Above Season 2

Zomer 2020 wil ik echt op reis met de ‘Vrijbuiters van het Wad‘, een veerdienst tussen Texel en Vlieland die in het hoogseizoen haar passagiers heen en weer vervoerd tussen beide eilanden. Retour of enkele reis, het is allemaal mogelijk. De veerdienst bestond 35 jaar in 2019.

In 2008 werd ik door de co-creator Steve Evanson van de BBC serie ‘Coast‘ gevraagd om wat opnames te maken van Sail Amsterdam, en dan in het bijzonder de historische schepen. Daarna heb ik die opnames naar Engeland gestuurd en zijn deze in het zesde seizoen in aflevering 3 gebruikt voor de aflevering die volledig over Nederland ging.

Er is ook via Twitter een hele lijst van tips voor opnames in Nederland naar Steve gestuurd waaruit ze een selectie hebben gemaakt voor de opnames. De ploeg reisde via Zeeland door langs de kust richting de Wadden. Onderweg kwam de overstroming van Zeeland, de visvangst langs de Noordzee kust, de Tulpenhandel en de Friese koeien voorbij. Nick landde daarna op Vlieland om daar vanaf het Posthuys met de Vliehorst Express naar het reddingshuisje midden op de Vliehorst, een 20 vierkante kilometer groot strand (ook wel de Sahara van het Noorden genoemd), en daarna stapten ze over op de Vriendschap.

”Het laatste echte avontuur op Texel, de wadden of zelfs heel Nederland. Zittend in het gangpad met een Juttertje, een Texelse borrel, in de hand kijken de passagiers vol verwachting over het water. De schipper, achter het glas van de stuurhut, zit met ontbloot bovenlijf en in korte jeans achter het roer, achteloos sturend met twee blote voeten. Geen veerboot kapitein uit de boekjes. Eerder een piraat uit een Johnny Depp-film. Zijn gelaat is getekend door zon en wind, een sjekkie bungelt achteloos in zijn mondhoek. Hij is relaxed; straalt veiligheid en overlevingsinstinct uit.”

‘Door Ineke Noordhof uit ‘Vrijbuiters van het Wad’

Ik kom al sinds de jaren zeventig op de Wadden, heb alle eilanden bezocht, maar vreemd genoeg ben ik nooit met deze veerdienst overgevaren. Het is, zoals de auteur van het boekje ‘Vrijbuiters van het Wad’ schrijft: ‘Het laatste echte avontuur op Texel, de wadden of zelfs heel Nederland. Zittend in het gangpad met een Juttertje, een Texelse borrel, in de hand kijken de passagiers vol verwachting over het water. De schipper, achter het glas van de stuurhut, zit met ontbloot bovenlijf en in korte jeans achter het roer, achteloos sturend met twee blote voeten. Geen veerboot kapitein uit de boekjes. Eerder een piraat uit een Johnny Depp-film. Zijn gelaat is getekend door zon en wind, een sjekkie bungelt achteloos in zijn mondhoek. Hij is relaxed; straalt veiligheid en overlevingsinstinct uit.’

Dat boekje is in 2009 uitgegeven. Ik heb het vlak na de uitzending op de BBC gekocht. Ik zag de opnames, was meteen heel erg nieuwsgierig. De veerdienst bestond dat jaar 25 jaar en werd toen nog bemand met Sil en Janka. De laatste woorden uit het boekje: ‘Of de Vriendschap ook het 50-jarig jublieum haalt, weet Sil niet. ‘Maar het water zal ik nooit verlaten. Ik heb geen mensen nodig om van het water te genieten. Ik kan ook alleen met een bootje het Wad op: pieren steken, kokkels rapen’. Sil is op 17 Augustus 2013 overleden, hij heeft de veerdienst 27 jaar samen met Janka mogen onderhouden.
Klik hier voor het artikel in de Schuttevaar over de uitvaart van Sil.

Afgelopen zomer hebben we een aantal malen Texel bezocht. Telkens weer even gekeken bij paal 30 om daar de Vriendschap te zien vertrekken. Het plan is gemaakt. Het wordt een reis vanaf Harlingen naar Den Helder, daar over met TESO naar Texel en daar een dag verblijven. De volgende dag vroeg over met de Vriendschap, een half uur genieten, filmen, alles opsnuiven. Meemaken. Wat daarna komt is stap 2. Maar dit stukje reis is het begin en de rest zien we wel.

In de Above serie is de Vriendschap al een paar keer voorbij gekomen. Maar het wordt tijd om met beide benen over het zand, de houten brug en het stalen dek van het schip de overkant te bereiken. Een keer, wellicht twee keer? We gaan het meemaken de komende zomer.

”De Aarde is geen hobby, het is een omgeving die je moet liefhebben en waarin je moet overleven. Laat de wereld een beetje mooier achter dan waarin je haar aantrof”

Sil Boon

Above Seizoen 2 aflevering 1