Meer over mij

Hallo, mijn naam is Gert. Ik werk nu ruim 22 jaar als engineer in het Expert Team van Vodafone Ziggo. Techniek is een vast onderdeel van ons werk en dat wordt elk jaar opnieuw complexer. Onze taak is het bouwen en onderhouden van het landelijke data transport netwerk. Daarnaast  hebben we waakdiensten waarin we elkaar afwisselen. 

Techniek is al ruim 40 jaar een belangrijk onderdeel van mijn werk en hobby’s. Mijn belangstelling voor techniek begon in de jaren ’70 van de vorige eeuw in een winkel in de Hofstraat te Hasselt (Overijssel). Begin jaren ’80 hebben we deze winkel overgenomen van Breman B.V. en zo begon ons familiebedrijf ‘Elektrospeciaalzaak Kracht’.

40 jaren ervaring met heel veel verschillende disciplines in allerlei soorten technieken is niet even samen te vatten op een pagina. Om je toch een idee te geven: de eerste radio’s en televisies waarmee we werkten hadden lampen om signalen te verwerken en niet veel later met transistoren. Tijdens mijn MTS opleiding ontwierp en bouwde ik zelf elektronische apparaten: versterkers, zenders en ontvangers met de eerste chips. Dat vertaalde zich weer in het kunnen repareren van klein elektronische apparatuur.

Techniek heeft nog steeds de eigenschap om zich periodiek te verbeteren, te verdubbelen; sneller, beter en mooier. Dat zie je terug in de apparatuur die we dagelijks gebruiken. Maar wie had zich in de jaren ’80 van de vorige eeuw iets als een iPhone kunnen bedenken? We belden in die tijd met een vaste lijn en een telefoon met draaischijf, we maakten gebruik van een fax en de eerste modems communiceerden met een snelheid van 1200 Bits per seconde. Maximaal.

Over onze winkel en de ervaringen heb ik meer dan 100 verhalen opgeschreven die ik periodiek op deze website ga delen met de hashtags #Hofstraat1 en #Winkelverhalen op die manier leek het mij leuk om wat meer te kunnen delen over die tijd. De verzameling van verhalen was allereerst bedoeld als een boek voor mijn ouders, maar nu voor onze dochters en iedereen die het leuk vind om te lezen.

Over mijn huidige werk kan ik niet alles delen, maar om je een idee te geven: De modems die we verkochten in de Hofstraat zijn in verhouding enkele miljarden malen langzamer dan de techniek waarmee we nu werken. Dat zijn technische ontwikkelingen die zich in minder dan 30 jaren hebben ontwikkeld.

Een aantal van mijn hobby’s: modelbouw en elektronica hebben plaatsgemaakt voor fotografie, videografie en de Wadden. Ook op de Wadden komen veel technieken samen in de vorm van foto’s en video’s maken. Fotografie heb ik voortgezet nadat mijn vader is gestopt met zijn analoge zwart/wit fotografie. In de jaren ’70 heb ik zijn analoge camera opgepakt en ben sindsdien mijzelf alles op dat gebied gaan leren.

Mijn modelbouw hobby is weer terug met de komst van drone’s met een camera die ik gebruik voor het filmen en fotograferen vanuit de lucht. Elektronica blijft in alle opzichten een onderdeel van mijn werk en hobby’s. Techniek zit letterlijk in bijna elk apparaat wat ik gebruik.

Ik probeer mijn kennis in zo breed mogelijk binnen al die technieken uit te breiden. Ervaringen op te bouwen, door met die technieken te werken. Dat vergt discipline en heel veel geduld. Gelukkig heb ik dat geduld van mijn moeder meegekregen.

Op deze website, die ikzelf heb gebouwd in WordPress, schrijf ik over mijn tijd in de #Hofstraat1, maar ook over audio, video en fotografie. Het Waddengebied krijgt ook een steeds grotere rol omdat ik het een prachtig dynamisch natuurgebied vind. Het is heerlijk om daar te wandelen en om alles te verkennen en met mijn camera’s de prachtige beelden vast te leggen, om ze vervolgens op deze website weer te kunnen delen.

Een samenvatting van mijn werkervaring vind je terug op LinkedIn.