In het jaar 2008 heb ik me aangemeld bij Staatsbosbeheer en de vereniging voor behoud van Schiermonnikoog voor een bezoek aan dat eiland. Spannend en totaal onverwacht werd ik voor beide tochten uitgeloot. De eerste tocht vond plaats op 13 Augustus 2008 en de tweede keer op 25 September 2008. Twee keer op reis naar een onbewoond eiland.

Cleyn Eilant Rottum

Voor mij ligt een boekje van Mr. D.H. Schortinghuis die op 7-6-1975 dit boekje cadeau gaf tijdens een wandeling over het Wad naar Rottumeroog. Dhr. Schortinghuis, geboren in 1912 te Groningen studeerde in zijn geboortestad rechten. Hij maakte in 19389 zijn eerste oversteek naar Rottumeroog en heeft sindsdien regelmatig geschreven over wadlopen.

Het boekje heb ik jaren geleden gevonden op een boekenmarkt en meegenomen. Gelukkig is alleen de titel uit een tijd ver voor ons. De taal in het boekje aangenaam leesbaar en de heer Schortinghuis heeft veel informatie geschreven over de geschiedenis en vorming van het eiland met daar tussendoor een mooie mix over zijn tochten over het Wad naar Rottumeroog. Waardevolle informatie voor een film.

Film over ons bezoek aan Rottumeroog

Ons bezoek aan het eiland kende twee totaal verschillende dagen. De eerste dag in Augustus 2008 was er een met onstuimig weer. Harde wind, regenbuien en onweer. Maar ook de zon liet zich later op de dag steeds vaker zien. De tweede dag, een maand later begint in het pikkedonker, zien we de zon opkomen boven de Waddenzee met boven ons een vrijwel geen bewolking. De rest van de dag een stevige wind uit het oosten die ervoor zorgt dat het totale landschap rond het eiland veranderd in een kleine Sahara. Die dag is heel goed zichtbaar hoe groot het eiland en de omringende lager gelegen zandplaat is.

Samen met de ontwikkeling van de film uit de beelden die ik samen met Arjan die dag gemaakt heb wil ik graag wat meer informatie uit het verleden samenvoegen met onze beelden. In het verleden was dit eiland bewoond door meerdere voogden, kon men naast de woning ook groenten verbouwen, dieren houden en was er een waterput op het eiland. Door de enorme verplaatsing van het eiland is die historie bijna geheel verdwenen. Toch waren er nog veel dingen terug te vinden die herinneringen zijn aan die tijd. Dit hebben we allemaal digitaal mogen vastleggen.

Nog een leuk camera weetje: in 2008 werkte ik nog met de Canon XH-A1 camera. Een HDV camera die met HDV tapes (DV) werkte. Die zes tapes heb ik in 2019 in vijf digitale archieven opgeslagen. Vijf uur herinneringen van ons bezoek aan een onbewoond eiland.

Naast het kleine boekje van Dhr. Schortinghuis heb ik ook nog andere lectuur over Rottumeroog en Rottumerplaat. De bekendste boeken zijn van Godfried Bomand en Jan Wolkers die in 1971 beiden een week lang helemaal alleen op het eiland Rottumerplaat hebben verbleven. Rottumerplaat en Rottumeroog waren ooit een eiland, maar zijn door de dynamiek van de Wadden uit elkaar gegroeid. Het meest recente boek ‘Terug naar Rottumerplaat’ van Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst.

Een samenvatting over het boek: ‘Rottumerplaat is een van de negen onbewoonde eilanden of zandplaten in de Waddenzee. Het eiland is niet toegankelijk voor publiek en wordt alleen in het zomerseizoen bewaakt door twee vogelwachters. In 2019 waren Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst de gelukkigen.

Met het vier maanden durende verblijf op Rottumerplaat ging een langgekoesterde wens in vervulling. Hoe is het om langere tijd op een afgelegen plek, omringd door zee, zand en vogels, te wonen en werken? Hun dagelijkse werk op Rottumerplaat bestaat uit het inventariseren van de flora en fauna, met speciale aandacht voor de scholeksters. Daarnaast ‘bewaken’ ze het eiland tegen ongewenst bezoek, brengen ze verstoring door vliegtuigen in kaart en proberen ze steeds opnieuw het vuil op te ruimen dat aanspoelt op het eiland.

Aaldrik en Nicolette doen in Terug naar Rottumerplaat via woord en beeld verslag van het dagelijkse leven op een onbewoond eiland. Ze vertellen over hun streven naar een eenvoudiger bestaan en de grote dynamiek van zand, zee en wind. Over de soms ontelbare hoeveelheid vogels, de bijzondere zoutplanten en opvallende strandvondsten.

De worstelingen komen eveneens langs: door hun aanwezigheid verstoren ze de vogels ook. Bovenal genieten ze van dit natuurleven. Voor hen draagt het bestuderen van de natuur inderdaad bij aan het levensgeluk, zoals de beroemde natuurvorser Jac. P. Thijsse dat al bijna honderd jaar geleden beweerde.’

Ik hoop met mijn film van dit geluk een klein stukje in beeld te brengen. Het was te mooi om te laten liggen en het prachtige gebied rondom Rottumeroog verdiend de aandacht

Gert

Boekenlijst over Rottumeroog en Rottumerplaat:

Jan Wolkers – Dagboek 1971
Jan Wolkers – Waddenboek 2007
Godfried Bomans – Dagboek van Rottumeroog 1971
Mr. D.H. Schortinghuis – Cleyn Eilant Rottum (1975)
Barwolt Ebbingen – Rottumerplaat, verboden eiland in de Waddenzee
Jan Wolkers – Groeten van Rottumerplaat (alleen nog tweedehands verkrijgbaar)
Wiepke Toxopeus – Ik ben van Rottum (2010, via: ikbenvanrottum.nl)
Mark Zekhuis en Nico de Vries – Fauna van Rottum (2012)
Erik de Graaf – Marten Toonder senior. Van eierzoeker tot zeekapitein (2015)
Egge Knol – Kapen op Rottum (2017, via groningerboeken.nl)
Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst – Terug naar Rottumerplaat (2019)

Brochure: Staatsbosbeheer – De waarde van natuurlijke Rottums (hier te downloaden)