Made in Scotland

Begin 2020 ben ik weer begonnen met lezen. In 2019 ben ik aan verschillende boeken begonnen, maar ik heb ze niet allemaal van kaft tot kaft gelezen, en dat is jammer want er zijn hele mooie boeken.

Boeken over ‘techniek’ koop ik puur voor de naslag. Dat zijn vaak de boeken over computers, elektronica, fotografie, audio en video. Ik sla de inleiding over en ga direct door naar het deel wat mij interesseert of me verder in wil verdiepen.

Het boek waar ik in 2020 mee ben begonnen is geschreven door Billy Connolly. ‘Made in Scotland’. Het is een geweldig boek waarin hij verhalen verteld over zijn jeugd en de avonturen die hij in zijn leven heeft mogen beleven.

Ik heb het fysieke en ebook gekocht, om te zien welke van de twee mijn voorkeur krijgt. De papieren versie heeft mijn voorkeur. Echte boeken kun je pakken en weg leggen. Ze zijn mooier, ze ruiken lekker en als ik mag kiezen: gebonden, hardcover met een mooie kaft, heerlijk! Een ebook heeft ook zijn voordelen, maar je moet blijven lezen van een oplichtend scherm en dat heeft niet mijn voorkeur, vlak voor het slapen gaan is een boek veel fijner.

Billy Connolly houd van afwisseling in zijn verhalen, maar hij weet met de vele sprongen die hij maakt in het boek het verhaal compleet te maken. Hij heeft een oog voor details en hij weet als geen ander een verhaal met taal te visualiseren, door het op zijn eigen unieke manier te vertellen. Ook in al zijn boeken.

Zonder boeken, televisie, Netflix en Youtube zouden we meer mensen als Billy Connolly moeten hebben, om de verhalen te vertellen. Als je zijn verhalen leest heb je geen beelden nodig.