Halverwege Maart, net voor mijn verjaardag staat de wereld op zijn kop. Covid-19 grijpt om zich heen over de hele wereld. Ook in Nederland worden drastische maatregelen getroffen om verspreiding tegen te gaan en worden essentiële diensten en beroepen extra zwaar belast. Vooral de mensen die strijden aan de frontlinie.

Het komt voor velen steeds dichterbij. We hebben er bijna allemaal mee te maken. In de supermarkt loop ik als een pacman door het doolhof om de boodschappen te halen en probeer via oogcontact te bepalen welke kant iemand op wil gaan. Dat lukt niet altijd, want er zijn ook genoeg mensen die zich van niemand iets aantrekken. Die ploegen hun weg tussen alles en iedereen door totdat hun kar in botsing komt met een ander. Gelukkig blijven ze dan op die 1.5 meter afstand en worden ze zich in een keer weer bewust in welke wereld ze zich bewegen.

Buiten veranderd de wereld in een rap tempo. Bijna de halve wereldbevolking is tot stilstand gekomen en dat geeft moeder natuur een adempauze van ongekende proporties. De sneeuwtoppen van de Himalaya zijn tot op 200 kilometer zichtbaar geworden. Iets wat voor een maand geleden nog ondenkbaar was. Maar ook hier in Nederland is de luchtkwaliteit sterk verbeterd en zien we de lucht zonder condensstrepen van vliegtuigen. Wie naar buiten gaat en om zich heen kijkt, ziet hoe mooi het kan zijn. In steden en op het platte land onder een strak blauwe hemel heerst een serene stilte en zingen alle vogels uit volle borst. Buiten is het volop lente, maar helaas geld dat niet voor iedereen.

Voor mijn werk houd ik de techniek draaiende die iedereen online doet verbinden. Honderdduizenden mensen zijn daar nu van afhankelijk, voor thuis of werk. Die techniek werkt soms op de mooiste stille plekken in ons land. En als dat mogelijk is, bijvoorbeeld aan het eind van een lange werkdag, dan pak ik even wat rust en sta ik daar heel even stil om de prachtige omgeving vast te leggen met een camera.

Deze video heb ik gemaakt voor de jonge en oudere mensen thuis. En voor iedereen die nu keihard aan de #frontlinie moet werken, om mensen te redden of te verzorgen. Jullie werk vind vaak binnen plaats. Jullie zetten je in voor de mensen die het heel hard nodig hebben en dat verdiend onze steun, elke dag weer. Ik wens iedereen die in welke vorm dan ook getroffen of betrokken is door deze vreselijke ziekte heel veel sterkte. Beauty lives in you.

p.s. ”Zullen we met elkaar alvast afspreken dat we na deze periode heel goed gaan kijken hoe we de natuur zo kunnen behouden? We hebben nu met zijn allen gezien dat het kan, en dat het werkt. Dat het beter is, voor alles en iedereen, ook voor ons. We hebben maar een leven, een Aarde en die moeten we ook genezen, voor onze kinderen.”

Dankjewel!