OWS Dock

Een bureau met daarop een laptop, wat harddisks en andere hardware kan heel snel snel te vol worden, zeker als je al die verschillende hardware met heel veel kabels op de computer moet aansluiten. Een compacte dock is dan een hele mooie oplossing. Dat dock kun je laten staan en zodra je de laptop wilt aansluiten werk je met een kabel. Het dock verdeelt de signalen naar alle overige hardware.

De OWC Thunderbolt 3 14 poort docking station is een uitstekende oplossing om al die kabels op te ruimen. Het is een compact apparaat met een eigen voeding die alles ruimschoots van spanning kan voorzien, zelfs de laptop! Die voeding is bijna net zo groot als het dock zelf, die gaat dus in de kabelbak onder het bureau.

Het OWC Thunderbolt 3 14 poort docking station beschikt aan de achterzijde over vier USB 3.1 Gen 1 poorten die elk een snelheid van 5 Gbit/sec aankunnen, het heeft het ook een Gigabit Ethernet poort (1 Gbit/sec) en twee Thunderbolt 3 poorten. Een om je laptop aan te sluiten, de ander kan gebruikt worden voor een extern scherm of een SSD drive. Naast deze twee poorten is er ook nog een Mini Display poort waarmee je een extern scherm kunt aansluiten en voor audio heb je de beschikking over een optische SPDIF audio uitgang.

Voor wie MicroSD kaarten of SD kaarten wil uitlezen beschikt het dock aan de voorzijde over twee snelle kaartlezers, heb je een analoge audio ingang en uitgang (gecombineerd op een 3.5mm jack aansluiting), een vijfde USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/sec) en een USB-C Gen 2 (10 Gbit/sec) aansluiting.

Het is veel beter voor alle hardware en connectoren dat alles aangesloten kan blijven staan. Vier tot vijf harde schijven. Twee SSD drives, het netwerk via Gigabit en externe monitor. Vanuit het dock gaat er een kabel naar de laptop die alle data via het Thunderbolt protocol over en weer transporteert. Die kabel en kan bovendien de laptop van stroom voorzien. Je hebt dus geen extra voeding meer nodig! Dit is echt fijn, alles dicht bij elkaar en veel minder kabels in de laptop. Bij het Doc is een Thunderbolt 3 kabel meegeleverd.

Macbook Pro M1 laptops beschikken over twee poorten. Die zijn al snel bezet en dan is een dock een uitkomst. In combinatie met het dock houd je zelfs een poort vrij.

In het geval van een Macbook Pro met vier poorten heb je zelfs drie poorten vrij. In die situatie kan ik een EVO 8 audio device aansluiten via USB-C of andere hardware of camera’s.

Veel devices beschikken over een USB-C poort:
Veel camera’s van Canon, Fuji, Nikon, Panasonic, Sony. Audio devices van EVO (modellen 4 en 8), Microfoons van Røde; NT-USB, Wireless GO I en II. Helaas zijn er nog steeds uitzonderingen, zoals mijn Epson Scanner (USB2 USB-A aansluiting) en Wacom tablet met eigen USB dongle. Beiden hebben een eigen USB poort nodig.

De vraag is of een USB2 device invloed heeft op de snelheid van andere aangesloten USB 3.1 devices. In dat geval zullen deze devices via een aparte USB converter aangesloten moeten worden. Dat ga ik zeker testen voordat ik alles definitief aansluit.

Een 100% clean desk is vrijwel onmogelijk, maar dit dock zal het eens stuk gemakkelijker en overzichtelijker maken. Met een beetje organiseren kunnen kabels gemakkelijk weggewerkt worden of gebundeld.

Ik heb nog wel een kleine uitdaging gevonden: de twee ingebouwde kaartlezers worden bediend door dezelfde chipset. Dat betekend dat je er maar een tegelijk kunt gebruiken. De SD kaar lezer is wel geschikt voor de snelste SD, SDHC en SDXC kaarten met een maximale capaciteit van 2 Terabyte en bij UHS-II kaarten een maximale snelheid van 312 Megabyte/sec. De snelste Sony kaart haalt zo’n 300 Megabyte/sec.

Specificaties van het OWC 14 poorten DOC:

Ingebouwde chipsets:

Thunderbolt 3: Intel DSL6540
USB Type-A: Fresco Logic FL1100EX (x2)
USB Type-C: ASMedia ASM1142
Ethernet: Intel i210
S/PDIF Audio: C Media CM6533
Headphone / Mic: C Media CM6533
SD 4.0: Genesys Logic GL3227
Mini DisplayPort DP++: Parade PS181

Ingebouwde poorten:

(1x) Thunderbolt 3 poort (speciale poort voor stroomvoorziening)
(1x) Thunderbolt 3 poort (voor downstream devices)
(1x) mini DisplayPoort 1.2 (ondersteund DP++)
(4x) USB 3.1 Gen 1 Type-A poorten (achterzijde) – 1 compatibel met batterij opladen 1.2 specificatie.
(1x) USB 3.1 Gen 1 Type-A poort (voorzijde) – 1 compatibel met batterij opladen 1.2 specificatie.
(1x) USB 3.1 Gen 2 Type-C poort (front) – met spanningsvoorziening 5 Volt tot 3 Ampere.
(1x) Gigabit Ethernet poort
(1x) S/PDIF digitale audio poort (uitgang)
(1x) SD 4.0 media kaartlezer (voorkant)
(1x) Hybride 3.5 mm hoofdtelefoon / microfoon jack aansluiting

Media kaart ondersteuning:

SD, SDHC, and SDXC (SD/MicroSD) kaarten tot 2 TeraByte
UHS-II lees snelheid tot 312 MegaByte/s (HD312)

Display eigenschappen:

Het doc ondersteund een 5K display @ 60HZ of twee 4K schermen via Thunderbolt 3 poort en mini DisplayPort.
Dubbele displays hebben een native Thunderbolt 3 scherm of een Thunderbolt 2 Display met een Thunderbolt 3 adapter nodig. Systemen met een setup van twee 4K schermen kunnen draaien met verschillende refresh rates. Dat is afhankelijk van welk OS je computer draait en welke aansluitingen gebruikt worden voor beide schermen.

Spanningsvoorziening:

Kan laptops opladen en van spanning voorzien tot 85 Watt

Temperatuur bereik (°C) 0° to 40°

Afmetingen:

Hoogte: 25 mm (1.0 in)
Breedte: 230 mm (9.1 in)
Lengte: 89 mm (3.5 in)

Gewicht: 522 gram

Garantie:


2 Jaar OWC Limited Garantie
De beste garantie is die je niet nodig hebt. Maar mocht het onverhoopt toch nodig zijn, dan kun je rekenen op een uitstekende OWC garantie verzorging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *