Røde Wireless Go 2

Veel cameramensen gebruiken de draadloze kit van Sennheiser om zo met een lavalier of draadloze microfoon het geluid op een camera te verzorgen. Maar wat als je twee microfoons nodig hebt?

Met de oude Sennheiser EW setjes kan dat een kostbare zaak worden. Maar wat audio kwaliteit betreft is dit absoluut een hele goede oplossing. Vooral de draadloze handmicrofoon in deze serie is echt goed en zeer selectief wat geluid betreft. Een betere oplossing voor interviews is er niet. Deze microfoons kennen naast een hoger gewicht ook een steviger prijskaartje dan de concurrenten.

Een klein nadeel is dat je twee (oplaadbare) AA batterijen nodig hebt voor elke unit. Elke zender, ontvanger en handmicrofoon. Dat kan in drukke tijden in de papieren lopen. Je wilt sowieso nooit met lege batterijen rondlopen.

De Sennheiser set heb ik na enkele jaren gebruik verkocht. Het grotere formaat, de losse batterijen, het totale gewicht in de rugtas en het frequentie bereik waren de reden. Vooral die laatste was heel belangrijk. Ik heb er geen studie van gemaakt, maar het schijnt zo te zijn dat in bepaalde gebieden de frequenties van de G3 set met andere radio signalen kruist en ze elkaar kunnen verstoren. Dat risico wilde ik niet lopen. Daar had de koper overigens geen problemen mee en heeft de set met plezier overgenomen. Wellicht wist hij meer dan ik.

Maar zoals ik al eerder schreef was het gewicht en de afmetingen van de set ook een reden en daar kwam de Wireless Go van Røde beter uit de bus. Toen Røde bovendien de Wireless Go 2 op de markt bracht was de keuze snel gemaakt. De set bestaat uit drie compacte units. Twee zenders en een ontvanger die beide kanalen aansluit op de camera.

Naast de draadloze functie van deze set heeft het nog een aantal extra’s ingebouwd. Zo heeft elke zender een ingebouwde recorder die het geluid zeven uur kan opnemen op het ingebouwde flash geheugen. Je hebt dus de mogelijkheid om van elk gesprek een backup opname te laten maken met een maximale duur van zeven uur in .wav of meer dan veertig uur in .mp3

De zenders hebben beiden een ingebouwde microfoon en meegeleverde mini furs. De microfoons kunnen met hun klem op ieders kleding of bijvoorbeeld een stropdas worden bevestigd. Dat heeft een nadeel: de unit is goed zichtbaar.

Om dat probleem op te lossen heb ik nu twee Røde Lavalier microfoons met Micon kabels en connectoren aangeschaft. Die werken zo goed met deze draadloze set en heel belangrijk: ze zijn minder zichtbaar. Voor situaties binnen kun je volstaan met een kleiner windscreen in plaats van de mini fur. Zo is de microfoon nog minder zichtbaar.

Bijkomend voordeel van de Røde Lavalier microfoons is dat de kabel te verlengen is. De metalen koppelbus en de dunne kabels zijn ideaal als je alles compact en licht wil houden. De verlengkabels zijn in 1.2 en 3.0 meter te koop.

Deze set kent nog een leuke extra: de firmware van alle drie units wordt regelmatig vernieuwd met een applicatie op je Mac of Windows computer. Zo krijgen de zenders en ontvanger weer nieuwe functies en dat ben ik op andere draadloze microfoons nog niet tegengekomen. Meegeleverde software applicatie is online via de Røde website gratis te downloaden. Je krijgt na registratie van de set twee jaar garantie en vanuit ervaringen in het verleden kent Røde een zeer nette service als er iets aan de hardware mankeert.

Samengevat is de Røde Wireless Go 2 een hele mooie compacte draadloze microfoon set die je in het meegeleverde tasje kunt meenemen. Op elke zender kun je een externe lavalier microfoon aansluiten en de opnames handmatig starten. De ontvanger kan beide kanalen mengen of apart in de camera invoeren met een korte aansluitkabel. De clip van de ontvanger kun je in de flitsschoen schuiven. Alle drie units werken tot zeven uur als hun accu’s zijn opgeladen. Elke unit heeft hiervoor een meegeleverde USB-A naar USB-C kabel.

Er is maar een ding wat ik als nadeel heb ervaren. De opnames die door de zenders worden vastgelegd moeten een voor een worden geexporteerd via de Røde applicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *