Amigas

Amigas

Af en toe mis ik de weekenden in onze winkel. Elke vrijdagavond en zaterdag zaten daar steevast een aantal Amiga fans achter twee computers. Wij verkochten de computers, software, accessoires en repareerden alles wat met een defect binnen kwam. We deelden kennis en organiseerden twee keer de computer dagen.

In 1980 begon het allemaal met de Commodore 64. Een groot en dik toetsenbord met een kleine computer ingebouwd die in enkele jaren heel snel populair werd bij een kleine groep fanatieke computerfans. De opvolger was echter al in de maak en werd in 1984 op een spectaculaire manier over de wereld geïntroduceerd met een stuiterende bal.

De stuiterende bal

Middenin de jaren ’80 kwam de Amiga 1000 computer op de markt. Rabbit Systems uit Arnhem introduceerde de computer op de Nederlandse markt. Met hun stand midden op een druk bezochte computerbeurs en een stel enorme luidsprekers onder de tafels wisten ze het publiek naar hun stand te lokken met het geluid van de bouncing ball demo. Ik kan mij die dag nog heel goed herinneren. Bij iedere start van de demo dreunde het geluid door de hal en liep iedereen richting de stand van Rabbit Systems.

De Amiga 1000 was de lang verwachte opvolger van de Commodore 64 en 128 series computers. Met meer snelheid en maar liefst 4096 kleuren op het scherm wist Commodore de harten snel te veroveren. Er was wel een obstakel. De prijs van de Amiga 1000 NTSC lag rond de 4000 gulden en de eerste modellen kwamen via Rabbit Systems rechtstreeks uit de USA, wat betekende dat ook alleen voor NTSC geschreven software op de computers werkte.

Rabbit Systems verkocht de Amiga 1000 goed, de eerste Amiga 1000 stond bij Jan op zolder en dat was genoeg reden voor mij om hem regelmatig te bezoeken. Een jaar later wist ik het voor elkaar te krijgen om bij ons in de zaak ook een Amiga 1000 neer te zetten, deze is nooit verkocht en heeft het daar jaren lang uitgehouden als een werkstation waar iedereen achter mocht zitten.

De computer heeft in de jaren veel updates gekregen. Ik heb hem omgebouwd naar PAL/NTSC, kreeg hij een ingebouwde print met extra geheugen, een snellere processor en de Kickstart opstart diskette werd vervangen door een versie in een chip. De uitbreiding was een volledig zelfbouw project bestaande uit tientallen chips. Iets waar we in die tijd regelmatig mee bezig waren. Nog steeds heb ik doosjes met alle onderdelen en de service manuals van alle modellen op zolder liggen.

Met de komst van de Amiga 500 en 2000 kwamen er twee zeer populaire computers op de markt. De Amiga 500 was er voor bijna iedereen en de Amiga 2000 was meer geschikt voor de mensen die net als in een PC uitbreidingskaarten wilden gebruiken. De Amiga 500 was zeer populair en ging rond Sinterklaas en Kerst als warme broodjes over de toonbank.

Hasselter Computer dagen

De computers waren zo populair dat we besloten om een echte computerdag te organiseren. Achterin de grote zaal van de Herderin werden tafels, stoelen en verdeeldozen voor stroom klaargezet. Iedereen die zich had aangemeld kon met de computer die kant op komen. Maar liefst twee keer hebben we die zaal afgeladen vol kunnen krijgen.

We lieten iedereen spelen met hetgeen wat ze leuk vonden. Voor een groot deel was dat het spelen van games, maar er was ook de meer serieuzere software aanwezig. Met Sculpt 3D en Animate 4D hebben we de eerste stappen gemaakt in de wereld van 3D animaties.

Met de snelheid van de computers destijds; 7,16 Megahertz moesten we vele uren wachten op het resultaat. Ter vergelijking: mijn huidige laptop is een slordige 3 miljoen maal sneller dan dat en toch zijn de computers tot ver in de jaren 90 niet sneller dan 100 Megahertz gebleven. Pas daarna ging alles in een stroomversnelling. In 1995 werkten we met Pentium II – 266 Megahertz computers.

Online

De computerbeurzen hebben snel plaatsgemaakt voor de online handel. Na 2000 heeft het internet dat min of meer om zeep geholpen. Geen computerbeurzen meer, vol tafels met hardware, waar iedereen op zoek was naar een koopje of onderdeel. Bedrijven als Atari en Commodore bestaan nog wel, maar niet zoals in hun hoogtijdagen. Ze hebben de competitie verloren met Apple en IBM PC.

Wat gelukkig is gebleven zijn de Amiga’s. De vrienden die we af en toe mogen bezoeken of op bezoek krijgen, net als afgelopen avond. Een verjaardag vieren in Zwolle, en elkaar weer ontmoeten. Gezellig met elkaar eten, veel herinneringen ophalen uit onze tijd in de Hofstraat 1 in Hasselt.

Op zolder heb ik nog wat oude boeken en diskettes opgezocht, cadeau gegeven en op tafel gelegd om even doorheen te bladeren. We werken allen nog dagelijks met computers, voor ons werk. Computers die nu heel gewoon zijn geworden en aan elkaar gekoppeld via een heel groot netwerk: het Internet. Ook daar zijn de ontwikkelingen zo ontzettend snel gegaan.

Computerdag Hasselt

Ervaring

Onze ervaring is immens. We hebben alles meegemaakt, vanaf het begin, toen alles nog letterlijk in de kinderschoenen stond. De computers, beeldschermen, modems, printers, muizen en uiteraard de software hebben in dertig jaar een enorme ontwikkeling doorlopen. We hebben bijna met alle versies van software merken als Microsoft, Newtek, Adobe en andere merken gewerkt. Adobe en andere bedrijven zijn nu al bezig met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie software; AI.

De Amiga computer heeft velen van ons laten groeien in beroepen waarbij we nog dagelijks met computers in aanraking komen. Wat mijzelf betreft heeft Apple die rol overgenomen. Net als toen doe ik er bijna alles mee. Hij is bijna niet meer weg te denken. Of het nu voor boeken, films, websites, internet, fotografie of video is, de computer is heel erg gegroeid.

Ik ben heel benieuwd naar de volgende dertig jaar en alle ontwikkelingen die er nog mogen volgen. Misschien kunnen we elkaar in de toekomst weer ontmoeten op een computerdag. Of elke vrijdag en zaterdag, in een virtuele kamer in de Hofstraat 1. Met koffie, thee en warme chocolademelk uit een grijze automaat aan de wand in de keuken. Koekje erbij en wat diskettes. Net zo gezellig als gisteren.

Meer informatie: Commodore.CA en Amiga History

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *