Fotospiratie: Thomas Heaton

Thomas Heaton begon zijn fotografie hobby toen hij zestien jaar oud was. Altijd erop uit in de natuur op zoek naar een beeld wat zijn gevoel op dat moment kon beschrijven. Zonsondergang op een warme zomeravond of het gevoel van helemaal alleen zijn bovenop een berg. Zijn beelden vertellen altijd een verhaal en om dat nog duidelijker te maken heeft hij een Youtube kanaal waar hij inmiddels met ruim 470.000 abonnees zijn reizen en de verhalen achter zijn beelden deelt.

Er zijn heel veel boeken over fotografie en reizen geschreven, maar heel veel mensen nemen daar de tijd niet voor. Het lezen duurt ze te lang of verliezen snel interesse. Er zijn ook boeken over fotografie met heel weinig tekst. Foto’s met daarnaast wat informatie over de locatie, het merk en type camera, de lens, diafragma, sluitertijd en ISO. Heel droog opsommen en lekker bladeren door prachtige beelden. Maar dan mis je wel dat gevoel. Het verhaal achter de foto en waarom hij gelukt is.

Thomas Heaton heeft naast zijn YouTube video’s ook een eigen website waar hij zijn boek verkoopt. Die staat bij mij in de kast. Maar heel eerlijk vind ik de combinatie van dat boek en zijn verhalen online echt prachtig. Kleine hapjes, video’s van ongeveer 15 minuten lang. Precies goed voor iedereen die heel even naar een belevenis van een fotograaf wil luisteren.

Niet alles gaat goed. Thomas laat naast gelukte beelden ook de andere kant van de medaille zien. Omdat het erbij hoort. Ook hij kent die andere kant en deelt graag het hoe, wat en waarom.

Thomas loopt vaak in zijn eentje door verlaten bossen, over heuvels en beklimt bergen beloopbare paden. Vergezeld door een of meerdere camera’s filmt hij die trip naar de bestemming, die hij dan later weer thuis tot een nieuwe video bewerkt. Ook op de plek van bestemming kan het soms geen pretje zijn. IJs, regen en harde wind komen regelmatig op bezoek. Maar of dat hem tegenhoud, of hij dan zonder resultaat weer naar huis gaat, dat moet je zelf maar eens bekijken.

Met een hele grote lijst van video’s heb je meer dan genoeg keuze. Ik noem het voor de grap ‘HeatonEScape’. Een klein Netflix kanaal over fotografie onder de Youtubers, met heel veel video’s over alle aspecten rondom fotografie.

See you out there,

p.s. dan is er ook nog de F4 roadtrip:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *