Shimoda Explorer V2

Twee jaar geleden heb ik mijn eerste Explorer backpack van Shimoda gekocht bij Cameratools in Apeldoorn. Het is een 60 liter uitvoering. Helemaal vol gepakt met een extra large ICU en met alle gear wat ik daarin kwijt kan is dit een perfecte rugtas voor een reis naar bestemming. Wat ik op een dag of tijdens een reis nodig heb kan behoorlijk verschillen. Zo heb ik voor meerdere tassen gekozen met verschillende capacteit.

My every day carry – Levi Allen

Ian Miller van Shimoda heeft in het verleden voor F-Stop verschillende tassen ontwikkeld. Met die ervaring is hij zijn eigen bedrijf begonnen: Shimoda Designs. In samenwerking met ambassadeurs in de adventure wereld is hij jaren geleden begonnen met een eigen serie Explorer tassen te ontwikkelen en lanceren via een succesvol Kickstarter project, deze werd opgevolgd door een tweede succesvolle Kickstarter met de Action X-series en niet lang geleden werd de derde campagne opgestart met de nieuwe Explorer V2 serie tassen.

Ik heb inmiddels ook meerdere tassen, met elk een eigen toepassing of reisdoel. Voor een langer verblijf heb ik de Shimoda Carry on roller. Een stevige rolkoffer met een sluiting die lijkt op die van een dokterstas. (zie de bovenstaande video van Levi). Deze carry on roller tas bied meer dan genoeg ruimte om een volgepakte grote ICU mee te nemen, een hele stapel kleding en andere accessoires of hardware die je mee op reis wilt meenemen. Een grote laptop of iPad is geen probleem voor deze tas. Hij bied voldoende ruimte en bescherming voor al je spullen. De koffer kun je met een lang gerekt hangslot beveiligen dankzij de twee aluminium beugels die de tas heeft aan zijn bovenkant.

De Shimoda Toploader

De toploader van Shimoda is een kleine tas die als supplement meegenomen kan worden om je camera in op te bergen. Dit is handig als je een mirrorless met grote lens niet telkens in- en uit je rugtas wilt stoppen/halen. Deze kleine tas kan een mirrorless of DSLR camera met een 70-200 lens goed beschermd opslaan, samen met wat kaartjes en accu’s die je nodig hebt. Meegeleverd is een comfortabele schouderriem waardoor je hem ook kunt gebruiken voor een dagtrip. Gecombineerd met de schouderriemen van een van je Shimoda rugtassen kun je deze kleine tas veranderen in een zeer compacte rugtas.

Zie je inmiddels het systeem binnen deze series? Elke tas vormt een stevige basis voor al je gear. Met een losse ICU met vakverdeling die in meerdere maten te koop is kun je de tas zelf naar je eigen smaak inrichten en dit alles is onderling uitwisselbaar.

Met de Action X50 kreeg ik een fantastische rugtas erbij. Nog een tas? Jazeker! De X-serie is heel anders opgebouwd als de Explorer 60, hij is steviger en bied een aantal mogelijkheden die de Explorer series niet bied. Zo heb je de beschikking over een rolltop waarmee je flexibel de ruimte in je rugtas aan de bovenkant kunt uitbreiden of kleiner maken. Daarnaast is de vakken verdeling weer anders als bij de Explorer serie. Meer inzetbaar voor actie sport en voor die beeldmakers. Alles kan snel in en uit de rugtas dankzij de nieuwe indeling en heb je nog meer mogelijkheden voor het meenemen van accessoires aan de buitenkant zoals een tripod, een monopod, skies, een helm of een kleine voorraad water in drinkflessen en eten.

Shimoda X50
De Shimoda X50

De Explorer 60 is dus echt bedoeld om grotere hoeveelheden mee te nemen. De carry on roller tas voor een hotel verblijf en een onbelast transport van al je spullen; hij heeft twee stevige wielen aan de onderkant. De compacte top loader is bedoeld voor een camera met lens. Voor mij mist er dan nog een tas, en die is niet lang geleden als derde Kickstarter project door Shimoda gelanceerd. De Explorer serie Versie 2.0, met drie verschillende tassen: 25, 30 en 35 liter. Een middenmaat tussen de toploader en de Action X50.

Bij de Action X-50 heb ik moeten wachten omdat de verzendkosten destijds erg hoog waren. Ik bleef hopen dat de tassen in Nederland verkocht zouden worden, maar helaas gebeurde dat niet. Pas maanden later na het aflopen van de Kickstart campagne kwam ik erachter dat de tassen via de Europese website te bestellen waren en dat de verzendkosten waren aangepast naar een acceptabel niveau, zo heb ik de X50 langs die weg kunnen bestellen, inclusief de top loader, stuf zakken en alle denkbare mapjes voor de accessoires.

Voor de nieuwe Explorer V2.0 25 liter rugtas heb ik doe ik mee aan de de derde Kickstarter. Dat scheelt al snel 30% van de prijs en dat is heel aantrekkelijk. Men verwacht de tassen in September te kunnen leveren. Ik blijf ook het Youtube kanaal volgen en kijk ik bijna elke dag naar nieuwe video’s over de nieuwe Explorer V2.0 serie.

In de onderstaande video neemt Ian Miller de 25 liter tas zelf mee op een trip naar een bergtop. Een trip die je absoluut niet met een goed gevulde 50 liter wilt gaan ondernemen, tenzij je veel gear wilt meenemen voor een specifiek doel.

Bekijk zijn video, het is niet alleen leuk om naar te kijken, maar aan het eind verteld hij ook een en ander over wat hij die dag allemaal heeft meegenomen in de tas.

Een goede rugtas is een belangrijke investering voor je cameragear. De tas moet niet alleen je gear goed bescherm kunnen vervoeren, jij moet hem ook met comfort kunnen dragen anders wordt het een drama. Bedenk zelf maar eens wat je allemaal wilt meenemen en leg dat op een regenachtige dag eens op een tafel en zie wat je aan ruimte nodig hebt. Maak tussendoor alvast een lijst van al je spullen. Je zult verbaasd staan: camera’s, lens (of lenzen), filters, accu’s, kabels, geheugen kaartjes (verschillende types), microfoon, kaartlezer, schoonmaak spullen voor je lenzen en sensor, drone, remote, accu’s voor de drone, microfoon voor video opnames, draadloze microfoonset, GoPro camera’s. Zo vul je een 50 liter rugtas al snel tot aan de top, of kies je toch liever voor een kleinere samenstelling. Het is tijd voor een systeem rugtas.

Voor wie de tijd heeft: ik heb een afspeellijst van Shimoda video’s gemaakt op Youtube met inmiddels 20 video’s. Ik voeg regelmatig nieuwe toeg en hier vind je alle informatie over de verschillende tassen, de verschillende maten en indelingen van ICU’s en de accessoires.

Shimoda Playlist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *