Audio

Audio begon met radio. Muziek en radioprogramma’s werden opgenomen op tape. Eerst op bandrecorders met grote rollen tapes, 8-Track kwam ook nog kort kijken, maar de enkele en dubbele cassettedecks met muziekcassettes van TDK, Maxell, Basf, Realistic, Sony vlogen als warme broodjes de winkel uit. Ferro, Chroom, Metal tapes waren jaren lang de dragers van spraak en muziek.

Net als bij video werd er gemonteerd van tape naar tape met twee enkele en niet veel later het dubbele cassettedeck. Naast radio werd muziek gekocht op singes en LP’s, die bij velen ook weer eindigden op een cassetteband. De Top 40 was elke week weer hot, net als de zeezenders die elke week weer over AM en FM hun geluid over Nederland wisten te verspreiden.

[lees verder]

Audio geschiedenis

Radio was het eerste medium. Volledig analoog, krakend en brommend via de Middengolf (AM) en in stereo via de FM. Met de komst van de cassetterecorder in draagbare radio’s, de cassettedecks en stereoinstallaties met ingebouwde recorders werd het niet alleen voor mij, maar voor velen een medium waarmee iedereen aan het werk kon. Monteren werd wel gedaan, met de veel grotere professionele bandrecorders. Met grote precisie werden opnames in studios aan elkaar geplakt, een kunst die je moest leren. Een bezoek aan Radio Nederland in Hilversum bij mijn oom Ad van der Laak werd dat dagelijks gedaan. Hele radio opnames werden op die manier in elkaar gezet. In zijn studio waren dat vooral opnames voor Zuid America. Hoorspelen met een medisch thema waarbij via een hoorspel uitleg werd gegeven aan de luisteraars hoe ze om moesten gaan met bepaalde medische condities. Geluiden van auto’s, deuren, kopjes koffie en bestek op borden werden live opgenomen en al knippend in tape gemonteerd met een bijna digitale precisie.

Soms werd er voor de grap ook wel eens een geluid zachtjes op de achtergrond gemonteerd, zoals dat van een Nederlandse vogel, en dan stond een maand later na de uitzending de telefoon niet meer stil omdat veel mensen wilden weten wat voor vogel dat was geweest in de uitzending. Audio heeft duidelijk een functie in verhalen vertellen.

Na de muziekcassettes kwamen de Digitale Audio Tape recorders (DAT), Minidisks (1990), de CD spelers (1995) en DVD spelers met Super Audio Disks (1999). Met de CD recorders (1994) en DVD recorders kon audio nu echt digitaal worden vastgelegd. De disks kosten nog wel 25 Gulden per stuk. Nu kun je die disks op spindels van 100 stuks of meer tegelijk kopen voor een veel lagere prijs per stuk.

Met de komst van MP3 op de computer en het Internet gaat de audio markt volledig op zijn kop. MP3 spelers komen op de markt en als Apple in 2001 de iPod op de markt brengt is dat het begin van een totaal nieuwe markt voor muziek.

Voor de opnames bij tijdens het video filmen maak ik tot dan nog steeds gebruik van de ingebouwde microfoons van de camera’s. Opnames met externe microfoons en recorders wordt tot dan nog zelden gedaan. Wel hebben we in het videotraject digitaal geluiden opgenomen en gemonteerd in de video’s, net als de gebruikte muziek. Maar ook daar is heel veel verandering in gekomen.

Exoten

In al die jaren ben ik ook verschillende apparaten tegengekomen waarvan ik er maar een heb gezien in mijn leven. Een daarvan is de draadrecorder. Een bandrecorder met een klein rolletje draad die Jaap op een dag meenam naar onze winkel. Dat werd een heel speciaal verhaal.

Van een oudere man heb ik ooit een ouderwetse platenspeler gekregen. Een die je kunt opwinden, platen gemaakt van schellak, de naald lijkt op een hele scherpe spijker en moet regelmatig vernieuwd worden (ik heb nog een doosje vol liggen) en de platen spelen af op 62 tot 78 toeren. De volume regelaar is een deurtje die je kunt openen voor de geluidshoorn. Meer dan analoog wordt het hier niet.

Audio in het heden

Audio nu is 100% digitaal. Met de komst van de digitale filmcamera’s zijn er ook digitale audiorecorders op de markt gekomen. Bedrijven die externe microfoons produceren kennen een zeer uitgebreid programma. Ik heb inmiddels drie verschillende audio recorders; een compacte stereo recorder, een meersporen audiorecorder en een surround audio recorder. Ook de microfoons zijn er in vele smaken; van klein naar groot en in mono, stereo en surround.

Gecombineerd met de huidige videocamera’s kan er een totaal andere kwaliteit audio worden geleverd. Zelfs voor een hobby kun je met zeer betaalbare middelen een fantastisch resultaat bereiken. Een ding is er echter nooit veranderd: de mening over de kwaliteit van audio. Die is ongeveer net zo divers als dat er mensen op onze Aarde rondlopen. Wat voor de een geweldig klinkt is voor een ander helemaal niets. Heeft het iets met ons gehoor te maken? Of is het toch die ene hele dure recorder, versterker of luidspreker?

Audio bepaalt wel voor een heel groot deel het beeld. Zonder goed geluid is een film niet de helft van wat het moet zijn en daarom is het belangrijk om ook aan audio meer te besteden. Zowel in kwaliteit van apparatuur als de kennis hoe je hiermee om moet gaan.

Audio kan verspreid worden als podcast via iTunes of Soundcloud. Audio is in twee of meer kanalen (bijvoorbeeld: meerdere talen) ook belangrijk op Vimeo, Youtube en andere video platformen. We zijn gegroeid van krakende platen en tape opnames met ruis naar een digitaal tijdperk waarbij zowel op het gebied van opnames als het digitaal verwerken van audio de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn.