In 2019 heb ik elke week een video voor mijn Youtube kanaal gemaakt. Daar ga ik in 2020 mee door, maar voordat ik die stap kan maken heb ik eerst alle projecten van het afgelopen jaar op een harddisk gezet en hier ook een backup van gemaakt, net als in alle voorgaande jaren.

Ik heb jaren lang het merk Seagate gemeden omdat die drives sneller uitvielen. Mijn voorkeur ging uit naar Western Digital, maar dat is sinds 2018 veranderd.

Een ding staat vast: elke harddisk gaat vroeg of laat kapot. Het is alleen de vraag wanneer dag gebeurd en dan wil je ook heel graag van je materiaal een backup hebben. Daarom heb ik de volgende strategie bedacht:

Ik koop een nieuwe 4 of 5 TB harddisk als de oude drive circa 80% vol is. Die nieuwe harddisk koop ik telkens bij een andere leverancier, zodat hij niet uit dezelfde batch komt als de andere drives die ik al thuis heb. Zo is de kans op een productiefout op meerdere drives tegelijk een flink stuk kleiner.

Bij elke nieuwe drive neem ik een verzekering. Die geeft me een extra kans op een gratis herstel na een crash van de harddisk. Dit is normaliter heel erg duur; tussen de 700 tot 1000 Euro per drive, en ik hoop er ook geen gebruik van te moeten maken. Maar voor 14 Euro voor drie jaar verzekerd met de beste service van Seagate is dit een koopje.

Het originele materiaal wordt op de hoofd drive gezet en daarna maak ik met Carbon Copy Cloaner een 100% backup van die harddisk. Zo heb ik sinds 1980 van al mijn tot nu toe digitaal gemaakte tapes en opnames een dubbele kopie in de kast staan.

De Backup Plus Portable drives van Seagate zijn niet te duur en als Adobe gebruiker krijg je ook nog eens een tegoed van 2 Maand gratis Lightroom/Photoshop bij de drive. Je zou dat een korting van 25 Euro op de drive kunnen noemen.

De drives van 2018 liggen inmiddels in de kast, de 2019 drives zijn ook klaar voor opslag en de nieuwe drives komen er dit jaar weer een voor een bij, wanneer de oude 2019 drives vol zijn.

Opslag in de cloud heb ik enkele malen geprobeerd, maar dat is mij helaas niet goed bevallen. De kosten zijn niet al te hoog, ongeveer een halve harddisk per jaar, maar de betrouwbaarheid is niet goed. Het is mij helaas al twee keer gebeurd dat men mijn data (foto’s en video materiaal) kwijt was. Geen excuus, geen reden en geen enkele kans op herstel. Dat doe je maar een keer.