Garmin Virb 360

Garmin Virb 360

Terwijl heel veel mensen filmen in  HD of 4K video ben ik begonnen te filmen met de Garmin Virb 360. Oftewel, twee camera’s in een behuizing die met de rug tegen elkaar staan en letterlijk alles rondom kunnen zien.

360 Video

Afgelopen jaar waren er al enkele modellen camera’s op de markt gelanceerd voor het fotograferen en filmen in 360. De Ricoh Theta en de Samsung Gear 360 zijn hele populaire camera’s. Tot dan was het voor mij meer een gadget, maar daar kwam al snel verandering in. Tijdens Final Cut Pro X Tour 2016 in Amsterdam sprak ik Tim Dashwood. Tim had een een set plugins gemaakt die gebruikt kunnen worden voor de productie van 360VR video’s in o.a. Final Cut Pro X.

Van de prijs schrok ik nog wel; 1150 Euro, dat is best fors als je bedenkt dat Final Cut Pro X zelf 329 Euro kost. Er was nog wel een minder uitgebreide versie van de plugin te koop voor 199 Euro.

Maar, het geluk lachte mij toe, tijdens de jaarlijkse Amsterdam Supermeet in Krasnapolsky kreeg ik zomaar het pakket cadeau. Een presentje van de Supermeet crew na mijn belevenissen tijdens de Supermeet in 2012. Een mooi gebaar van Daniel en Michael en zo maakte ik mijn eerste stappen in de 360 wereld.

Zoektocht naar een geschikte 360 camera

De volgende stap was de zoektocht naar een geschikte 360 camera, maar dat moest nog even wachten. De Canon XC10 kwam op mijn pad en die heb ik nu als hoofdcamera in mijn kit. Uiteraard bleef ik met belangstelling de ontwikkelingen volgen. Samsung kwam met een nieuw model op de markt en in Maart kwam ik de Vuze VR 360 3D camera op de Professional Imaging tegen. Maar geen van allen was een serieuze kandidaat om mee te beginnen. De hoofdreden om deze camera’s niet aan te schaffen was de bediening, de app, remote, voedingsbron en software.

Voor mij moet een 360 camera compact zijn, ingebouwde WiFi hebben om hem op afstand te kunnen bedienen met een goede iPhone app. Daarnaast is een aansluiting voor een externe voedingsbron (USB Powerpack) een must en niet geheel onbelangrijk: goede meegeleverde software en compatibiliteit met Final Cut Pro X en Adobe Premiere CC.

Basis informatie

Vlak na NAB kwam Mac Break Studio met twee hele informatieve video’s online over het werken met 360 Video in Final Cut Pro X. In deze video’s worden ook de Dashwood tools besproken en het belang van de juiste video resolutie wordt ook besproken:

In het tweede deel gaat het verhaal verder met nog veel meer tools en mogelijkheden met deze nieuwe vorm van video:

Nog geen jaar later na de Supermeet is er goed nieuws voor iedereen die met Final Cut Pro X werkt. Tim Dashwood is bij Apple gaan werken,  waarschijnlijk is hij gevraagd om zich aan te sluiten in het Final Cut Pro X develop team om de software uit te breiden met 360 video tools. Zijn gehele toolkit ter waarde van 1150 Euro heeft Tim Dashwood is nu gratis op zijn website te downloaden.

Garmin Virb 360

Om 360 video’s te kunnen monteren moet je een camera hebben die een acceptabele kwaliteit beelden kan genereren. Zoals je in de video’s van MacBreak hebt kunnen horen en zien is er een bepaalde resolutie nodig om het beeld acceptabel te krijgen. Je filmt immers niet vlak maar het beeld is verdeeld over een bol. Een 4K video is heel scherp (3840 x 2160 pixels) maar als je dat beeld zou uitrekken over een bol, dan houd je een videobeeld over in een lagere resolutie, als je hetzelfde stukje in de bol gaat bekijken (16:9 beeld op Youtube). Je hebt ongeveer 6K tot 8K videobeelden nodig om een mooi scherp beeld te krijgen.

360 Camera’s vergelijken

Even een paar camera’s op een rij gezet die nu verkrijgbaar zijn. Er zijn meer merken verkrijgbaar, maar ik heb me tot een aantal bekende merken en types beperkt waarbij ik voornamelijk keek naar: resolutie, op afstand bedienbaar via app op iOS en Android, compact, lichtgewicht en werkende software op de Mac en PC.

360Tabel

In de bovenstaande tabel kun je zien dat de video resolutie enorm verschilt. Een uitzondering tot nu toe is de Garmin Virb die een RAW mode kent waarbij je twee aparte bestanden krijgt van 2880×2880 pixels, wat resulteert (en dat is een digitaal rekensommetje) in een maximale video resolutie van 5K7, het hoogst van allemaal.

De Nikon KeyMission is op het gebied van foto’s de winnaar met 29 Megapixels en de Garmin Virb in RAW mode; 18 Megapixels staat op de tweede plaats. Dat maakt de Nikon camera heel erg interessant.

Niet lang geleden werd me die camera aangeboden voor een hele nette prijs. Hij was wel gebruikt, maar overcompleet met alle accessoires erbij. Het leek de ideale camera om mee te beginnen, om het 360 video gebied te verkennen en ervan te leren. De Nikon heeft niet de professionele kwaliteit van de veel duurdere camera’s, maar dat mocht de pret voor mij niet drukken.

De verschrikkelijke Nikon App

Totdat ik de camera in gebruik had genomen. Ik mocht hem even testen voordat ik hem definitief zou overnemen en dankzij die test heb ik de beslissing moeten nemen om hem niet over te nemen. De iPhone app was op dat moment namelijk nog niet goed. Wellicht zal Nikon een update in de nabije toekomst uitbrengen, maar de verbinding tussen camera en iPhone leverden mij teveel problemen op en dat was juist een van de functies die 100% moest werken: het bedienen van de camera op afstand.

Nog meer afvallers

Ricoh viel af vanwege het interne geheugen van 8GB, leuk voor foto’s maar niet echt geschikt voor langere video’s. De resolutie van de Fly360 4K was te laag en de nieuwe Samsung 360 heeft een vast ingebouwde accu en niet waterdicht. GoPro heeft na de aankondiging van hun nieuwe 360 camera nog niet veel van de specificaties vrijgegeven.

De Garmin Virb 360 bleef over. De prijs is fors, maar de bouw, de verwisselbare lenzen, de vele accessoires en de vele ingebouwde extra’s: GPS + GLONASS, barometer, accelerometer, gyroscoop en kompas. Met deze gegevens en meegeleverde software kan het beeld worden gestabiliseerd en informatie in de video worden geprojecteerd.

Transporteren van de Garmin Virb 360

De Garmin 360 is een hele compacte camera die aan twee kanten een glazen lens heeft. Beide lenzen zijn niet beschermd met een kapje, wat absoluut geen overbodige luxe is. Daarom heb ik voor de camera een kleine box van LowePro gekocht waarin ik de camera en de basis accessoires vervoer. De lader, accu en externe USB voeding plaat zitten in een ander vak in mijn rugtas opgeborgen. De LowePro box; type Dashpoint 40 II is een hele kleine hardbox die voldoende bescherming bied voor de Virb 360. Ik heb nog wel een smalle strip klittenband gebruikt om de camera in de box zelf te bevestigen.

Uit ervaring kan ik helaas vertellen dat de kans op een lens beschadigen groter is als bij andere camera’s. De onderkant en bovenkant zijn vaak beschermd, dan houd je nog steeds 50% kans over op een val op een van de twee lenzen. Een groot geluk: een set met nieuwe lenzen is te koop en kost 40 Euro.

De accu is te vervangen, deze gaat een uur en vijf minuten mee. Deze zijn los te koop en Garmin heeft ook een dubbele acculader die je kunt aansluiten op een USB powerpack of adapter.

Techniek van de Garmin Virb 360

De Garmin Virb 360 produceert een videobestand met een Equirectangular beeld. Dat bestand kan desgewenst rechtstreeks op Youtube of Vimeo online worden gezet. Hetzelfde geld ook voor de gemaakte foto’s. FlickR bied 100% ondersteuning voor deze foto’s. Je kunt daar gratis een account aanmaken en tot 1 Terabyte aan foto’s uploaden. Een Pro account voor Flickr en de dienst Vimeo kosten ruim 50 Euro per jaar om bepaalde begrenzingen op deze platformen op te heffen.

De echte uitdaging bij de Virb 360 ligt bij de export van 5k7 beelden. Tot nu toe is dat met de software van Garmin nog niet mogelijk, maar volgens DC Rainmaker zou Garmin in de toekomst een update van de software uitbrengen waarbij dit wel mogelijk is. Tot dit tijd moeten we op zoek naar software van andere partijen, wat mogelijk weer extra geld kost.

Wie geïnteresseerd is in de techniek van de Garmin Virb 360 en daarover een uitgebreide test wil lezen, kan ik het artikel (Engelstalig) op de website van DC Rainmaker van harte aanbevelen. Zijn video heeft mij de knoop doen doorhakken. 

Bediening van de Garmin Virb 360

De bediening van de Garmin Virb 360 is snel en eenvoudig. Met drie knoppen op de bovenkant kun je op een goed helder display, ook in de volle zon, de verschillende functies instellen. Het menu is in te stellen op Nederlandstalig. Daarnaast kan er ook via WiFi en een app op je mobiele telefoon de gehele camera op afstand worden bediend, en in tegenstelling tot de Nikon is dit heel stabiel en werkt 95% van de tijd (de camera is mij een keer vastgelopen en daardoor bleef de bediening hangen, enige oplossing is dan batterij eruit halen en opnieuw beginnen).

De app kent verschillende schermen. Je kunt de beelden (behalve in RAW) live meekijken. Voordat je in RAW begint op te nemen is het beeld wel aanwezig, maar alleen van de voorkant. Je krijgt namelijk twee bestanden op je MicroSD kaartje, van elke camera een.

Om te werken met de Virb 360 stel je eerst de WiFi verbinding in, daarna start je de Virb app op en kom je in het hoofdscherm waar je de keuze hebt tussen foto, timelapse, video en video streamen. Nog een knop te bespreken, en dat is de opnameknop aan de zijkant. Super gemakkelijk. Schakelaar aan en de Garmin Virb 360 begint automatisch 4K beelden op te nemen. Je hoeft geen ingewikkelde instellingen langs te lopen, die stel je vooraf in, daarna is het aan of uit. De camera doet de rest.

Foto’s gemaakt door de Garmin Virb 360 worden opgeslagen in Jpeg bestanden en kunnen ook op de telefoon worden gezet via de app. In de stand time-lapse heb je de keuze om lossen beelden of een video te produceren. Dat laatste gebeurd in de camera zelf. De verschillende videobeelden kunnen ook op de telefoon worden gezet, maar gezien hun enorme bestanden is dit voor telefoons met geringe opslagcapaciteit niet aan te raden. Het video streamen is een erg leuke feature als je 360 beelden online wil delen. Dit kan in 720p (Facebook kwaliteit) en zelfs in 4K video. Let daarbij wel op dat je in deze stand heel veel data de deur uit stuurt. Pas daarom op met je mobiele telefoon en gebruik een internet verbinding via WiFi.

 

Accessoires voor de Garmin Virb 360

De accessoires voor de Garmin Virb 360 zijn tot op heden (17/8/2017) nog niet allemaal via de website van Garmin te bestellen. ‘Zoek een winkel’ staat bij de meeste artikelen en dat is eigenlijk belachelijk. De meeste dealers hebben ook geen voorraad. Ik heb een hele lijst langsgelopen en gebeld, maar het grootste deel verkoopt alleen de Garmin Virb 360 cameraset. Gelukkig kreeg ik van Ton van Mol een tip voor een adres die inmiddels wel bijna alle accessoires uit voorraad kan leveren: Waipoint website

Zelf ben ik van plan om voor de camera enkele accu’s (nu nog niet leverbaar) erbij te nemen, de dubbele lader is al besteld en onderweg. Wel is de externe USB kabel (type 01-12521-01) aan te bevelen. Daarmee kun je de camera voeden uit een externe USB powerpack. Als je een 15000-20000 mAh accupack gebruikt kun je echt uren vooruit.

Met een 64, 128 of 256 Gigabyte MicroSD kaartje kun je respectievelijk 105, 210 en 420 minuten in 360 opnemen. Met opnames in RAW zal dit wel korter zijn daar deze bestanden groter zijn.

Praktijk ervaringen met de Garmin Virb 360

Ik ben volop aan het filmen met de Garmin Virb 360. Veel moet nog wennen, zoals omgaan met de felle zon. Er is geen enkele manier om die te ontlopen. Het beste is wel om de zon juist op de zijkant van de camera te houden zodat de invloed zo min mogelijk is en het liefst op beide lenzen gelijk. Hierdoor ontstaan er geen grote verschillen in opnames van beide camera’s. Lees: belichting verschillen tussen beide zijden kan resulteren in een duidelijk aanwezige stitch in de video.

De camera produceert twee beelden die door beide camera’s in een hoek van 210 graden gemaakt worden. Daardoor overlappen beide beelden elkaar en kan de elektronica daar een 360 beeld van maken. Door grote verschillen in belichting kan daardoor een duidelijke stitch lijn in het beeld ontstaan. Kijk voordat je gaat filmen naar de beelden en pas desnoods de hoek aan van de camera tegenover de zon. Ook witbalans en andere instellingen kun je allemaal aanpassen.

Minder goede ervaringen

Tijdens de meest recente opnames stuitte ik nog op een probleem met de Garmin Virb 360; vocht achter de lens. Door een warme zon en koud uit de tas ontstond er een kleine condensvlek achter de lens. Om dit te voorkomen dien je de lens even los te halen en te laten ademen. Daarna is het ook echt weg. De camera zelf is verder hermetisch gesloten voor water. Ik hem hem inmiddels in zoet en zout water getest.

Zorg verder voor een goede borging van je camera als hij op een statief staat. Het geheel wordt topzwaar, vooral als je een kleiner statief gebruikt die ze voor 360 aanraden. Een groot nadeel is dat deze geen stabiliteit bieden snel kunnen omvallen. Zet daarom het geheel vast aan een hek, boom om te voorkomen dat alles op de grond valt. Een statief kan in beeld komen, maar kan later, door een object in de video te projecteren, worden weggehaald.

Het enige wat er mist zijn doppen voor op de lenzen, een absolute must. Een tik op de lens en je kunt wisselen, weest daarom voorzichtig met het opbergen en uit de box halen. Het is een kleine camera.

Monteren van de 360 videobeelden

Het monteren van de 360 beelden ben ik nog volledig aan het uitzoeken. De Garmin Virb app op de desktop werk prima, maar kan helaas nog niet omgaan met 5K7 beelden. Ik hoop echt dat Garmin hier snel een update voor uitbrengt.

Zodra ik de meest geschikte workflows heb gevonden voor foto, video en time-lapse zal ik een tweede deel online brengen.

De onderstaande video is kort geleden openomen op de M.S. Friesland in de haven van Harlingen. Heel duidelijk is te zien dat de belichting aan beide zijden verschilt en dat er een vocht plekje achter de lens zit. Bij filmen dus altijd een checklist aanhouden: vast zetten, vocht achter de lens weghalen door te luchten en daarna de lens schoon poetsen met een lens doekje.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *