Dr. Deen is een Nederlandse dramaserie van Omroep Max en geschreven door Edwin de Vries en Simone Komt van Breugel. Het idee voor de serie ontstond tijdens een verblijf op Vlieland waarbij Monique van de Ven, vrouw van Edwin de Vries, haar duim er bijna had afgesneden en door de huisarts J.P. Deen op het eiland werd geopereerd.

John Deen schreef zijn ervaringen op Vlieland als huisarts in het lokale weekblad Vliezier. Zijn columns waren de basis voor de populaire televisieserie.

John Deen was 22 jaar actief als huisarts in het Zeeuwse Goes en hij heeft 12,5 jaar de huisartspraktijk op Vlieland bemand. Op Vlieland is geen ziekenhuis of andere gespecialiseerde hulp te vinden, daarvoor moet iedereen terug met de boot naar het vaste land.

In Zeeland werd hij beperkt in zijn functie als huisarts. Dit was een van zijn redenen om naar Vlieland te gaan. Een huisarts op Vlieland doet veel meer. Het eiland is omringt door water en de inwoners zijn volledig aangewezen op de hulp van de huisarts.

Dr. John Deen: ”Hier op Vlieland kun je alles doen wat een huisarts wil. Ik wilde het vak in de volle breedte uitoefenen. Van bevalling tot stervensbegeleiding en alles wat daartussen zit. Maar hier op Vlieland is het natuurlijk nog veel meer bijzonder omdat je omringt bent door water”

Portret van Vlieland: John Deen

Zijn ervaringen opgeschreven voor het blad Vliezier zijn inmiddels uitgebracht in drie prachtige boekjes met de titels ‘Huisarts op Vlieland, deel I, II en III’ de verhalen van dokter John Deen. Een hele bijzondere collectie van soms hele persoonlijke en betrokken verhalen.

Deel 1: ISBN 9789065232731

Deel 2: ISBN 9789065234612

Deel 3: ISBN 9789065239815

Voor meer informatie of bestellen: van Brug boeken

De boekjes zijn ook te koop in de winkel bij Rederij Doeksen voor 12,50 Euro per deel.