Lenzen

Elke camera heeft een lens nodig en de keuze aan lenzen is echt enorm. Vaak hebben merken als Canon, Sony, Panasonic en Fuji meerdere soorten in hun assortiment. Twee stromen: consumenten en professionele lenzen. Die onderscheiden zich veelal door hun eigenschappen en f-getal. Daarnaast heb je ook nog de lenzen met een vast brandpunt afstand en de variabele (zoom) lenzen.

Velen kiezen voor lenzen met een zo laag mogelijk f/getal. Veelal is dat f/2.8 of f/1.4. De prijzen van die lenzen gaan sterk omhoog als het f/getal omlaag gaat. Zo kost een 70-200 lens met een f/4.0 de helft minder dan een f/2.8 lens. Dat is puur een kwestie van het aantal elementen en kwaliteit glas die men gebruikt heeft. Het is dus goed nadenken wat je kiest, en waarom.

Ik heb met twee lenzen gekozen voor een maximale diafragma waarde van f/4.0. Mijn groothoeklens is daartegen f/2.8. Deze kan ik goed inzetten voor timelapses in de nacht met de sterren op de achtergrond. De andere twee gebruik ik alleen overdag en voldoen ruimschoots aan mijn verwachtingen.

Zou ik voor beiden kiezen voor een f/2.8 versie, dan kan dat minimaal twee keer zo duur uitpakken en dat moet het ook waard zijn. Ik heb veel video’s gekeken en beelden vergeleken. Met f/4.0 kan ik prima resultaten verwachten.

Ook voor video zetten steeds meer Youtubers dezelfde lenzen in voor hun producties. Levi Allen heeft hier een mooie video over gemaakt, waarin hij tevens de eigenschappen van de gekozen lenzen laat zien en verteld hij ook waarom hij niet kiest voor f/2.8 lenzen:

Sony FE50mm f/1.8 lens

De Sony FE50mm f/1.8 lens is een hele mooie kleine en lichtgewicht prime lens die nog geen 200 Euro kost en kan gebruikt worden voor portret fotografie en video’s.

Sony FE 70-200 f/4.0

Laat de voorgaande afbeelding van de 50mm lens je niet bedriegen. Deze 70-200 lens is langer en heeft een grotere lens diameter. Toch is dit een f/4.0 lens en kost in de winkel zo’n 1200 Euro. Het grotere broertje is een f/2.8 lens en kost 2500 Euro. Beide lenzen hebben hetzelfde bereik. 70-200mm en een E-mount vatting. Deze lens kan gebruikt worden voor natuur, sport en portret opnames.

Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief

De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief is zoals de naam al verraad een 100-400mm lens met een variabel diafragma f/4.5 tot f/5.6. Hoe meer je inzoomt hoe hoger je diafragma waarde. De lens laat dan minder licht door. Toch is dit een lens uit de G-Master serie. Beter glas, betere kwaliteit en met een prijs die ligt rond de 2600 Euro. Deze kan heel goed ingezet worden voor natuur en sport fotografie.

SONY FE 200-600MM F/5.6-6.3 G OSS

Wil je met sport en natuur fotografie alles nog dichterbij vastleggen, dan is de SONY FE 200-600MM F/5.6-6.3 G OSS een hele interessante lens. Deze heeft namelijk een prijs van 2000 Euro. Dat is lager dan de 100-400 G-Master lens, maar daar staat tegenover dat de eerder genoemde lens van een betere kwaliteit is en ietwat lichtgevoeliger.


Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS objectief

Wie helemaal los wil gaan kan ook kiezen voor een prime lens van 600mm met een diafragma van f/4.0. Dit is een lens die het in de sport fotografie vanuit alle hoeken heel goed zal doen. Een kleine uitdaging, de prijs van deze lens ligt rond de dertienduizend vijfhonderd Euro. Hij staat niet op mijn verlanglijst, want hij past niet in mijn rugtas.

Natuurlijk zijn er ook hele mooie alternatieven van andere merken te koop. Zo hebben Tamron en Sigma een uitgebreide lijn met prachtige lenzen beschikbaar voor verschillende merken, zoals de E-mount van Sony. Vaak zijn deze lenzen gunstiger in prijs en hebben ze een betere f-waarde.

Het loont zich dus zeker om je goed te informeren. Ga ook lenzen proberen, in een winkel en vraag advies. Vaak kan de verkoper je meer over zijn ervaringen met bepaalde lenzen vertellen. Op Youtube vind je voor elk type wel een of meerdere video’s. Ga die bekijken. Het kan je vaak net even wat verder helpen en het kost je alleen wat tijd.

Alle genoemde prijzen zijn van Juni 2021 en kunnen in de toekomst veranderen door verschillende markt omstandigheden. Informeer je daarom goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *