GPS

Een van mijn wensen op de lijst voor een nieuwe camera, is het kunnen registeren van GPS coordinaten met de beelden die ik heb gemaakt. Lightroom bied verschillende methoden om beelden te organiseren. De kaart functie in Lightroom is voor mij een hele populaire functie om mijn beelden terug te vinden.

Voorbeeld: Henk schrijf een artikel over vakantie en rust en wil daar heel graag een foto bij hebben van een mus op een tafel die de kruimeltjes van het schoteltje pikt.

Dit is niet een foto die bij mij onder een groep met een naam thuis hoort. In Lightroom kun je sleutelwoorden aan beelden toekennen. Maar daar moet je niet in gaan overdrijven en teveel toevoegen. ‘Vakantie 2012′ past heel goed bij alle vakantiefoto’s uit dat jaar, maar ik ga niet zover dat ik bij elke foto een scala van sleutelwoorden ga gebruiken om te beschrijven wat er op elke van die foto’s staat.

Veel gemakkelijker is het dan om te zoeken met GPS. Je weet zelf vaak nog wel te herinneren waar je op een terras hebt gezeten. Je zoekt rond op de kaart en kijkt of bij het terras foto’s zijn gemaakt. Je gaat daarbij heel eenvoudig te werk: van land naar provincie, woonplaats, straat door naar de werkelijke locatie. Daar zijn wellicht foto’s gemaakt en dan zie je vanzelf een pointer met een getal van het aantal foto’s die daar zijn gemaakt. Klik je op de pointer, dan krijg je vervolgens de kleinere exemplaren van de beelden te zien. Zo kun je razendsnel foto’s vinden die bij alle locaties horen.

Lightroom GPS coordinaten op de kaart

Zo ging het ook bij het vinden van de vogeltjes. Ik zocht eerst op de adressen van terrassen waar we hadden gezeten, bladerde door de bijbehorende beelden en zo vond ik de foto die ik nodig had. Het sleutelwoord: ‘Vakantie 2002’ verwees niet specifiek naar het beeld.

Natuurlijk heb je ook een flinke hoeveelheid geluk nodig. Je kunt niet alles vastleggen. Maar het registeren van GPS coordinaten in Lightroom is een hele handige tool om zaken te vinden. Foto’s gemaakt in een haven vind je immers niet middenin een bos, maar wel in de……

Een aantal jaren geleden kon je verschillende modellen camera’s kopen met een ingebouwde GPS ontvanger. Reuze handig, maar het werd niet echt populair. Vooral het stroom gebruik nam toe en juist dat was voor velen een reden om de ingebouwde GPS ontvanger uit te zetten. De jaren erop verdwenen heel veel modellen en werd er gebruik gemaakt van andere methoden.

Een van de huidige methoden is een combinatie van camera, smartphone met daarop een app die de GPS coordinaten registreert en doorstuurt via een draadloze bluetooth verbinding naar de camera. Bluetooth heeft een veel lager stroomverbruik, het scherm van de telefoon kan bovendien uitgeschakeld worden terwijl de app door blijft draaien en zolang de verbinding binnen de c.a. 50 meter actief blijft zullen al je foto’s netjes van GPS coordinaten worden voorzien.

Privacy is echter net als bij zoveel andere zaken ook bij GPS registratie een ding op smartphones. Sinds de komst van IOS15 bij Apple moet je elke app toestemming geven voor het registreren van gegevens. Zo ook bij het registreren van GPS posities. Doe je dat niet, dan zal de app niets registeren. Een stap in de handleiding die volledig ontbreekt dankzij de vele updates van IOS en aanpassingen in de wet.

Een andere uitdaging kan de batterij van de telefoon vormen. Eenmaal leeg wordt er niets meer geregistreerd. Een goede reden om die dus gedurende de dag vol te houden. Oplossing: een accu waarmee je de telefoon kunt opladen met een laadkabel erbij. Aansluiten, knopje indrukken en de telefoon heeft genoeg accu om de dag door te komen. Het zijn de kleine ongemakken die de techniek met zich meebrengt.

Tot op heden ben ik nog geen andere redenen tegengekomen die het registreren van GPS coordinaten kunnen verstoren. In landen als China of Noord Korea is het niet toegestaan, daar moet je alles uitzetten. Plannen om die landen te bezoeken heb ik niet.

Een vulkaan kan roet in het eten gooien als het gaat om GPS registeren. Deze kan gesteenten uitstoten die metalen bevatten en daarmee kunnen de signalen worden verstoord. Wees gerust, de enige echte vulkaan in Nederland; de Zuidwal vulkaan tussen Harlingen en Vlieland is al c.a. 160 Miljoen jaar niet meer actief. Zolang er maar niet naar schaliegas in de bodem wordt gezocht is er weinig kans dat onze foto coordinaten met kilometers gaan verschuiven. De vulkaan ligt op twee kilometer diepte onder de grond.

Kort samengevat: wat heb je nodig:

  • Een camera die GPS per app op een smartphone/iPhone kan registeren.
  • Smartphone/iPhone + app
  • Externe accu (liefst een met minimaal 10.000 mAh capaciteit)
  • Laadsnoer
De Imaging Edge Mobiel app bied meer mogelijkheden, waaronder het op afstand bedienen van de camera en foto’s delen via social media kanalen.

Stel alles goed in, loop een ronde door het veld en laat de hardware zijn werk doen terwijl jij foto’s maakt. Check thuis in Apple Photo’s of Lightroom Classic of je alle GPS coordinaten terug kunt vinden en je zit goed. De telefoon en de accu kun je in een kleine heuptas of rugtas meenemen. De camera kan tot c.a. 50 meter afstand geheel draadloos blijven communiceren. Mooier kun je het niet krijgen, tenzij het is ingebouwd in de camera zelf.

Canon heeft nog enkele modellen, zoals de EOS6D, 6DmkII, 5DmkIV en 1DmkIV. Sony heeft verschillende modellen die gebruik maken van de smartphone/iPhone met hun Imaging app. Ook andere merken hebben nog verschillende modellen met eenzelfde methode (ingebouwd of via externe app). Het is wel aan te bevelen om over alle ervaringen omtrent het gebruik van, goed online te informeren. Er zijn talloze bronnen online te vinden die je de juiste informatie kunnen geven. Werkt het niet goed, dan zal er ongetwijfeld iemand over gaan schrijven.

Met de komst van de A7RIV heb ik na de EOS6D eindelijk weer een werkende set terug waarmee ik betrouwbaar kan werken. De eerste photowalk zit erop en alle beelden zijn netjes geregistreerd. Een win voor Sony.

Bij het inzoomen op de kaart splitsen zich de foto’s op over een bepaald. Zoom je uit dan zullen de beelden bij elkaar gegroepeerd worden en verschijnt er een totaal getal voor dat hele gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *