Shimoda accessoires

Met de aanschaf van de Shimoda X50 rugtas ben ik verder gaan kijken hoe ik mijn gear goed beschermd kan meenemen. Ik ben daarom opnieuw gaan rondkijken wat ik allemaal moet meenemen en dat is achteraf bekeken best veel!

Aan reizen komen we nog niet toe door de pandemie. Dat is helaas niet anders. Maar dat wil niet zeggen dat we niet verder gaan met voorbereiden. Als het weer mag, dan wil ik graag alles gereed hebben.

Bij elke camera heb ik meerdere accu’s en gebruik ik verschillende kaarten voor opslag: CFast, SD en MicroSD kaarten. Die wil ik heel graag allemaal goed beschermen en gezekerd in een mapje vastgemaakt aan de tas opslaan. Dat geld ook voor lens filters, sensor swaps en reinigingsmiddelen. Maar ook wat reserve kleding kan nooit geen kwaad; t-shirt, ondergoed en sokken.

Reispapieren, paspoort of ID, documenten en aanverwante zaken verdienen ook een eigen plek en niet vergeten: de helm! (sorry, net gekeken naar Bert Visser) Maar ook een notitie boekje en pennen/potlood kunnen heel handig zijn. Schrijf op wat je tegenkomt aan ervaringen of nuttige informatie.

Zip zakjes voor je reserve kleiding
Accessoire tasje voor batterijen of accu’s. Let wel goed op dat je de rits sluit als je het buiten je tas gebruikt zoals hier op de heupgordel. Deze zit bij mij altijd in de rugtas zelf. Accu’s verliezen loopt immers snel op qua prijs.
Mijn absolute favoriet is een mini versie van de X50: de toploader tas. Deze kan als rugtasje gebruikt worden, maar ook over de schouder gedragen worden met de meegeleverde schouderriem. Hij bied ruimte voor een DSLR (of mirrorless camera met 70-200 lens en wat accu’s en accessoires.

Mocht je het niet erg vinden om helemaal als pakezel rond te lopen dan kan deze kleine tas aan de schouderriemen van de X50 bevestigd worden. Dan heb je altijd een camera voor je in direct bereik om te filmen of fotograferen.
Voor de verschillende geheugen kaartjes en andere compacte accessoires zijn oprolbare mapjes te koop die met klittenband sluiten. Snel en gemakkelijk je kaarten wissen en vervolgens veilig opbergen in je rugtas. Met een meegeleverd stukje kabel kunnen ze aan de binnenkant vastgehaakt worden aan een lusje. Ideaal!

Alle andere spullen gaan aan de bovenkant via de rolltop naar binnen. Daar zitten twee met rits af te sluiten vakken zodat niet iets onverwacht de tas uit rolt. Een laptop kan in zijn eigen vak en aan de buitenkant heb je nog een groot afsluitbaar vak voor andere spullen zoals kabels, mini tripod, microfoons en verschillende LED lampjes.

Het lijkt allemaal overdreven, die mapjes en zakjes. Maar geloof mij, ik spreek uit ervaring dat alles was los in je rugtas zit ook kwijt kan raken. Zeker als je de tas oppakt en vergeten bent om de rits te sluiten. Wat volgt is een nachtmerrie. Vooral kleine spullen kunnen dan heel snel zoekraken en dat wil je ten alle tijde verhinderen.

Er komt nog een artikel over de X50 en dat gaat over traceerbaarheid. Voor het geval hij gestolen wordt of dat ik hem op een andere manier onverhoopt kwijt raak. Hier komt een belangrijke vraag kijken hoe ver je wilt gaan om je spullen weer terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *