DeNoise AI

Met de huidige camera generaties kunnen we creatief helemaal los gaan. Vrijwel elke camera heeft een fantastische beeldkwaliteit. Ruis vormt bij donkere beelden nog wel eens een probleem. Daar zijn gelukkig nu een aantal mooie oplossingen voor.

In Photoshop en Lightroom heeft Adobe al verschillende jaren steeds beter wordende methoden ingebouwd om ruis uit beelden te halen. Ruis komt bijvoorbeeld in beeld als je camera ingesteld staat op een hogere ISO waarde.

Dat is mij overkomen toen ik op mijn camera ISO had ingesteld op AUTOmatisch, het diafragma stond ingesteld op f/11 en daarnaast had ik een korte sluitertijd. Op een prachtige zomerdag zijn dat prima waarden om buiten een voorbij vliegende vogel scherp in beeld te krijgen, maar zodra met dezelfde instellingen een donkere stal in loopt om daar foto’s te maken schiet de ISO waarde flink omhoog.

Heel even niet opgelet en een aantal foto’s veel te donker vastgelegd. In Lightroom is de belichting nog wel te corrigeren, maar resulteer wel in de nodige ruis in de beelden. Die ruis was met de tools van Lightroom niet goed te corrigeren.

Met Topas DeNoise AI komt daar verandering in. Deze op AI gebaseerde software kan de ruis tot een zeer acceptabel niveau verwijderen en scherpte zelfs iets terug brengen. Het werkt ook als plugin in Lightroom en dat is heel handig.

De afkorting AI wordt steeds vaker gebruikt door software bedrijven. Adobe gebruikt het voor foto’s en video’s bewerken, Skylum heeft Luminar AI gebouwd en Topaz gooit foto en video beelden door de AI machine heen om beelden te verbeteren.

Met AI kun je bizar veel aanpassingen doen aan je foto’s. Je kunt luchten vervangen, een maan of een lokaal regenbuitje toevoegen. Het lijkt erop dat veel van deze software gebruik moet worden om beelden geschikt te maken om op social media te delen. Beelden mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn. Maar zover wil ik zelf niet gaan.

Met ruis uit beelden halen ligt dat anders. Er veranderd immers niets aan de inhoud van de foto en door wat ruis weg te halen word het beeld veel rustiger.

In het bovenstaande beeld is goed te zien waartoe DeNoise AI kan betekenen. De plugin kan geen wonderen verrichten, details in onder- of overbelichte delen van een foto haal je er niet mee terug. Dat is ook heel goed te zien aan deze foto. In de zwarte delen zit bijna geen enkel detail.

Dit was maar een eerste test van deze software. Deze foto was onbedoeld veel te donker. Maar er zijn ook redenen om ruis uit beelden te halen die je kleiner hebt gemaakt. Als je bijvoorbeeld foto’s gaat croppen (randen/delen weg te halen) wordt ruis weer belangrijk als je het overgebleven beeld groter wilt afdrukken. Gebruik je deze tool subtiel, dan kun je wat meer rust in het beeld terug brengen. Het mooie is dat DeNoise van Topaz ook de details in het beeld behoud en doet dat echt veel beter dan in Lightroom zelf.

Dit is het originele beeld in Lightroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *