Ik heb heel wat tijd van mijn leven aan modelbouw besteed. Van scheepsmodellen naar een op afstand bediende speedboat. Maar de liefde voor de vliegtuig modelbouw steeg (letterlijk) boven alles uit. Op onze zolder liggen nog steeds een paar dozen van authentieke houten modellen die ik kan bouwen. Aan servo’s en een volledige 35 Mhz Futaba afstandbediening ontbreekt het niet.

In een aflevering van zijn serie Toy Stories pakt James May de hobby op waar ik gestopt ben. Hij heeft net als ik jaren genoten van modelbouw, maar wil voor deze aflevering er een flinke schep bovenop doen. Hij wil een modelvliegtuig volledig zelfstandig, met ingebouwde GPS en daaraan gekoppelde besturing het kanaal over laten vliegen.

Het begint eerst met de bouw en het testen van het vliegtuig. Daarna rekenen en kijken hoeveel hoogte het vliegtuig moet hebben om de overkant te bereiken, ruim 20 Mijl verderop. Wij hadden destijds een aantal methodes om een zwever in de lucht te krijgen: achter een motor vliegtuig aan, met een sleepkabel aan een elektrische lier of aan een super dik elastiek. Maar het kan ook met behulp van een electro hulpmotor.

Om de 20 Mijl te kunnen overbruggen moet er gestart worden van ruim 3 Kilometer hoogte. Daar houd het voor al deze methodes op. Een klein motor vliegtuig mag niet zo hoog, laat staan dat hij die hoogte kan bereiken. Hij is bovendien niet meer goed zichtbaar en zodra de tank leeg is kan het toestel veranderen in gevaarlijk vallend object. Een sleepkabel van ruim 3000 Meter is te zwaar voor de zwever en veel te lang. Dus, er moet een andere start worden verzonnen. Wat volgt is een van de mooiste modelbouw avonturen die ik heb gezien:

Bron: Youtube, James May Toy Stories (BBC Two)