Sony A7RIV

In het verleden was ik er vaak als de kippen bij als er iets nieuws op de markt kwam. Computers en camera’s in het bijzonder hebben de afgelopen jaren elkaar in een rap tempo opgevolgd. Maar niet alle vernieuwingen waren een verbetering en dan is het beter om even een pauze te nemen en goed rond te kijken. Dat is precies wat ik heb gedaan; rondkijken, zitten, praten met een verkoper en gekeken of een nieuwe camera voldeed aan mijn wensen. Ik had mijn verlanglijst al klaar liggen.

Komend van een hele serie camera’s van Canon, Panasonic, Sony en Fuji sinds 2000 waren er een aantal punten wat ik belangrijk vond: De camera moet robuust zijn, tegen water en stof kunnen, hij moet een full frame sensor hebben, een zeer goed dynamisch bereik, snel zijn met opstarten en fotograferen, twee kaart slots voor opslag, meer dan voldoende accu capaciteit, een prettig menu waar ik mee kan leren werken, heel belangrijk voor reizen: de GPS coordinaten kunnen registeren en vastleggen in alle gemaakte beelden, een breed scala aan lenzen beschikbaar hebben in de winkel. Kortom een merk met voldoende techniek en power onder de motorkap.

Ik kom weg van de Fuji XT2 en daarvoor de Canon EOS 6D. De Fuji is een heerlijke reiscamera en zeer geschikt voor fotografie. Maar helaas, een aantal punten kon deze camera niet bieden. Dus moest ik vaak terug grijpen op alternatieven. Vooral de GPS coordinaten heb ik het liefst in de camera zitten. Maar anno 2021 is het bijna een onmogelijkheid om nog een merk te vinden die dat heeft ingebouwd. Er zijn wel modellen die het bieden, maar die vallen weer af vanwege de andere eisen op mijn lijst. Had ik het trouwens ook al over de prijs gehad van de camera? Nee he? Heb je al eens gekeken wat de huidige camera’s kosten? De modellen met de mogelijkheden die ik zoek zijn de afgelopen jaren enorm in prijs gestegen.

Vrijwel alle merken zijn terug met een assortiment waarbij een aantal camera’s al heel snel boven de 5000 Euro gaan kosten. Vooral als je een fatsoenlijke lens erbij wilt hebben. De merken waar ik het over heb: Canon, Nikon, Sony en Fuji. Allemaal topmerken, maar met verschrikkelijk veel verschillen.

Leica heb ik in mijn handen gehad, super camera en lenzen, maar die lag echt ver boven mijn budget. Zelfs hun compacte modellen zijn fors geprijsd. Leica staat voor kwaliteit, zonder tijfel, maar die kwaliteit heeft wel een prijskaartje.

Mijn keuzes waren na enkele maanden bepaald op basis van heel veel bronnen: De camera’s in mijn vergelijk: de Canon R5, de Nikon Z7-II, de Sony A7RIV of de Fuji GFX50R. De eerste selectie werd gemaakt op basis van prijs en daarbij vielen de eerste twee: Canon en Fuji al direct af. Alles heb ik in die selectie meegenomen: prijs van de camera en lens, minus de cashback acties kwamen beiden ver boven mijn grens uit. Ontzettend jammer, want ik heb jaren lang met Canon gewerkt, maar die viel zelfs om twee redenen af: de prijs en het verhaal rond het uitvallen vanwege interne verhitting.

Canon fans zullen het wellicht onzin vinden, maar de realiteit is dat ik het niet normaal vind als een camera uitschakelt na een half uur filmen. Ik heb veel ervaringen van mensen met een R5 aangehoord. Ze kunnen er allemaal mee werken. Maar de prijs en de cashback actie hebben mij tegengehouden. Net als bij Fuji, ook vanwege de prijzen van hun fantastische lenzen. Middenformaat is nou eenmaal een flink stuk duurder en met een camera heb je een of meerdere lenzen nodig.

Twee merken bleven over: de Nikon en de Sony. Beiden heb ik heel rustig aan een tafel in de winkel kunnen bekijken. Camera’s erbij, telefoon erbij voor de camera app en alles onder een vergrootglas gelegd. Gelukkig zijn er nog winkels waar dat kan! In tijd van Corona zijn winkels vaak beperkt in hun doen en laten, maar dit kon ik niet staand aan een balie gaan beslissen. De lijst met vragen kon ik alleen zelf beantwoorden. Sterker nog: een aantal vragen wist de verkoper ook geen antwoord op. Die heb ik thuis moeten uitzoeken. Vooral het GPS coordinaten deel was een leuke uitdaging.

De winnaar: De Sony A7RIV met een 24-105 G lens. Dankzij een jubileum actie, kassa korting en cashback kwam deze binnen mijn budget. Met de inruil van mijn XT2 en lenzen werd dat verhaal onder de streep in een keer nog veel interessanter. Zo kon ik de hele set inclusief extra accu’s, filters en kaarten aanschaffen.

Op de technische details en ervaringen ga ik later in. Samenvattend: de A7RIV is een prijswinnende camera uit het jaar 2019(!). Een fullframe camera met een resolutie van 61 Megapixels en met pixelshift kan die resolutie nog hoger. Die pixelshift is alleen goed als je stilstaande objecten gaat fotograferen.

De camera beschikt over een indrukwekkend dynamisch bereik van 15 stops, wat resulteert in vloeiende, natuurlijke gradaties, variërend van diepe schaduwen tot hooglichten en maakt gebruik van algoritmen van veel van de nieuwste Alpha-camera’s om een uitstekende kleurreproductie te behouden.

De innovatieve A7R IV camera kan 10 fps schieten met volledige resolutie met continue, nauwkeurige AF / AE-tracking tot ongeveer zeven seconden in full-frame en ongeveer drie keer zo lang in de APS-C modus met 26,2 megapixel afbeeldingen. Deze high-speed opties zorgen ervoor dat snel bewegende onderwerpen met extreme nauwkeurigheid en ongelooflijke beelddetails kunnen worden vastgelegd.

Naast de indrukwekkende mogelijkheden voor stilstaande beelden, presteert de A7R IV uitzonderlijk goed voor het maken van films. De camera biedt namelijk 4K (3840×2160 pixels) video-opnamen over de volle breedte van de beeldsensor en volledige pixel uitlezing zonder pixel binning in Super 35mm stand. Dit zorgt voor hoogwaardige 4K-beelden met uitzonderlijke details en diepte. S-Log 2 en S-Log 3 zijn ook beschikbaar om de flexibiliteit bij het sorteren van kleuren te maximaliseren. S-Log 3 bied daarbij een totaal van 14 stops aan dynamisch bereik. Hybrid Log-Gamma (HLG = een eigen ontwikkeling van Sony) is ook beschikbaar op de A7R IV ter ondersteuning van een Instant HDR-workflow.

De A7R mark IV gebruikt een NP-FZ100-batterij met grote capaciteit, voldoende voor meer dan 700 foto’s. Bij langdurige opnamesessies kun je deze combineren met de optionele verticale handgreep. Die bied een verdubbeling van de batterij capaciteit.

A7markIV batterijgrip met twee accu’s intern.

Realtime oog-AF ondersteunt nu ook filmopnamen door de ogen van mens en dier te detecteren en één oog te volgen. De A7R mark IV houdt dat oog scherp, zodat je kunt concentreren op de compositie. Tik tijdens het filmen op een onderwerp op het LCD-beeldscherm. Sony heeft deze techniek echt geperfectioneerd.

De A7R mark IV stelt scherp en volgt via aanraak tracking. Als de A7R mark IV een mensenoog detecteert, wordt realtime oog-autofocus geactiveerd en wordt dit ook gevolgd.

Voor duurzaamheid, heeft de A7R IV een verbeterde stof- en vochtbestendigheid, met extra afdichting bij alle naden van de camera, het batterijcompartiment en mediasleuven. De camera is gebouwd met een extreem lichtgewicht- en duurzame magnesiumlegering en heeft ook een verbeterde, extra stevige, lens vatting.

De specificaties samengevat:

61 megapixel fullframe Exmor R BSI CMOS Sensor
15 stops verbeterd dynamisch bereik
10 beelden per seconde met continu AF/AE tracking
567 fase-detectie autofocuspunten
Filmen in 4k UHD
Real-time Eye AF voor foto’s en video
S-Log2, S-Log3 en HLG
Multi Ïnterface Shoe met Digital Audo Interface
5.5 stops 5-assige in-body beeldstabilisatie
5.76 megapixel OLED-zoeker
Bluetooth & Wi-Fi, Dual UHS-II SD Slots

Met deze camera was alles op mijn lijst afgevinkt. Behalve de GPS coordinaten. Dat heb ik moeten uitzoeken, want zelfs nadat ik de camera had gekocht was het even zoeken. De handleiding voorziet je niet in alle informatie en in de winkel wisten ze geen antwoord op die vraag.

De GPS oplossing: De camera kan via WiFi en Bluetooth een verbinding met de iPhone maken. Voordat de dag begint moet je dus even kijken of dat allemaal werkt. De ‘Imaging Edge Mobile’ app moet geïnstalleerd zijn en in verbinding worden gebracht. Onder het huidige IOS moet je die app dan ‘altijd’ toestemming geven om de GPS coordinaten te kunnen registreren. Als alles goed is ingesteld zie je dan op de camera een symbooltje op het scherm verschijnen. De telefoon kun je in een rugtas via een laadsnoer aansluiten op een externe accu om leeglopen te voorkomen. Zo kun je de hele dag netjes beelden maken en GPS registreren verloopt automatisch. Zo kun je later in Lightroom in de kaart module precies zien waar alles gemaakt is.

Dit is een nieuwe start. Een camera die heel veel jaren mee moet. Die alle herinneringen moet vast kunnen leggen en het liefst altijd scherp. En net als bij elke nieuwe camera: moet ik eerst door die enorme learning curve heen voordat ik de set ga uitbreiden met iets nieuws. Dat kost alleen tijd en heel veel oefenen.

Lenzen zijn sowieso een heel ander hoofdstuk en ook hiervoor heb ik een lijst met wensen gemaakt en daar ga ik binnenkort meer over schrijven en ik zie graag jullie input tegemoet.

Voor dat ik het vergeet: de tweede plaats; de Nikon Z7-II is net als de Sony een die heel dichtbij de finish kwam, maar omdat ik geen duidelijk antwoord kon krijgen over het registreren van GPS coordinaten was dat voor mij de reden om ook deze af te laten vallen. Qua prijs was deze camera het meest gunstig van allemaal en dat zonder cashback regeling.

Naast de Sony camera en lens heb ik besloten om meteen een goede start te maken. Zo heb ik voor de FE24-105 f/4 lens een goed UV filter aangeschaft en twee extra filters: een polariserend filter en rood filter om zo contrastrijke zwart/wit foto’s te maken.

Voor video opnames heb ik een 256GB Sandisk SD kaart 170 MB/sec in slot 2 zitten en voor fotografie maak ik gebruik van de Sony Tough 128GB 300MB/sec SDXCII kaart in slot 1, deze is goed voor ruim 1000 foto’s. Samen met vier originele batterijen kan ik heel veel beelden maken zonder mij zorgen te maken over accu capaciteit en naast de Sony SD kaart heb ik ook nog een Lexar 2000x SDXCII kaart met een capaciteit van 128GB gekocht. Deze camera maakt RAW beelden die elk zo’n 120 Megabyte per foto in beslag nemen. 8 foto’s per Gigabyte (!!) wie had dat gedacht.

Terug kijkend naar mijn eerste digitale camera; de Fuji Finepix 6900 met 128 Megabyte Smartmedia kaart. Deze camera herbergt een 3,3 miljoen-sensor Super CCD, die plaatjes kan produceren met 6 miljoen pixels (2832×2128 resolutie in TIFF-RGB format). Tussen deze eerste en de Sony A7R4 zitten 20 jaren aan ontwikkeling. In 2003 worden voor het eerst meer digitale camera’s verkocht dan analoge film camera’s. In 2008 worden DSLR film camera’s heel populair, zoals de Canon EOS5D, 6D en 7D. In 2013/2014 worden de eerste A7 modellen aangekondigd en verkocht en in nog geen zeven jaar later zijn we beland bij de huidige modellen. De A7RIV voor fotografie, de A7S3 en FX3 voor video en de ontwikkelingen gaan maar door.

Het is aan ons, de gebruiker om deze technieken te leren kennen en om daar dan mooie beelden mee te gaan maken en precies dat is een learning curve die nooit gaat stoppen. Zoek inspiratie bij anderen, lees bladen en boeken, kijk naar de belevenissen van bekende fotografen op Youtube. Ook die ga ik hier benoemen, over schrijven. Omdat het een mooie aanvulling is op een prachtige hobby: fotografie.

See ya out there!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *