Stof

Een tijdje terug een mooie discussie online over het onderwerp stof in de camera en dan heel specifiek: op de sensor. Stof dwarrelt overal rond en komt in elke camera terecht.

Toegegeven, in een mirrorless camera zal de kans groter zijn op stof bovenop je sensor. Bij de Canon R-series camera’s zit er nog een sluiter voor, maar bij de Sony R- en S- series camera’s is de sensor niet beschermd en zul je bij het wisselen van een lens voorzichtig te werk moeten gaan.

Een lens vervang je altijd met de lens naar beneden. Stof kan rondvliegen, maar valt niet naar boven tegen de sensor aan. Wat wel belangrijk is: maak eerst je camera goed schoon aan alle kanten voordat je de lens gaat verwisselen.

In elke camera komt stof voor. DSLR camera’s hebben natuurlijk een omhoog klappende spiegel en een sluiter die voor de sensor zit. Die twee deurtjes zorgen echter voor een luchtstroom in de binnenkant van de camera waarbij stof verplaatst kan worden richting de sensor.

Het is dan ook geen welles/nietes verhaal over welk systeem beter is, maar wel over hoe je stof in de camera kunt voorkomen. En zoals eerder geschreven: dat verhaal begint aan de buitenkant. Met een zachte kwast kun je de stof op de camera verwijderen. Hardnekkig stof kan desgewenst met een heel licht bevochtigd doekje worden verwijderd. Overdrijf daarbij niet met de hoeveelheid vocht, teveel doet de camera geen goed.

Veel camera’s kennen ook een reinigingsfunctie. Daarbij wordt de sensor elektronisch heen en weer geschud. Daarbij houd je de camera met de sensor en lens eraf naar beneden gericht. Je voelt de camera trillen en daarna is het tijd voor een controle.

Met het blote oog kun je vaak al wel zien of er stof is achtergebleven en voor de kleinste deeltjes kun je ook een lens loupe gebruiken. Deze vergroot het beeld ongeveer zeven keer en heeft voor het gemak aan de onderkant enkele ingebouwde LED’s voor het verlichten van de sensor.

Er zijn een aantal manieren om stof te verwijderen: de zelfreiniging functie van de camera zelf. Die moet je echter niet blijven gebruiken als er hardnekkige stof blijft zitten op de sensor.
Een tweede methode is gebruik maken van een kleine blaasbalg en die op een kleine afstand richten op de sensor.

Ook een blaasbalg kan stof op de sensor blazen. Daarom heeft VSGO ook enkele modellen te koop waarbij de luchtinlaat is afgeschermd met een heel dun filter tegen rondvliegend stof. Het zo toch bizar zijn als je op die manier de situatie alleen maar erger maakt. Wat VSGO wel aanraad is de blaasbalg enkele malen goed te gebruiken voordat je hem inzet voor je camera.

De derde manier is nat reinigen. Klinkt eng, maar is het niet. Zolang je ook dat maar met beleid doet. Een swap is een plastic stokje met op het uiteinde een dun stukje doek. Die maak je vochtig met drie druppels VSGO sensor cleaner. Zet de camera aan en laat hem de automatische cleaning functie uitvoeren. Zet hem echter niet uit als hij daarmee klaar is!

De sensor die in vijf verschillende richtingen bewegingen kan corrigeren zweeft normaliter in de camera. Door de cleaning functie uit te voeren gaat deze nadien vastgezet worden en kun je zo met een licht bevochtigde swap in twee richtingen de sensor horizontaal schoonmaken. De swap is zo breed als de sensor hoog is. Een keer van links naar rechts vegen en terug. Druk daarbij nooit hard op de sensor.

Vooraf het reinigen controleren met de loupe is aan te bevelen, net als nadien schoonmaken. Inspect, before you connect….the lens. In de voorcontrole zie je precies waar het stof zit, zodat je in de nacontrole je daarop kunt concentreren. Is de sensor schoon? Dan kan de lens met de camera worden verbonden. Ook die kan vooraf met de blaasbalg worden gereinigd.

Een echte lens pen kan de voorkant van de lens en/of het UV filter reinigen. Ook daar geld: goed controleren op vuil. Hard stof kan krassen veroorzaken en dat heeft weer de nodige gevolgen voor elke opname die je maakt.

Een mobiele kit voor in het veld is altijd aan te raden. Een tasje of boxje met de volgende items:

  • VSGO blaasbalg met extra setjes filters.
  • Een druppel flesje met VSGO Sensor cleaner.
  • Een setje sensor swaps luchtdicht verpakt.
  • Zacht lens doekje.
  • Een sproei flesje met VSGO lens reiniger.
  • Een VSGO lens pen.
  • Een setje vochtige en droge lens doekjes.
  • Een zachte kwast.
  • Een lens loup met ingebouwd LED licht.

Op die manier houd je vette vingers en stof van je lens en kun je ook de sensor reinigen en inspecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *