer kwetsbaar. Mijn tweede 360 camera, de Insta 360 One X was na een week al toe aan een lens vervangen. Goed oppassen dus en blijven beschermen als je hem niet gebruikt.

Voor het nieuwe jaar heb ik een GoPro Max aangeschaft. Ook deze camera heeft net als zijn voorgangers weer een andere manier van werken met de videobestanden die hij genereert. Die software blijft bij de meeste merken nog de grootste uitdaging. Zo heeft GoPro gekozen om alleen plugins voor Adobe Premiere te produceren en hun software werk voornamelijk alleen op Windows. Dat is niet leuk voor een Mac gebruiker, zoals ik, en daarom blijf ik ze hieraan herinneren, in de hoop dat ze de Mac gebruikers verder helpen.

Alles wat de Mac gebruiker nodig heeft is een goede tool om meerdere video bestanden achter elkaar om te laten zetten naar een bestand wat je kunt monteren in Final Cut Pro X. De camera geneert namelijk twee opnames; twee verschillende bestanden, een van elke camera. Dat moet nu nog handmatig en stuk voor stuk worden samengevoegd tot een bestand. Dan pas kan het in Final Cut Pro X tot een 360 video worden omgezet.

In het nieuwe jaar ga ik in ieder geval weer op stap met een nieuwe 360 camera. Met goede beeldkwaliteit, uitstekende mogelijkheden om met de iPhone op afstand te bedienen en het meest belangrijke: dopjes om de lenzen te beschermen. De onderstaande video is met de Garmin Virb 360 gemaakt op Terschelling. Je kunt op een computer rondkijken door met je muis het beeld rond te bewegen. Als de video in de Youtube app wordt afgespeeld kun je rondkijken door het device te draaien. Welkom in de wereld van 360!