Shimoda Action X50 rugtas

Shimoda X50 vol

Een comfortabele rugtas is voor iedereen een persoonlijke keuze. Waar mogelijk raad ik aan om die keuze te maken in een winkel. Neem je gear mee in een tas en vraag of het mogelijk is om te kijken of alles in de tas past.

 Alleen zo kom je er achter of de tas voldoende ruimte bied voor al je gear en kun je ook het draagcomfort van de tas bepalen met je gear in de tas.

Online is die keuze heel moeilijk te bepalen, maar via Youtube zijn er voor elk type rugtas genoeg filmpjes te vinden. De Action X50 van Shimoda is voor mijn gear de best passende en comfortabele rugtas.

Mijn eerste kennismaking met de rugtassen van Shimoda 
was in een video geproduceerd door Levi Allen. 
Levi filmt outdoor adventure video's en moet al zijn gear 
meenemen naar afgelegen locaties in bossen en op bergen.

De Shimoda geschiedenis

Shimoda-oprichter Ian Millar is een levenslange ontdekkingsreiziger, snowboarder en productontwerper die bekend staat om het ontwikkelen van enkele van de meest innovatieve cameratassen ter wereld. Shimoda is zijn nieuwe onderneming die het hoogtepunt van al zijn ervaringen vertegenwoordigt en de meest geavanceerde materialen en technologieën gebruikt die beschikbaar zijn om de pijn, vermoeidheid en het lijden dat gepaard gaat met slechte omstandigheden te minimaliseren. 

Shimoda Designs is een bedrijf voor avontuurlijke cameratassen die zijn ontworpen als een reactie op avonturen over de hele wereld in plaats van die welke worden bedacht vanuit een comfortabele kantooromgeving. Shimoda producten zijn een directe weerspiegeling en reactie op de levensstijl in de buitenlucht waar Ian en zijn vrienden van avontuurlijke fotograaf zo dol op zijn.

​De eerste Shimoda rugtassen zijn op Kickstarter gelanceerd en met succes gefinancierd in iets meer dan 30 uur. Het doel van die lancering werd met 600% overtroffen. De tassen hebben na het uitleveren ook hun weg gevonden naar verschillende Nederlandse camera dealers. De Explorer 60 was mijn eerste kennismaking met dit merk welke ik heb gekocht bij Cameratools in Apeldoorn (nu een filiaal van CameraNu)

Deze tassen werden actief gepromoot door een aantal aventure foto- en videografen via Youtube, waaronder Levi Allen die rond die tijd werkte aan de documentaire ‘Untethered’ over een groep slackliners, een trendsport waarbij je op een strak gespannen band  die is gespannen tussen twee bergen probeert te balanceren. Voor de opnames moest het team vaak door bossen hiken en bergen beklimmen. Met de Explorer 60 kon Levi al zijn camera gear en een drone meenemen. Absoluut geen lichte klus, maar dankzij het draagcomfort van deze tassen werd dat een heel stuk prettiger.

Zonder alle merken die ik in de afgelopen jaren heb gebruikt te benoemen wil ik mij in dit schrijven richten op een aantal belangrijke punten waarin de Shimoda rugtassen verschillen met de andere merken en modellen die ik in het verleden heb gebruikt. De opbouw van Shimoda tassen verschilt op een aantal punten; de schouderriemen aan beide zijden in meerdere hoogtes verstelbaar. Voor langere mensen kunnen de riemen op de stand XL worden ingesteld en in de stappen L, M en S voor de kleinere mensen onder ons. 

Beide schouderriemen zijn in vier hoogtes verstelbaar; S, M, L en XL

​Het interne aluminium frame in de rugtas verplaatst bijna het volledige gewicht van de inhoud en de tas naar de heupriem. Deze zorgt ook voor een versteviging van de rugtas. Door de schouderriemen goed in te stellen houd je zo de tas tegen de rug gedrukt en kun je de onderste gordel op je heup laten rusten. Zo komt het meeste gewicht waar het hoort: op je benen, en niet op je schouders en dat laatste is iets wat ik bij veel andere tassen heb ervaren. De schouder riemen zijn voor het comfort aan alle kanten (boven, onder en in het midden) te verstellen. Met de band tussen de schouder riemen houd je alles mooi in het midden.

​Zoals ik eerder schreef: de verdeling van het gewicht van tas en inhoud was voor mij een ontdekking die ik bij alle andere voorgangers niet zo had ervaren. Veel rugtassen beschikken over een heupriem, maar niet over een ingebouwd frame en die combinatie is bij een grotere tas essentieel.

De schouderriemen van veel rugtassen zijn bovendien niet in hoogte verstelbaar en zo word bij velen het gewicht op de schouders geplaatst waardoor je na een geruime tijd lopen last krijg van pijn in de rugspieren. Maar, door het comfort van de Shimoda rugtas ontstond wel het gevaar dat ik meer mee zou gaan nemen dan goed voor mij was, toch is daar ook weer heel wat veranderd: de grote camera’s hebben in de afgelopen jaren plaats gemaakt voor kleinere en lichtere modellen die niet onder doen voor de grotere professionele camera’s.

De explorer 60 is nog steeds een hele fijne rugtas, maar hij is inmiddels opgevolgd door de Action X50 van Shimoda. Deze nieuwe serie komt in drie modellen: X30, X50 en X70. De laatste twee zijn net iets kleiner en groter dan de Explorer 60; 10 liter minder inhoud en 10 liter meer, althans zo lijkt het!

Tot mijn verbazing kon ik de oude ICU (Internal Case Unit) zo overzetten in de nieuwe tas. De nieuwe tas heeft echter een klep aan de zijkant en daarvoor heb ik uiteindelijk toch de ICU versie 2.0 besteld. Deze heeft dezelfde afmetingen, maar ook een klep die met een rits open en dicht gemaakt kan worden. Eenmaal open kan deze klep weer handig in de zijkant van de tas gestopt worden. Die zijkant sluit met een waterdichte rits. Heb je liever een dubbele beveiliging (rits) voor je gear, dan kun je dat uiteraard zo houden.

De vier ICU’s van Shimoda. De Medium en Large versie 2.0 hebben een zijklep met rits waardoor je apparatuur via de zijkant kunt benaderen.

Met de ICU versie 2.0 blijft de inhoud hetzelfde. Perfect! Geen verlies in ruimte voor alle gear. Maar, tot mijn verbazing liet de rolltop aan de bovenkant veel meer spullen toe dan bij de Explorer 60. Zo heb ik uiteindelijk een kleinere tas (50 liter in plaats van 60) waar effectief meer in past. Bovenin heb ik beide drones ingepakt: de Mavic Air 2 in zijn draagtas en de Mavic Mini 2 in zijn draagtas. Alles is zo goed beschermd tegen stoten en water.

Rondom en van binnen bied de tas ook meer dan genoeg vakjes om alles te bergen. De camera’s gaan met of zonder box er omheen rechtstreeks in de ICU. Kabels gaan in de vakjes aan de buitenkant en als er een statief mee gaat zal ik die afhankelijk van de balans links, rechts of in het midden plaatsen. De riemen om de tas heen geven je meer dan genoeg mogelijkheden.

De tas heeft ook ruimte voor een waterzak met een uitgang. Die komt aan de zijkant, dus als ik een balans wil behouden komt het statief aan de andere zijde. Geen zak mee betekend statief midden achter onder de riemen.

Zo gaan er zeven camera’s mee in de tas. De iPhone 11 heeft een plekje aan de voorkant in een van de schouderriemen, de twee grote camera’s (Canon en Fuji) hebben hun eigen vak en kunnen ook via de zijkant uit de tas worden gehaald. De twee drones onder de rolltop en alle GoPro en Garmin camera’s zitten in een eigen opbergbox in de ICU. Voor elk doel; op land, onder water en door de lucht een camera om beelden mee te maken. Een complete oplossing voor alle denkbare situaties.

Tascam DR100 recorder

Maar ook aan audio is gedacht. Met de Tascam recorder kunnen live audio opnames worden gemaakt. Een bijbehorende steun voor op een flitsschoen en bijbehorende kabel zorgen weer voor een perfecte aansluiting op een van de camera’s.

Met de Røde Videomic Pro en het nieuwe Røde draadloze microfoons setje kan samen met twee lavalier microfoons geluid van dichtbij of op afstand draadloos worden geregistreerd. Alle accessoires hiervoor gaan met gemak in een van de zijvakken.

Een handdoek, reserve shirt en andere essentiële benodigdheden zoals mondkapjes, alcohol, schoonmaak doekjes, lens reiniger, sensor swaps en wat zoal meer nodig is om mijzelf en de apparatuur draaide te houden past met gemak in de tas en komt allemaal mee. Als ik ergens ga filmen wil ik niet vastlopen omdat ik wat mis. Dat geld ook voor accu’s en geheugenkaartjes. Letterlijk alles komt extra mee, in een rugtas.

Een tip: pak bij elkaar behorende accessoires in een tasje. Zo houd je alles bij elkaar. De accu’s en kaartjes zitten in een tas. Alle schoonmaak spullen ook. Zo houd je alles goed beschermd en raak je niets kwijt. Veel Shimoda tasjes hebben een zijkant doorzichtig. Zo kun je snel zien waar je wat in gestopt hebt. Het is tot in de kleinste details een goed uitgedacht systeem.

Dit is maar een tas van de vele honderden op de markt. Wellicht heb je andere ervaringen of heb je een andere keuze gemaakt. Ik heb zelf tassen gehad van LowePro, Manfrotto, Case Logic, National Geographic, Thule en Peak Design. Allemaal topmerken die mijn apparatuur goed konden beschermen. Shimoda is het zevende merk waarvan ik nu meerdere tassen heb.

De X50 brengt alle goede eigenschappen van andere samen in een tas. Bijkomend voordeel is dat veel mensen aan de zwarte tas niet herkennen waarvoor hij dient. Zo zal ik de vraag: ‘U filmt en fotografeert voor National Geographic? Wat interessant! Mag ik vragen waarvoor U hier bent en wat U gaat filmen?’ niet meer krijgen. De dame in kwestie had alles van een afstand heel goed zitten bekijken. Daarom vind je bij mij ook geen merk stickers op de tas en Shimoda is geen specifiek merk voor camera gear. Andere merkstickers van camera merken op je tas plakken raad ik af. Dat trekt alleen maar ongewenste aandacht.

De Action X50 wordt geleverd zonder ICU. Die zul je, net als een regenhoes, extra moeten aanschaffen. De totale prijs ligt hoger dan andere tassen, maar het comfort en kwaliteit rechtvaardigen de prijs. Bovendien kun je zelf de inhoud samenstellen. De ICU’s zijn in verschillende maten en soorten verkrijgbaar. Ze zijn desgewenst met elkaar te combineren, zolang het de ruimte van de tas toelaat. Maten staan op de website van Shimoda vermeld.

De kleinere X30 is kleiner en lichter. De X70 heeft 20 liter meer inhoud en de X50 is de middelmaat. Welke je moet kiezen is een persoonlijke keuze. De hoeveelheid gear bepalen de inhoud van je tas. Je wilt immers niet alles aan de buitenkant laten hangen. Hoewel er bij alle drie modellen genoeg lussen aanwezig zijn om extern je spullen als een tent, slaapzak en andere zaken met riemen (meegeleverd) te bevestigen.

De Shimoda toploader tas kan aan de voorkant aan de schouder riemen worden opgehangen. Zo komt er wel extra gewicht op je schouders.

Nog twee filmpjes over de Action X50 en de Shimoda Toploader:

Jeven Dovey verteld over zijn ervaringen met de Action X50
De Shimoda Toploader tas

Mis je nog informatie? Laat het mij weten! Ik ben te bereiken via mail of een van de social media kanalen: Twitter, Facebook (messenger) en Instagram.

Alle drie Action X-series tassen en bijbehorende ICU’s zijn inmiddels te koop bij o.a. CameraNu en Kamera-Express

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *