Groothoek lens

Na de aanschaf van de Sony A7RIV met een 24-105 full frame lens had ik een hele mooie set te pakken voor mijn fotografie wensen. Beetje groothoek met 25, 35, 50 en 85mm op een rij in een lens is een fantastische keuze. Daarboven en eronder heb je een ander nodig, zoals bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm groothoeklens. Perfecte overlapping met de 24-105 lens en f/2.8 bovendien.

Lenzen met een groter diafragma zijn welkom voor avond en nachtfotografie. f/2.8 is op het randje voor de sterren. f/1.4 is dan net iets beter. Maar, kijk ook goed naar de eigenschappen van een lens, want vaak ligt de ‘sweet spot’ van een lens op een andere diafragma waarde; f/4.0 in plaats van f/2.8.

Bij groothoek lenzen heb je ook nog andere zaken die meetellen. Vooral als je beelden maakt van landschappen. Welke keuzes moet je dan maken? Ik kan dat allemaal gaan opschrijven, maar ik vond een hele mooie video van Mads Peter Iversen op Youtube die een aantal zaken heel duidelijk (in het Engels) uitlegt.

De keuze voor de Tamron was voor een groot deel gebaseerd op zijn kwaliteiten en ook de prijs telde mee. De Sony equivalent (16-35 mm f/2.8) heeft wel een groter bereik, maar heeft ook een prijskaart die ruim 2.5 keer hoger ligt.

Zeiss heeft een E-Mount 16-35mm lens f/4.0 die net iets duurder is dan de Tamron, maar de compromis om van f/2.8 naar f/4.0 te gaan vond ik niet interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *